مطالعات در مورد تأثیر غذا در تغییر روحیه و رفتار در کودکان، نتایج متفاوتی داشته است. با این حال، احتمال این که یک رژیم سالم و متعادل بتواند تفاوت قابل توجهی را حتی برای برخی از کودکان دارای مشکلات رفتاری، ایجاد کند، ارزش امتحان کردن را دارد. اولین منطقه تمرکز بر محتوای کلی تغذیه، بر مبنای اصولی است که یک رژیم متعادل دارد: اطمینان از وعده های غذایی سالم و مکرر، مقدار زیادی آب، میوه های تازه و سبزیجات و مصرف بالای اسید های چرب ضروری.

این نیز ایده خوبی است که در مورد بچه های کوچکتر مواد زیر را حذف کنیم:

– مصرف بیش از حد شکر

– غذاهای فرآوری شده

– غذاهایی که در آنها مواد افزودنی یافت می شود.

نشانه های کلاسیک اختلال بیش فعالی کمبود توجه (ADHD) شامل بی خوابی، عدم تمرکز، نوسانات خلقی و خرابکاری های مکرر می باشد. اگر این نشانه ها به نظرتان آشنا می آید، اولین گام این است که با پزشک خود صحبت کنید که می تواند فرزندتان را برای ارزیابی و مشاوره تخصصی به یک تیم از کارشناسان اطفال ارجاع دهد. اگرچه ممکن است بعضی از این صفات را در فرزند خود مشاهده کنید، اما سعی نکنید خودتان و بدون ارزیابی فرزندتان از طرف یک متخصص، آن را تشخیص دهید. این که آیا فرزند شما
دارای تشخیص یک اختلال رفتاری است یا به سادگی فقط در یک مرحله دشوار (به طور مثال گذر از یک مرحله سن به مرحله دیگر) قرار دارد.

بهینه سازی رژیم غذایی می تواند نقطه شروع بسیار موثری در کنترل رفتار وی باشد. به طور مثال، همیشه بچه های خود را به خوردن صبحانه تشویق کنید. هرگونه صبحانه ای بهتر از نخوردن آن است.

با این حال، شواهد جدید نشان می دهد که غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین GI ممکن است انتخاب خوبی باشند. گزینه های عالی آن عبارتند از:

– تخم مرغ آب پز شده با نان تهیه شده از غلات کامل

– لوبیای پخته شده که بر روی یک مافین شکلاتی کوچک ریخته شده است.

– فرنی که با سیب پخته شده و با سس ماست و عسل سرو می شود.

– 2 عدد نان تست خرد شده در مخلوط شیر و قطعات موز

1- خوردن غلات کامل با شاخص گلیسمی پایین

خوردن غذاهایی که امتیاز کمتری در شاخص گلیسمی دارند می تواند سطح قند خون را ثابت نگه دارد و حتی می تواند به بدن شما کمک کند تا چربی را به طور موثر متابولیزه کند. رتبه بندی شاخص گلیسمی غذاهای حاوی کربوهیدرات، براساس میزان شکسته شدن کربوهیدرات به گلوکز درجه بندی می شود. وجود گلوکز بیش از حد در جریان خون، باعث ایجاد تحریک در لوزالمعده می شود تا یک هورمون به نام انسولین را آزاد کند تا سطح قند خون را به محدوده طبیعی برگرداند. مصرف مواد غذایی با شاخص گلیسمی بالا منجر به گردش سطوح بالایی از انسولین می شود.

علیرغم این حقیقت که بسیاری از والدین دراین مورد توافق دارند که با دادن غذاهای شیرین، بچه های خود را وحشی می کنند، اما شواهد علمی کمی وجود دارد که نشان دهد که قند (به طور خاص) اثر منفی روی رفتار دارد.

کربوهیدرات های با شاخص گلیسمی بالا را با دانه های غلات کامل با شاخص گلیسمی پایین، جایگزین کنید. این ممکن است به کاهش بعضی از علائم کمک کند و به سلامت کلی و حفاظت از دندان آنها نیز کمک خواهد کرد. همچنین تبدیل انواع غذاهای نشاسته ای از نوع سفید به نوع قهوه ای آن، (برنج سفید، آرد سفید و محصولات تهیه شده از آرد و برنج سفید)، ارزش جستجو را داشته و مزایای بیشتری به همراه دارد.

