عادات غذایی غلط و زیاده روی در استفاده از فست فودها سبب شده امروزه کبد چرب به نوعی بیماری شایع تبدیل شود. از آنجایی که این بیماری می تواند تا مدت ها علائم خود را نشان ندهد، طبق آمار وزارت بهداشت و درمان، بیش از ۴۰ درصد ایرانیان به این بیماری پنهان مبتلا هستند. در این مطلب قصد داریم شما را با روش های پیشگیری از این بیماری آشنا نماییم.

این آمار زمانی جدی‌تر خواهد شد که بدانیم در آمریکا با وجود مصرف بیش از حد چربی‌ها تنها 10 تا 20 درصد از مردم این کشور به این بیماری مبتلا هستند.

اما کبد چرب چه نوع بیماری است، چه میزان می‌تواند خطرناک باشد و راه‌های ابتلا به آن چیست، تا بتوانیم این بیماری که جمعیتی در حدود 30 میلیون نفر از ایرانی‌ها را درگیر خود کرده است را کنترل کنیم.

کبد دومین عضو بزرگ بدن است و به آن تصفیه خانه نیز می‌گویند زیرا تمام موادی که وارد بدن می‌شود از طریق کبد تصفیه شده و به سایر اعضا منتقل می‌شود پس تمامی سم‌ها و مواد مضری که ما در طول روز خواهیم خورد نیازمند این است که توسط کبد پالایش و صاف شوند تا ارز بروز بیماری‌ها جلوگیری کند.

کبد به طور طبیعی توسط سلول‌های خود ترمیم و پاکسازی می‌شود اما اگر فاکتورهای مخرب و منفی وارد شده به کبد بسیار بالا باشد در کار این عضو بدن اختلال ایجاد خواهد شد.

یکی از مهم‌ترین دلایل ایجاد کبد چرب، مصرف الکل و مواد دخانی است و از دیگر عواملی که همگی ما نیز شاید در روز بی محابا در مصرف این مواد زیاده‌روی کنیم، مصرف مواد غذایی چرب، نمک و خوردن غذاهای ناسالم و بدون ارزش غذای است که کبد نمی‌تواند آنها را به خوبی تصفیه کند.

عدم تحرک و ورزش نکردن نیز یکی از مهم‌ترین دلایلی افزایش میزان درصد چربی در کبد است که متاسفانه بیش از نیمی از جامعه به بهانه‌های مختلف از انجام حرکات ورزشی نیز امتناع می‌کنند در حالیکه می‌توانند با چند حرکت ساده کششی و نرمشی به طور چشم‌گیری از ابتلا به این بیماری و بیماری‌های دیگر که نیازمند تحرک روزانه 10 تا 30 دقیقه در روز است، جلوگیری کنند.

شاید برای خوانندگان این مطلب جای سوال باشد که کبد چرب چه نشانه‌های بالینی دارد تا بتوان زودتر به آن رسیدگی کرد، که از آن جمله می‌توان به خستگی و بی‌حالی، کاهش وزن و اشتها، تهوع، ضعف عمومی، درد در مرکز و یا سمت راست بخش بالای شکم اشاره کرد.

درمان بیماری کبد چرب

شما می‌توانید راه‌کارهای ساده‌ای را برای درمان و‌کنترل این بیماری با خودمراقبتی و استفاده از داروهایی که مقاومت به انسولین را درمان می‌کنند مانند متفورمین داشته باشید.

از جمله راهکارهای دیگر، داشتن رژیم غذایی مناسب به خصوص رژیم غذای حاوی میوه‌ها و سبزیجات و غذاهای کم‌چر‌ب، مصرف سیر و پیاز، چغندر، کلم و…. .است.

مصرف آب لیمو ترش در آب داغ البته این روش برای افرادی که مشکل معده دارند توصیه نمی‌شود، کاهش وزن، خودداری از مصرف خودسرانه دارو در زمان هر نوع بیماری، مصرف ویتامین E البته به اندازه و با مشورت با پزشک، ترک مخدرات ورزش، خودداری از مصرف مواد غذایی فریزشده، زودپز شده، ترشیجات، رب، سس‌ها، نمک زیاد، چای پر رنگ، فست فودها، آب همراه غذا، دوغ همراه غذا، تنقلات شور، روغن‌های سرخ کردنی‌ و لبنیات پرچرب از جمله راه‌های کنترل و درمان برای همه افراد در معرض خطر از جمله سالمندان و زنان باردار باید ذکر کرد.

منبع: کردستان