مصرف و استفاده از شیر الاغ چند وقتی است که بسیار داغ شده است و جالب اینجاست که تبلیغات بسیار مثبتی نیز در رابطه با مصرف این شیر صورت گرفته است. این که شیر الاغ مفید است یا مضر مطلبی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت؛ اما توصیه ما به شما این است که گول اینگونه تبلیغات را نخورید! در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.

شیر الاغ می تواند منبع بسیاری از بیماری های مشترک بین انسان و تک سمی ها باشد و به انسان منتقل شود.

دکتر عبدی رییس شبکه دامپزشکی شهرستان بشرویه از بیرجند ؛گفت:شیر الاغ و اسب در نظر اکثر مراجع تقلید شیعه چون گوشت این حیوانات مکروه اعلام شده است و با توجه به کراهت ذاتی این نوع شیر باید احتیاط بیشتری در مصرف این شیر با توجه به جنبه های مثبت و منفی آن داشت.

وی افزود:علیرغم وجود خصوصیات مفید در شیر تک سمی ها چون شباهت آن به شیر انسان و خصوصیات آنتی بیوتیکی آن،میزان چربی این نوع شیر پایین است و از نظر طب سنتی،مزاج سردی داشته و برای بیماران خاص مضر است.

دکتر عبدی با بیان اینکه شیر الاغ می تواند منبع بسیاری از بیماری های مشترک بین انسان و تک سمی ها از قبیل هاری، مشمشه، شاربن، کزاز، سالمونلوز،آنسفالیت های آربوویروسی و غیره باشد و به انسان منتقل شود،گفت:اطمینان داشتن از سلامت حیوانات،انجام دقیق واکسیناسیون و کنترل های بهداشتی دامپزشکی برای مصرف شیر آنها بسیار مهم و حیاتی است.

رییس شبکه دامپزشکی شهرستان بشرویه افزود:در برخی کشورهای اروپایی چون ایتالیا، فرانسه و اسپانیا که مصرف شیر الاغ جایگزین شیر انسان شده است فارم های پرورش الاغ شیری مجهز به تکنولوژی های روز دنیا تأسیس شده و صرفاً به شیر تولیدی این فارم ها که تحت نظارت های شدید بهداشتی دامپزشکی فعالیت می نمایند اجازه عرضه عمومی داده می شود و مصرف بی ضابطه آن پیامدهای جبران ناپذیری دارد.

وی گفت:پاستوریزاسیون شیر تک سمی ها متفاوت بوده و در صورت انجام یک بار پاستوریزاسیون (30 دقیقه با حرارت 65 درجه سانتی گراد) نسبت به شیر گاو و گوسفند دارای عمر نگهداری کمتری بوده و برخی منابع علمی توصیه می کنند شیر الاغ باید حداقل سه بار پاستوریزه شود که کار بسیار سختی است و فقط در کارخانه های مجهز امکان پذیر است.

دکتر عبدی افزود:با این شرایط شیر تک سمی ها که در حال حاضر به صورت غیر بهداشتی و بدون مجوز با مبدأ نامعلوم توسط افراد سودجو به قیمت های نامعقول در برخی شهرها توزیع می شود می تواند خطراتی چون عدم اطمینان از سلامت دام های تولید کننده شیر،عدم اطمینان از شرایط نگهداری و حمل و بسته بندی شیر که تعیین کننده وضعیت بار میکروبی و آلودگی های ثانویه شیر است و عدم اطمینان از پاستوریزاسیون با توجه به پروسه سخت آن باشد.

 

 

منبع: باشگاه خبرنگاران