در مورد خطرات استفاده از درمان هورمونی در یائسگی یا MHT (که به عنوان درمان جایگزینی هورمون یا HRT نیز شناخته می شود) به منظور کاهش علائم یائسگی، تحقیقات زیادی انجام گرفته و مقالات زیادی مورد توجه قرار گرفته است؛ اما در مورد خطرات عدم استفاده از آن چه می توان گفت؟ دکتر رابرت تامارو جونیور، یک پزشک از بخش زنان و زایمان در مرکز پزشکی دانشگاه نیوهمپشایر در نیوجرسی، نیویورک و رئیس پیشین اورژانس انجمن پزشکی شهرستان مونموت می گوید: “زنان ممکن است تجربه گر گرفتگی، تعریق شبانه (گرگرفتگی در طول خواب)، اختلالات خواب، خشکی واژن، افسردگی و مشکلات تمرکز یا یادآوری چیزها را داشته باشند .” همچنین، در طی دوران یائسگی، میل جنسی زن ممکن است به دلیل اینکه مقاربت دردناک تر می شود، کاهش یابد.

زنان ممکن است به دلیل داشتن مشکلاتی در رابطه با خواب و تعریق شبانه، خسته شده و ممکن است نوسانات خلقی را تجربه کنند. با گذر عمر، این زنان در معرض خطر بیماری های قلبی و پوکی- استخوان نیزقرار می گیرند، که می تواند منجر به شکستگی استخوان شود. دکتر Tomaro می گوید: زنانی که تصمیم می گیرند تا از HRT استفاده نکنند، ممکن است علائم و نشانه های بالا را با درجات مختلف، در طی دوران یائسگی خود داشته، و شاید هم نداشته باشند. هر زنی با زن دیگر فرق دارد، و هر بدن به شیوه مختص خود به هورمون های در حال تغییر، واکنش  نشان می دهد.

1- آیا HRT برای هر کسی مناسب است؟

مفهومی که در پشت هورمون درمانی جایگزین یا HRT قرار دارد، این است که با جایگزینی هورمون های استروژن و پروژسترون، (که دارای نوسان است و ابتدا بالا رفته و سپس در نهایت کاهش می یابد تا شما بتوانید از این طریق به مرحله بعد یعنی یائسگی بروید)، شما ممکن است قادر باشید تا از بسیاری از علائم ناخوشایند یائسگی که همراه با این مرحله از زندگی است، جلوگیری کنید.

با این حال، یک آزمایش بالینی بزرگ به نام “پیشگامی برای بهداشت زنان” (WHI)* که مزایای هورمون درمانی جایگزین را مطالعه می کرد در اوایل سال 2002 و هنگامی که تحقیقات نشان داد خطرات هورمون درمانی جایگزین، شامل افزایش احتمال چندین مشکل جدی سلامت است، متوقف شد.

به دنبال نتیجه این یافته ها، پزشکان توصیه کردند، که اکثر زنان از هورمون درمانی جایگزین، به دلیل خطر بالای ابتلا به سرطان سینه، سکته مغزی، لخته شدن خون و حملات قلبی اجتناب کنند. اما اگر یک زن به علت گرگرفتگی یا بی خوابی ناشی از یائسگی مستاصل شده، و این علائم بر توانایی او در عملکردش، تأثیر بگذارد، آیا می توان این توصیه پزشکان رابرای “اکثر زنان” همیشه اعمال کرد؟

با توجه به مرکز اطلاعات بهداشت ملی زنان، پاسخ این پرسش «نه» است. برای خانم هایی که در معرض خطر متوسط از ابتلا به سرطان پستان و بیماری های قلبی-عروقی هستند، برای افرادی که دارای گر گرفتگی های شدید، عرق شبانه و خشکی واژن هستند، ممکن است استفاده از درمان هورمونی جایگزینی به منظور کاهش برخی از علائم یائسگی مناسب باشد. اما درمان جایگزینی هورمون باید در کمترین دوز موثر و برای کوتاه ترین زمان ممکن استفاده شود.

نیاز به ادامه هورمون درمانی باید هر شش ماه یکبار توسط آن زن و دکترش، مجددا ارزیابی شود. و اگر نشانه های یک زن فقط به خشکی واژن محدود شود، باید قبل از تجویز قرص های خوراکی استروژن، پمادهای استروژن موضعی واژینال را آزمایش کرد. زنانی که ممکن است باردار باشند، مشکلات خونریزی واژینال داشته باشند و یا کسانی که دارای یک یا چند وضعیت بهداشتی شامل مشکلات زیر باشند، نباید از هورمون درمانی جایگزین استفاده کنند:

– انواع خاصی از سرطان ها (از جمله سرطان سینه و رحم)
– سکته قلبی یا مغزی
– اختلالات قلبی
– لخته شدن خون
– اختلالات کبدی

اگر هیچ یک از نگرانی های مرتبط با سلامتی را که در بالا ذکر شد، نداشته باشید و شما و دکترتان تصمیم گرفته اید که درمان جایگزینی هورمون کوتاه مدت را شروع کنید، علاوه بر اینکه بالاخره قسمتی از خواب از دست رفته شما بر می گردد، می توانید از سایر مزایای پنهان آن نیز استفاده کنید.

