امروزه زیبایی و تناسب اندام از جمله خواسته های تمام افراد جامعه است. اغلب آقایان علاقمندند تا بدنی روی فرم و متناسب داشته باشند و همچنین لاغری نیز از جمله مواردی است که بسیار مورد توجه بانوان است؛ اما چربی ها را می توان سدی بزرگ در برابر این خواسته دانست! اغلب افراد دوست دارند تا چربی های اضافی خود را از بین ببرند. لیپولیز یکی از جمله موثرترین روش ها برای کاهش و از بین بردن چربی هاست. با دکتر سلام همراه باشید.

لیپولیز به هیدرولیز لیپیدها گفته می شود. این هیدرولیز شامل تجزیه تری گلیسریدها به گلیسرول و اسیدهای چرب آزاد می باشد. این هورمون ها باعث تحریک لیپولیز می شوند: گلوکاگون، اپی نفرین، نوراپی نفرین، گرلین، هورمون رشد، تستوسترون و کورتیزول. این هورمون ها گیرنده جفت‌ شونده با پروتئین جی را هدف قرار می دهند که آدنیلات سیکلاز فعال می کند. این اتفاق سبب می شود تولید آدنوزین مونوفسفات حلقه‌ای افزایش یابد که پروتئین کیناز آ را فعال می کند و سپس لیپاز های موجود در بافت چربی را فعال می کند.

در چند سال اخیر تکنیک های استفاده از ارتعاشات اولتراسوند و حرارت نور لیزر توانسته راه خود را در خرد کردن و از بین بردن سلول های چربی در میان سایر درمان های چاقی باز کند که اختصارا به این تکنیک، لیپولیز یا خردکردن سلول های چربی می گویند.

لیزر لیپولیز و لیپوماتیک که چند سالی است وارد روند مقابله با چاقی شده است؛یک روش جایگزین برای لیپوساکشن به کمک لرزش است. لیزر لیپولیز هوشمند، باعث فروپاشی غشای سلول های چربی شده و آن ها را به صورت یک امولسیون در می آورد که بعدا به راحتی توسط یک لوله ی مخصوص خارج می شوند.

در روش لیزر لیپولیز ابتدا اندام موردنظر به صورت موضعی بی حس و سپس سوراخ های 1 تا 2 میلی متری روی پوست ایجاد می شود و یک فیبرنوری باریک وارد قسمت زیرین پوست می شود,لیزر لیپولیز این امر را ممکن می سازد که بتوان بافت چربی را در مقیاس های بسیار کوچک تر و بدون عوارض جانبی عمل های جراحی تهاجمی، از بین برد,این روش در چاقی های خفیف و موضعی کاربرد دارد و در این زمینه می تواند جایگزین عمل لیپوساکشن شود؛ در چاقی های شدیدتر برای از بین بردن لایه های سطحی چربی از لیزر استفاده می شود ولی از بین بردن لایه های عمیق چربی نیاز به انجام عمل ساکشن است.

چه کسانی برای لیپولیز مناسب هستند؟

استفاده از عمل جراحی برای درمان هر اختلالی همیشه آخرین گزینه است و در صورت امکان می بایست از سایر روش ها استفاده کرد. لیپولیز هم از این قائله مستثنی نیست؛ شما می بایست ابتدا برای کاهش وزن از روش هایی همچون ورزش و یا رژیم های غذایی استفاده کنید؛ اما در صورت عدم جوابدهی مناسب لیپولیز بهترین گزینه است.

متاسفانه افراد مبتلا به این عارضه ها نمی توانند تحت درمان با لیزر لیپولیز قرار بگیرند:

– عارضه های قلبی

– دیابت نوع اول

– عارضه های کلیوی

– سرطان

– وجود پیچ و پلاک های فلزی در ناحیه ی مورد درمان

تمامی افراد برای انجام لیپولیز ران، باسن و … باید حداقل 18 سال تمام داشته باشند. محدودیت سنی حداکثر برای این عمل وجود ندارد با این حال، مناسب بودن این عمل برای شما، در جلسه ی مشاوره ی رایگان با جراح مورد بحث قرار خواهد گرفت.

انواع لیپولیز

لیپولیز به دو روش: به كمك امواج صوتی که به آن اولتراسونيك گفته می شود و به كمك تزريق مواد داخل بافت چربی که به آن مزوتراپی گفته می شود انجام پذیر می باشد.

کدام قسمت ها تحت عمل لیپولیز قرار می گیرند؟

– شکم

– ساق پا

– پهلوها

– پشت

– بازوها

– صورت (غبغب – گونه)

– ران ها

– نواحی از گردن

– باسن

– بزرگی سینه در آقایان (ژنیکوماستی)

– زانوها

از جمله نواحی هستند که می توانید با استفاده از این روش چربی های آن را از بین ببرید.

نحوه انجام عمل

یکی از مهم ترین بخش ها در عمل لیپولیز، استفاده مناسب از حجم مایع تاموسنت (این مایع قبل از لیپولیز داخل چربی تزریق می شود) است و اینکه چه حجمی از مایع در هر ناحیه از بدن فرد وارد شود نیاز به تجربه و تخصص پزشک دارد تا نتیجه مطلوبی را به همراه داشته باشد.

بعد از تزریق مایع تاموسنت، دومین نکته که در نتیجه مطلوب دخیل است، نوع دستگاه لیزر (کم‌توان و پرتوان) با طول موج مناسب است. بعد از آب کردن چربی‌ها و انجام لیپولیز، باید لیزر به مقدار کافی به پوست فرد تابیده شود. این عمل سلول‌های پوست بیمار را تحریک کرده و کلاژن بیشتری را ایجاد می کند تا پوست بیمار به مرور زمان به حالت اولیه بازگردد و از شلی پوست افراد جلوگیری می کند.

