زندگی ماشینی و عادت های غلط غذایی یکی از مهمترین چالش های زندگی امروزی است که باعث می شود سلامت انسان به خطر بیافتد،یکی از عوامل تهدید کنننده سلامت انسان استفاده بیش از حد از فست فودها می باشد که خطرات زیادی را برای بدن انسان به همراه می آورد.

غذاهای آماده يا فست فودها، غذاهايی هستند كه خيلی آسان و سريع تهيه می‌شوند، خوشمزه هستند، طرفداران بسياری دارند و در مقابل بسيار مضر هستند.

امیر مسعود طایفه سلطانخانی:

غذاهای آماده يا فست فودها، غذاهايی هستند كه خيلی آسان و سريع تهيه می‌شوند، خوشمزه هستند، طرفداران بسياری دارند و در مقابل بسيار مضر هستند.
بسياری اگر از منزل دور باشند و گرسنه هم بلافاصله به سراغ اين غذاها می‌روند، اما متاسفانه به علت اين‌كه ذائقه بسياری به اين غذاها عادت كرده است و آن را لذيذتر از غذاهای سنتی می‌دانند حتی در منزل نيز به سراغ آنها می‌روند.
غذاهای آماده یا فست فودها حالا جزء لاینفک برنامه غذایی روزانه اغلب ما شده اند. فست فود غذاهایی که دیگر احتیاج نیست چند ساعت در آشپزخانه وقت گذاشت و آنها را تهیه کرد.

یکی از مضرات فست فودها، ‌سرخ شدن نشاسته در روغن است
استاد گروه علوم و صنایع غذایی دانشكده كشاورزی دانشگاه تبریز اظهار کرد: یکی از مضرات فست فودها، ‌سرخ شدن نشاسته در روغن است؛ هر هیدروکربنی که در روغن سرخ شود، حال هر روغنی باشد ایجاد پلی آکریل می کند که ماده ای بسیار سمی است.
جواد حصاری در گفت‌و‌گو با خبرنگار آوای رودکوف افزود: انواع فست فودها در سرخ کردنشان از روغن های اشباع استفاده می شود که بسیار چاق کننده هستند و فردی که به عنوان غذای اصلی از آنها استفاده می کند به افزایش وزن بی دلیل و افزایش کلسترول مبتلا می شود که عوارض شدیدی در پی دارد.
وی بااشاره به ارزش پایین غذایی مواد مورد مصرف در فست فود خاطرنشان کرد: در تهیه اکثر فست فودها از سوسیس، کالباس و یا سیب زمینی سرخ کرده استفاده می شود و با توجه به افزودن مواد معطر و ادویه جات که طعم و مزه ای متفاوت به آنها می دهد در واقع از نظر ارزش غذایی در مراحل پایین رده بدنی مواد غذایی قرار دارند. اغلب گوشت های فرآوری شده (سوسیس، ‌کالباس و…) دارای پروانه بهداشتی هستند اما در فرمولاسیون این مواد فرآورده های غذایی از موادی استفاده می شود که مضر هستند؛ رنگ دهنده ها، ‌ادویه جات، ‌روغن و… ترکیباتی هستند که باعث بروز عوارض شدیدی در بدن می شوند که به طور اختصار به آنها اشاره می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه تبریز بااشاره به عوارض نیتریت مورد استفاده در سوسیس و کالباس یادآور شد: در بعضی از سوسیس و کالباس ها از نیتریت به عنوان رنگ دهنده استفاده می شود که این ماده باعث ایجاد سرطان سیستم گوارشی در بدن می شود که از یک حد مصرف آن ممنوع است؛ اما از اکثر فرآورده های گوشتی (سوسیس، ‌کالباس و ‌همبرگر) که قیمت ارزانی دارند، نمی توان به عنوان جایگزین گوشت استفاده کرد؛ گوشتی که در این مواد استفاده می شود، کیفیت پایینی دارد که از پروتئین های غیر حیوانی هستند که با استفاده از پودر سیر، ادویه و فلفل به این قبیل گوشت ها، رنگ ، بو و طعم غیر طبیعی می دهند تا به یک محصول خوب تبدیل شوند؛ اما در واقع اینطور نیست و از مواد اولیه ناسالم تهیه شده اند.
وی افزود: ادویه های استفاده شده در این مواد غذایی باعث ایجاد حساسیت شدید در بعضی افراد می شوند؛ به طور مثال بعضی مواقع افراد که از ادویه های هندی که با نحوه مصرف آنها آشنا نیستند، از این نوع ادویه ها استفاده می کنند که باعث اسپاسم حنجره می شود.
حصاری از چاقی با مصرف فست فود گفت و تاکید کرد: چربی و روغن هایی که در این مواد غذایی استفاده می شود، بسیار چاق کننده هستند، چاقی که با کمبود مواد مغذی طبیعی همراه هست، فست فودها را می خوریم تا سیر شویم. افراد جامعه باید به عنوان تنقل به این مواد نگاه کنند نه به عنوان یک ماده غذایی سالم.

