کنترل و مقابله با بیماری دیابت در نوجوانان

وقتی دیابت در رده سنی نوجوانی پدید می آید باید تغذیه و سبک زندگی متناسب با این بیماری در پیش گرفته شود. والدین نقش مهمی در کنترل دیابت فرزندشان دارند و می توانند با خطرات و عوارض جانبی ناشی از این بیماری مقابله کنند. بهتر است با کمک فرزندشان این بیماری را مدیریت کنند.


اگر شما هم در خانه نوجوان مبتلا به دیابت دارید، حتما از دشواری‌های مدیریت آنها مطلع هستید. شما باید همیشه قند خون آنها را کنترل کنید و مراقب سبک زندگی آنها باشید؛ این در حالی است که نمی‌خواهید استقلال فرزندانتان را هم صلب کنید و این تازه آغاز تنش‌ها و درگیری‌هاست.

نوجوانان معمولا از این که مدام آنها را بیمار تلقی کنید و مدام مراقب آنها باشید، بیزارند. آنها دوست دارند مانند افراد عادی با آنها رفتار شود و تغذیه ای مشابه دوستانشان داشته باشند و نمیخواهند به خاطر بیماری دیابت جلوی چشم دیگران انسولین تزریق کنند تا مبادا نگاه اطرافیان و دوستان به آنها تغییر کند. بنابراین باید شرایط را به گونه‌ای مدیریت کنید که وضعیت نه برای شما خسته کننده باشد نه برای نوجوان؛ از سوی دیگر، مشکلی هم برای سلامت او ایجاد نشود و دیابت او تحت کنترل باشد.

به نقل از usnews، با تمام خطراتی که در این دوران، نوجوانان مبتلا به دیابت را تهدید می‌کند، گام‌هایی وجود دارد که به والدین کمک می‌کند تا در این مسیر همراه فرزندشان باشند و قند خون آنها را نیز تحت کنترل درآورند.

کنترل و مقابله با بیماری دیابت در نوجوانان

مراقب نوجوان باشید

به رغم این که دورادور از فرزندتان مراقبت می‌کنید، به او آزادی عمل بدهید تا خودش بتواند قند خونش را کنترل کند یا انسولین مورد نیاز روزانه‌اش را به طور مستقل تزریق کند. این رها کردن نوجوان به او آرامش می‌دهد اما حواستان به او باشد چرا که او به حمایت شما نیاز دارد تا بتواند از پس بیماری خود بربیاید و گاهی با شما حرف بزند و درد دل کند. به ویژه زمانی که میزان قند خون از کننرل خارج می‌شود بیشتر در کنارش باشید. نوبت پزشک را برایش هماهنگ کنید تا در فواصل منظم و با مراجعه بموقع، قند خونش تحت کنترل باشد. فرزندتان باید بداند که با کاهش مصرف نوشیدنی‌های قندی و تزریق منظم انسولین می‌تواند دیابت خود را کنترل کند.‌

تعیین زمانی هفتگی برای کنترل قند خون

در طول هفته نوجوان را آزاد و مستقل بگذارید تا خودش بتواند قند خونش را کنترل کند اما هفته‌ای یک بار زمانی را مشخص کنید که خودتان میزان قند خون او را کنترل کنید و به نوعی بر آن نظارت داشته باشید. این کار از بالا رفتن قند خون فرزندتان بر اثر مصرف موادغذایی مختلف، فعالیت بدنی یا سایر عوامل جلوگیری می‌کند.

کنترل و مقابله با بیماری دیابت در نوجوانان

فرزندتان را در مدیریت بیماری تشویق کنید

مرتب فرزندتان را برای مدیریت بیماری خود تشویق کنید. این کار به بیشتر شدن رفتارهای مثبت او کمک می‌کند و از سوی دیگر، از عصبانیت و خستگی ناشی از کنترل مداوم قند خونش مانع می‌شود. عددی که موقع کنترل قند خون به دست می‌آید خوب یا بد نیست بلکه تنها بخشی از اطلاعات است؛ بنابراین، مثبت رفتار کرده، با یکدیگر همکاری کنید تا بتوانید این روند طولانی بیماری را به راحتی طی کنید.