پس از بی‌حسی موضعی، سوراخ بسیار کوچکی در پوست ایجاد می شود و از طریق آن کانولا یا آسپیراتور به قطر یک تا دو میلیمتر زیر پوست وارد می شود. سپس کانولا به آرامی به عقب و جلو حرکت داده می شود تا تابش لیزر زیر سلول های چربی برخورد کند و سبب پاره شدن دیواره سلول های چربی و سپس آزاد شدن چربی مایع درون سلول شود که بعد از آن، این چربی مایع به راحتی توسط ساکشن با فشار کم خارج شده یا توسط بدن متابولیز شده و از بین برود.

در هر جلسه از درمان لیپولیز مقدار 500 سی سی چربی تخلیه می شود، با توجه به این موضوع باید بدانید که اگر در نواحی خاصی از بدن مقدار چربی های لیز شده زیاد باشد باید با استفاده از ساکشن آن را تخلیه نمایید.

به این منظور نواحی از بدن مانند غبغب نیازی به تخلیه چربی ندارد اما شکم و یا پهلو ها باید بعد از لیز شدن با لیزر با استفاده از ساکشن تخلیه شوند، که انجام این عمل نیز توسط خود جراح صورت می پذیرد.

انجام عمل لیپولیز برای افراد چاق یا افرادی که چاقی موضعی دارند مانعی ندارد ، اما باید توجه داشته باشید که در مواردی خاص انجام این جراحی لاغری توصیه نمیشود و ممنوعیت دارد.

برگشت پذیری لیپولیز

خیر اصولاً هیچ کدام از روش های درمان چاقی موضعی به شرط آنکه سبب تخریب بافت چربی شوند در صورت حفظ وزن بازگشتی ندارند زیرا سلول چربی به طور معمول در فرد بالغ قادر به تکثیر نیست. پس در صورتی که چاق نشوید بازگشتی هم وجود ندارد.البته حتی در صورت چاق شدن هم مقدار بازگشت ناحیه تحت درمان کمتر از سایر نواحی است و هیچگاه به حالت قبل برگشت نخواهد داشت.

لیپولیز چه مزیت هایی نسبت به لیپوساکشن دارد؟

– لیزر لیپولیز بسیار ظریف و با دستکاری بسیار کمتر و درد و تورم کمتری نسبت به لیپوساکشن همراه است. به علت ظرافت کار با لیزر نتایج نهایی بسیار ایده ال بوده و آثار ناهمواری برخلاف لیپوساکشن های معمولی وجود ندارد.

– تابش لیزر در زیر پوست باعث تحریک و ساخته شدن کلاژن و سفت شدن همزمان پوست می شود.

– تاباندن لیزر در لایه سطحی باعث رفع سلولیت می شود.

– از نظر میزان و مقدار حذف چربیها در بیمارانی که کاندید مناسبی برای عمل باشند هیچ فرقی با لیپوساکشن ندارد ولی نتایج کیفی و زیبایی بسیار بهتر بوده و عوارض آن ناچیز است.

– از مزایای دیگر لیزر لیپولیز افزایش کلاژن سازی، سفت شدن و جمع شدن پوست بلافاصله پس از عمل می باشد.

– میزان تورم نسبت به لیپوساکشن کمتر بوده و سرعت بهبودی بسیار بیشتر می باشد.

عوارض

بطور کلی هر گونه عمل جراحی هرچند کم اما عوارضی را در پی خواهد داشت؛ خوشبختانه علم پزشکی توانسته عوارض لیپولیز را به حداقل برساند، حتی می توان این ادعا را داشت که در اغلب موارد انجام لیپولیز هیچگونه عوارضی را به دنبال نخواهد داشت.

عوارض بعد از عمل لیپولیز بسیار نادر و نا شایع می باشد. اما می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– نداشتن تقارن و منظم نبودن در منطقه های درمان شده که به خاطر تورم زیادتر با گذشت زمان در یک قسمت بدن به وجود می آید.که با انجام مجدد لیپولیز در آن منطقه اصلاح می شود.

– عفونت محل ورود کانولا که با خوردن آنتی بیوتیک ها می توان از آن پیشگیری کرد و بسیار نادر می باشد.

– شلی پوست در موردهایی که حجم چربی های منطقه ی درمان شده بسیار می باشد که نیاز به جراحی و سپس لیپولیز دارند.

– اسکار از آنجایی که محل ورود فیبر لیزر بسیار کوچک می باشد، ناشایع است.

– سوختگی پوست در صورتی که پزشک تجربه کافی در زمینه لیپولیز داشته باشد این مشکل پیش نمی آید و این حالت ناشایع می باشد.

موارد منع عمل لیپولیز

1) زنان باردار یا شیرده

2) افرادی که ناراحتی قلبی داشته و از دستگاه (Pacemaker) یا تنظیم کننده ضربان قلب استفاده می کنند.

3) افرادی که کبد آنها دچار بیماری شده و دچار بیماریهای کبدی شده اند.

4) افرادی که میزان چربی بدن آنها بسیار بالا باشد ، یعنی  (BMI) آن ها بالاتر از 30 است، کاندید مناسبی برای لیزر لیپولیز نیستند.

5) افرادی که انتظارات عجیب و غریب از جراحی لاغری دارند.


در این باره بیشتر بخوانید: درباره لیزر لیپولیز چه میدانیم


ترجمه, تنظیم و گردآوری: دکتر سلام

هرگونه کپی برداری باذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.