بطور کلی سکته به معنای عدم خون رسانی به اندام مورد نظر که می تواند به دلیل خونریزی و یا آسیب به شریان باشد. سکته مغزی یکی از خطرناک ترین اختلالاتی است که سلامت انسان را تهدید می کند. عوامل مختلفی در ایجاد سکته مغزی دخیل هستند که از جمله آن می توان به مصرف برخی دارو ها اشاره نمود. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.

سکته مغزی زمانی رخ می‌دهد که جریان اکسیژن و مواد مغذی به مغز مسدود می‌شود. این شرایط به طور معمول در نتیجه لخته‌های خون یا پارگی رگ‌ها شکل می‌گیرد.
سلول‌های مغز بهه واسطه کمبود اکسیژن و مواد مغذی می‌میرند و بر همین اساس افرادی که سکته مغزی را تجربه می‌کنند، ممکن است با معلولیت‌هایی در درجات مختلف مواجه شوند. اگر سلول‌های بسیار زیادی گرسنه بمانند، نتیجه نهایی سکته مغزی متاسفانه مرگ خواهد بود.در حقیقت، سکته مغزی هر ساله موجب مرگ افراد بسیاری در سراسر جهان می‌شود و یکی از دلایل اصلی شکل‌گیری معلولیت‌هاست.

تاکنون دلایل زیادی برای سکته مغزی شناخته شده است که یکی از آن داروهایی تجویزی رایجی است که می‌تواند خطر سکته مغزی را از ۲۵ تا ۸۰ درصد افزایش دهد. در ادامه این داروها را به شما معرفی می‌کنیم.

مهارکننده‌های پمپ پروتون

مصرف مهارکننده‎های پمپ پروتون (PPIs) برای افراد بسیاری که از دو بیماریی بازگشت اسید معده به مری و سوزش سردل رنج می‌برند، تجویز می‌‎شوند. البته نمونه‎های بی‌نیاز از نسخه پزشک نیز در دسترس هستند که استفاده از آنها را شایع‌تر می‌کند.به دلیل محبوبیت بالا، پژوهشگران دانمارکی طی یک مطالعه اینکه آیا مهارکننده‌های پمپ پروتون خطر سکته مغزی را افزایش می‌دهند را مورد بررسی قرار‌دادند. بنا بر نتایج مطالعه بنیاد قلب دانمارک، مصرف این داروها خطر سکته مغزی را به میزان ۲۱ درصد افزایش می‌دهد و برای برخی انواع این داروها که در دوزهای بالا مصرف می‌شوند، خطر سکته مغزی تا ۷۹ درصد نیز افزایش می‌یابد.

داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی و مهارکننده‎های سیکلواکسیژناز-۲

پژوهش‌ها نشان داده‌اند داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، مانند ایبوپروفن و مهارکننده‌های سیکلواکسیژناز-۲، مانند بکسترا و سلبر کس، ممکن است موجب تسکین درد شوند، اما به احتباس هر چه بیشتر مایع نیز منجر می‌شوند. با افزایش احتباس مایع اغلب الگوی جریان خون آشفته‌تر در سراسر بدن شکل می‎گیرد.در نتیجه این آشفتگی، اختلال عملکرد در رگ‌های خونی و شریان‌ها رخ می‌دهد که ممکن است به خطر افزایش یافته حمله قلبی و سکته مغزی منجر شود.

در شرایطی که آمار دقیق برای سکته مغزی هنوز در دسترس نیست، آمار موجود نشان می‌دهند که ایبوپروفن خطر حمله قلبی را تا ۳۱ درصد افزایش می‌دهد.ارتباط بین داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، بیماری قلبی و سکته مغزی موجب نگرانی روز افزون شده است و در همین راستا سازمان غذا و داروی آمریکا مقررات جدیدی را روی برچسب محصولات داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی منتشر کرده است.یکی از بهترین گزینه‎ها برای کاهش التهاب تمرکز بر رژیم غذایی است.

با حذف یا محدود کردن محصولات غذایی فرآوری شده و بسته بندی شده و آن‌هایی که حاوی قند فراوان هستند، شما می‌توانید به کاهش التهاب کمک کنید. در مقابل، مصرف مواد غذایی ضدالتهاب را مد نظر قرار دهید. همچنین، می‎توانید افزودن گیاهان دارویی تسکین دهنده درد را به هر وعده غذایی خود مد نظر قرار دهید.

مهارکننده‎های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)

استفاده از داروهای ضدافسردگی در سراسر جهان بسیار شایع است و آمریکا درر این زمینه جایگاه نخست را در اختیار دارد.در میان داروهای ضدافسردگی استفاده از مهارکننده‎های انتخابی بازجذب سروتونین با افزایش خطر سکته مغزی به میزان ۲۵ درصد پیوند خورده‎اند.جالب توجه است که داروهای ضد افسردگی تقریبا به آن اندازه که باید یا انتظار می‎رود، موثر عمل نمی‎کنند. از این رو، به جای استفاده از دارو، شما می‎توانید جایگزین‎های طبیعی برای داروهای ضدافسردگی که کارایی آن‎ها ثابت شده است را مد نظر قرار دهید.

منبع: راهنمای سفر من