 

سرخ شدن یک ماده غذایی نشاسته دار در روغن باعث ایجاد یک سری بیماری در بدن می شود
استاد گروه علوم و صنايع غذايی، دانشكده كشاورزی دانشگاه تبریز در گفتگو با خبرنگار آوای رودکوف اظهار کرد: وقتی یک ماده غذایی نشاسته دار را در روغن سرخ می کنیم زنجیره های نشاسته پشت سر هم قرار می گیرند که ایجاد این رشته ها ترکیبات تازه ای به وجود می آورد که باعث ایجاد یک سری بیماری در بدن می شود.
صُدیف آزادمرد افزود: استفاده از روغن مخصوص سرخ کردن حتمی و لازم است؛ اما این روغن ها هم عوارض را کاهش نمی دهند و باز باعث بیماری می شوند ما باید از غذاهای آب پز، بخار پز یا تفت داده شده استفاده کنیم، اما باید این نکته را متذکر شد؛ استفاده از روغن های مایع که اشباع هستند در سرخ کردن مواد غذایی استفاده شوند؛ این روغن ها در اثر حرارت تبدیل به پرکسید می شوند که اکسیژن وارد زنجیره چربی می شود و باعث سمی شدن روغن می شود.
وی خاطرنشان کرد: هیچ کس نمی گوید که صددرصد این غذاها را کنار بگذارید ما می گوییم به عنوان غذای گاهی وقتی استفاده شود نه اینکه در هفته 3 تا 4 وعده مصرف کنیم. آدمها دوست دارند که تنوع غذایی داشته باشند اما باید به سمت غذاهای سالم برویم؛ به طور مثال پیتزایی باشد با حجم کم و در آن از میوه ها و سبزیجات استفاده شود و پیتزایی حجیم،‌ چرب با پنیر و سس فراوان را کنار بگذاریم.
عضو هیات علمی دانشگاه تبریز یادآور شد: در نحوه تهیه پیتزا مقدار زیادی طعم دهنده های متنوع، رب گوجه، سس مایونز، کالباس، سوسیس و پنیر پیتزا که پنیری بسیار چرب هست، استفاده می شود.
وی از حساسیت شدید پوستی در بچه ها درپی مصرف فست فود گفت و افزود: بچه ها که فست فودها را بسیار دوست دارند مصرف سوسیس و کالباس باعث حساسیت شدید پوستی در بچه ها می شود و پوست شان حالت کهیر پیدا می کند و لوله گوارش آنها هم تحت تاثیر این ادویه ها قرار می گیرد و مشکلاتی را برای شان ایجاد می کند.
آزادمرد بااشاره به جایگرین مناسب فست فودها تاکید کرد: ما می توانیم به جای استفاده از این غذاهای چرب و پر ادویه از فست فود های سالم و سنتی استفاده کنیم؛ مخلوط میوه ها و سبزی ها؛ تخمه ها و تنقلات قدیمی، میوه های خشک شده ( توت، آلو، پسته، انجیر، خرما و …) که عوارض بسیار کمی دارند و چربی هایی که در این دانه های خوراکی وجود دارد برخلاف چربی هایی که در فست فودها استفاده می شود چربی های بسیار مفیدی هستند که نه تنها باعث بیماری نمی شوند، بلکه ‌چربی بد خون را کاهش داده و باعث افزایش چربی خوب بدن می شوند.

به گزارش آوای رودکوف، فست فودها در طولانی مدت باعث اضافه وزن، ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی، ابتلا به فشار خون، ابتلا به دیابت، چاقی مفرط، اختلالات کیسه صفرا، ابتلا به برخی سرطان ها نظیر سرطان پروستات، پانکراس، سینه، ریه، روده و… همچنین افسردگی می شود.

منبع/ آوای رودکوف