به عنوان مثال، هورمون درمانی جایگزین، باعث کاهش روند پوکی استخوان می شود. در WHI زنان تحت درمان به وسیله درمان ترکیبی استروژن و پروژسترون، کاهش شكستگی های لگن را در مقایسه با زنانی که فقط یک هورمون مصرف میکنند داشته و همچنین دارای کاهش خطر سرطان كولوركتال بودند. مهم است که به یاد داشته باشید، که درهرصورت، در WHI، این مزایا از خطرات استفاده از هورمون – درمانی جایگزین HRT سنگین تر بود.

2- چه گزینه هایی برای هورمون درمانی جایگزین وجود دارد؟

بسته به علائم یائسگی که ممکن است شما تجربه کنید، راه های دیگری برای کشف وجود دارد که اگر نمی توانید یا نمی خواهید از داروهای جایگزین هورمون استفاده کنید، می توانید از آنها استفاده کنید؛ این راه ها بسته به علائم زیر می تواند شامل موارد ذکر شده باشد:

– گرگرفتگی ها

اگر شما احساس گر گرفتگی دارید، گام های ساده ای برای انجام این کار وجود دارد که شامل پوشیدن لباس هایی با لایه های سبک تر (نخی)، خوابیدن در یک اتاق سرد و کاهش استرس از طریق مراقبه و یا سایر تکنیک های مبتنی بر بدن – ذهن است. اجتناب از غذاهای تند و کافئین دار نیز ممکن است کمک کند.

نشان داده شده است که برخی از داروهای ضد افسردگی، در کاهش این علامت یائسگی نسبتا موثر است. برخی از افراد سعی می کنند فیتواستروژن ها را از طریق غذاهایی مبتنی بر پایه سویا مانند توفو و شیر سویا، گیاهان دارویی دیگر مانند کوهاش سیاه و مکمل ها دریافت کنند. با این حال، علاوه بر این که شواهد جامعی وجود ندارد که فیتواستروژن ها در کاهش گرگرفتگی موثر هستند، مصرف مکمل های کنترل نشده در دوزهای متمرکز، می توانند خطرناک باشند.

– نوسانات خلقی

ورزش، تکنیک های آرامش بخشیدن و داشتن خواب کافی می تواند به تغییرات خلق کمک کند. داروهای ضد افسردگی یا داروهای ضد اضطراب گزینه های دیگری هستند

– بیخوابی

اگر مشکلاتی در رابطه با کمبود خواب مورد نیاز خود دارید، ورزش روزانه را در هنگام صبح یا اوایل بعد از ظهر انجام دهید؛ دوش یا حمام آرام بخش قبل از خواب، و در صورت لزوم، داروهای خواب آور نیزممکن است به کاهش بی خوابی کمک کنند.

– مشکلات حافظه

انجام تمرینات ذهنی – پازل، جدول کلمات متقاطع، سودوکو، حتی یادگیری یک مهارت جدید، به همراه خواب کافی و ورزش، ممکن است مشکلات مربوط به حافظه را بهبود بخشد.

– خشکی واژینال

روان کننده ها و مرطوب کننده های واژینال را امتحان کنید. با پزشک تان درباره کرم یا شیاف های واژینالی صحبت کنید که استروژن را به طور موضعی آزاد می کند.

– پوکی استخوان

ورزش در حفظ استخوان ها بسیار مفید است، البته به همراه دریافت کافی کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی شما. داروهای تجویزی پوکی استخوان نیز ممکن است مفید باشد. در صورت استفاده از درمان جایگزین هورمون، به منظور کمک به کاهش علائم یائسگی، خط پایین این است که در این روش، پاسخ درست یا غلطی وجود ندارد. یک چیز مشخص است:

جوانب مثبت و منفی این روش را باید با مشاوره با پزشک خود به دقت تحت نظر داشته باشید و با کمک یکدیگر، بهترین تصمیم را برای وضعیت خود انتخاب کنید. *= ابتکار بهداشت زنان (WHI)، که شامل سه کارآزمایی بالینی (CT) و یک مطالعه مشاهدات (OS) بود، برای رسیدگی به مسائل مهم بهداشتی ناشی از بیماری و مرگ و میر در زنان یائسه انجام شد. به طور خاص آزمایش های تصادفی کنترل شده، طراحی و تأمین شده بود که به بیماری های قلبی عروقی، سرطان و پوکی استخوان اشاره داشت.

 

 


در این باره بیشتر بخوانید: تنظیم هورمون سروتونین در بدن


برگردان: سیما آزادفلاح

هرگونه کپی برداری باذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است