افراد بسیاری در سرتاسر دنیا وجود دارند که استرس مانع از دست یابی آنها به کسب هر نوع موفقیت کوچک و بزرگی شده است؛ استرس از جمله حالات روحی هر انسانی است که میزان آن در افراد و همچنین شرایط مختلف متفاوت است. اما برخی افراد به صورت بسیار حاد و بیمار گونه از استرس رنج می برند. در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع خواهیم پرداخت. با دکتر سلام همراه باشید.

يک مطالعه جديد نشان مي دهد که الگوهاي مغزي مي توانند چگونگي واکنش فيزيکي بدن به وضعيت هاي استرس زا را پيش بيني کنند. اين امر حائز اهميت است زيرا بيشتر افراد بيشتر از ديگران واکنش هاي فيزيکي قوي تري به استرس نشان مي دهند: قلب آنها سريعتر مي تپد و فشار خون آنها بالاتر مي رود. و اين واکنش «اغراق شده» به استرس مي تواند عواقب منفي در دراز مدت به همراه داشته باشد.

بر اساس مطالعه اي که در 23 آگوست 2017 در مجله ي انجمن قلب آمريکا منتشر شد، افرادي که فشار خونشان در وضعيت هاي استرس زا بالا مي رود به احتمال بيشتري در آينده دچار فشار خون بالا مي شوند و همچنين ممکن است در معرض افزايش خطر مرگ در اثر بيماري قلبي قرار گيرند.

نويسنده ارشد مطالعه پيتر ژياناروس، استاد روانشناسي در دانشگاه پيتسبور گفت: «افرادي که بيشترين واکنش قلبي عروقيِ مربوط به استرس را نشان مي دهند در معرض خطر بيشتر مشکلات قلبي عروقي قرار دارند و درک مکانيزم هاي مغزي اين رويداد مي تواند به کاهش خطر در ميان اين افراد کمک کند.»

براي مطالعه ي اين رابطه «مغزي-بدني»، محققان اسکن هاي مغزي را در بيش از 300 بزرگسال انجام دادند، درحالي که واکنش هاي فيزيکي آنها مثل فشار خون و ضربان قلب را نظارت کردند. در اين اسکن ها، از شرکت کنندگان تست هاي رواني گرفته شد که براي يک تجربه ي استرس زا طراحي شده بودند. مثلأ، افراد در اين مطالعه بايد به سئوالات تحت محدوديت هاي زماني اکيد پاسخ مي دادند.

سپس، محققان از هوش مصنوعي براي تجزيه و تحليل نتايج استفاده کردند. آنها دريافتند افرادي که واکنش قوي تري به شکل فيزيکي به استرس نشان دادندبه عبارت ديگر افرادي که فشار خون و ضربان قلب آنها بالاتر مي رفت الگوهاي خاصي از فعاليت را در مغزشان نشان دادند.

محققان دريافتند، فشار خون و ضربان قلب فرد چگونه براساس فعاليت مغزي او در حين تست استرس تغيير پيدا مي کند. علاوه بر آن، فعاليت در نواحي خاصي از مغز با واکنش هاي بيشتر استرس در بدن ارتباط دارد. مثلأ افزايش فعاليت در نواحي از مغز که نشان مي دهد اطلاعات دنيا تهديدآور است با واکنش فيزيکي بيشتر در ارتباط است.

به گفته محققان، اين مطالعه محدوديت هايي دارد. مثلأ افراد درگير در مطالعه بزرگسالاني سالم و ميانسال بودند که در معرض خطر کمتر بيماري قلبي قرار داشتند؛ بنابراين يافته ها براي افراد ناسالم کاربردي ندارد. همچنين، اين مطالعه ثابت نکرد که افزايش فعاليت در بخش هاي خاصي از مغز در واکنش به استرس باعث تغييرات فيزيکي در بدن مي شود، بلکه رابطه اي را بين اين دو کشف کرد.

ژياناروس اشاره کرد که براي بررسي ارتباطات بين فعاليت مغز و واکنش هاي استرس در بدن به تحقيقات بيشتري نياز است. ژياناروس افزود: «اين نوع کار قضيه را اثبات مي کند، اما پيشنهاد مي دهد که در آينده عکسبرداري از مغز مي تواند ابزاري سودمند براي شناسايي کساني که در معرض خطر بيماري قلبي قرار دارند يا کساني که کم و بيش مناسب انواع مختلفي درمان هستند باشد، به ويژه درمان هايي که قصد در کاهش سطح استرس دارند.»

منبع: آفرینش دیلی