تغییراتی را در خانواده ایجاد کنید

اگر نوجوان شما به دلیل ابتلا به دیابت تنها عضو خانواده است که رژیم مخصوصی دارد و باید از مصرف نوشیدنی‌های قندی خودداری کند و بشخصه بیماری خود را مدیریت کند، کار دشوارتر می‌شود. اگر می‌توانید یک یا چند تغییر را در رژیم‌غذایی خانواده ایجاد کنید تا اداره بیماری توسط نوجوان برایش ساده‌تر شود.

 

از فناوری غافل نشوید

استفاده از پمپ‌های انسولین و کنترل مداوم قند خون که به مدیریت بهتر بیماری در نوجوانان کمک می‌کنند، برای فرزند شما هم اهمیت بسیار دارد. به عنوان مثال، مطالعاتی که روی نوجوانان مبتلا به دیابت نوع ۱ انجام شده نشان می‌دهد که درمان با پمپ انسولین با کاهش خطر افت شدید قند خون مرتبط است که می‌تواند جان بیماری را به خطر بیاندازد. البته این بدان معنا نیست که استفاده از پمپ‌ها یا کنترل‌کننده‌های قند خون برای همه افراد مجاز تلقی می‌شود. درباره استفاده از پمپ‌های انسولینی توسط نوجوان حتما با پزشک مشورت کنید. همچنین می‌توانید از اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارهایی استفاده کنید که مستقلند. به عنوان مثال، دستگاه‌های سنجش قند خون نتایج را برای انتقال به اپلیکیشن دانلود می‌کنند و قادرند توصیه‌هایی براساس الگوهای معمول به بیمار ارائه دهند. بسیاری از بیماران به این فناوری‌ها دسترسی دارند اما از قابلیت‌های آن به نحو احسن بهره نمی‌برند.

در موارد دشوار کمک بگیرید

به نوجوان یادآوری کنید که قند خون خود را کنترل کرده و این کار را فراموش نکند. شما می‌توانید در کارهای دشوارتری از قبیل شمارش کربوهیدرات‌ها یا محاسبه دوز انسولین به او کمک کنید. اگر این کار برای هر دو گیج‌کننده باشد، می‌توانید از یک مراقب متخصص در زمینه بیماری دیابت کمک بگیرید.

کنترل و مقابله با بیماری دیابت در نوجوانان

مراقب نشانه‌های افسردگی یا اختلال تغذیه باشید

یکی از دلایل ارائه خدمات مراقبت بهداشتی دیابت در نوجوانان، از قلم انداختن انسولین برای جلوگیری از افزایش وزن است که به آن «دیابولیمیا» اطلاق می‌شود. این حالت در نهایت منجر به بروز عواقبی برای سلامت او از جمله «کتواسیدوز دیابتی» می‌شود. افسردگی از شایع‌ترین عوارض نوجوانان مبتلا به دیابت به شمار می‌رود و این مسئله مدیریت بیماری را دشوارتر می‌کند. افسردگی و کنترل نکردن دیابت می‌تواند چرخه‌ای معیوب را ایجاد کند که از نظر پزشکی و روان‌شناسی ناتوان‌کننده می‌شود. اگر از افسردگی یا اختلال تغذیه در نوجوان خود نگران هستید با پزشک مشورت کنید.

از خودتان هم مراقبت کنید

معمولا مراقبان بیمار هم بعد از مدتی از نظر جسمی و روحی دچار ضعف می‌شوند؛ به همین دلیل سعی کنید از خودتان هم مراقبت کنید و زمانی را برای رسیدگی به خود اختصا دهید.

در نهایت به عنوان والدین نوجوان مبتلا به دیابت، باید صبور باشید. فرزند شما روزی اهمیت درمان و مدیریت دیابت را درک می‌کند و به خاطر کمک‌ها و حمایت‌هایتان در این مسیر، از شما سپاسگذار خواهد بود.

سلامت آنلاین