2- مواد افزودنی : آنچه باید مراقب بود

مکمل های غذایی برای جلوگیری از خراب شدن غذا و یا افزایش طعم آن به غذاها افزوده می شود. این مواد شامل مواد نگهدارنده، رنگ های مصنوعی، طعم دهنده های مصنوعی و اسیدی کننده ها هستند.گر چه بسیاری از افزودنی های مصنوعی در بعضی از کشورها ممنوع شده است، نباید فرض شود که تمام مواد افزودنی که در حال حاضر در مواد غذایی ما استفاده می شود، مشکلی ندارند.

تعداد زیادی از مکمل های غذایی مصنوعی که همچنان در حال استفاده هستند، با آسم، آلرژی، میگرن و بیش فعالی در کودکان ارتباط دارند. تولیدکنندگان، برخی از این مواد افزودنی را در مواد غذایی به منظور افزایش طول عمر، رنگ و بهبود بافت ماده غذایی قرار می دهند.

3- ADHD و سالیسیلات ها

در موارد نادر، کودکان مبتلا به ADHD به گروهی از مواد شیمیایی طبیعی که به عنوان سالیسیلات شناخته می شوند واکنش نشان داده اند. اگر شما مشکوک به این مورد هستید، با پزشک خود ملاقات کنید تا به یک متخصص تغذیه ارجاع داده شوید. اگر در این باره مشکلی دارید، ممکن است بخواهید غذاهای غنی از سالیسیلات را برای چند هفته از رژیم غذایی کودک خود قطع کنید، تا ببینید آیا رفتارش بهبود می یابد یا خیر؛ این غذاها شامل موارد زیر است:

– سیب

– پرتقال

– نکتار

– نارنگی

– انگور

– گیلاس

– خربزه

– هلو

– زردآلو

– آلوی سیاه

– آلوی زرد

– کشمش

– بادام

– گوجه فرنگی

– خیار

– فلفل

4- اهمیت اسیدهای چرب امگا 3

یکی از مهمترین زمینه های تحقیق در ارتباط بین غذا و رفتار، تمرکزبر دریافت کودکان برای تغذیه بیشتر از ماهی های چربی است که غنی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. ماهی های چرب حاوی اسیدهای چرب مفیدی هستند که به طور مثبت بر سیگنال های ارسال شده به عقب و جلو بین مغز و قسمت های بدن موثر هستند. اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA)، یکی از دو نوع اصلی از روغن ماهی است و در مطالعات نشان داده شده است، که دارای قدرت تثبیت تغییرات خلقی بوده و عموما باعث بهبود تمرکز، رفتار و یادگیری در کودکان مبتلا به ADHD میشود. اگر کودک شما ماهی دوست نداشته یا روغن ماهی را با میل نمی خورد، ممکن است پزشک مکمل های آن را توصیه کند.

5- کمبود آهن و روی

کمبود آهن و روی هر دو در مسائل رفتاری کودکان دخیل هستند. در کودکان کمتر از دو سال، در یک دوره پیشرفت سریع مغز، کمبود آهن یک آسیب جدی به نظر می رسد و می تواند باعث بروز مشکلات طولانی مدت با خلق و خو شود. تحقیقات جدید نشان می دهد که بسیاری از کودکان مبتلا به ADHD در مقایسه با میانگین، دارای سطوح پایین روی در خون خود هستند. بهبود سطح روی در کودکان مبتلا به ADHD نشان دهنده کاهش علائمی مانند: بیش فعالی، تکانشگری و اختلال اجتماعی شدن است.

منابع آهن و روی عبارتند از:

– غلات برنج غنی شده از آهن با میوه خالص (از شش ماهگی به بعد)

– غلات صبحانه غنی شده با آهن

– بلونز اسپاگتی

– لوبیای پخته شده در نان سویا و نان تهیه شده از گیاه کتان

– سبزیجات سبز

– جلبک دریایی ( سوشی های کوچک را امتحان کنید)، نخود فرنگی یا اسفناج

– غذاهای لبنی، پنیر، ماست (فقط به عنوان منبع روی، نه آهن)

برگردان: سیما آزادفلاح