دانستنی هایی در مورد حاملگی چندقلویی

بارداری دوقلویی با برخی عوامل در بدن مادر پدید می آید. بانوان با قرار گرفتن در برخی شرایط به صورت دوقلو یا چندقلو باردار می شوند. می خواهیم با عوارض ناشی از بارداری چند قلویی و همچنین مراقبت های لازم برای این قبیل حاملگی ها آشنا شویم با ما همراه باشید.

با علائم، علت و عوارض بارداری دوقلوها یا چندقلوها آشنا شوید!

اگر دو یا چند جنین درون رحم زن در یک زمان رشد کنند، به آن بارداری دوقلو یا چند قلو گفته می شود. گاهی اوقات آن ها دقیقا شبیه به هم هستند که به آن ها همسان می گویند و گاهی اوقات برخلاف سایر دوقلوها شباهتی ندارند.

دوقلوهای همسان

تخمک بارور از یک تخمک و یک اسپرم به وجود می آید. اگر این تخمک به دو قسمت تقسیم شود، که گاهی اوقات اتفاق می افتد، در این صورت به آن بارداری دوقلو می گویند. اگر یکی از این دو تخمک دوباره تقسیم شود، دوقلوهای همسان به وجود می آیند. همه این جنین ها یا ژن یکسانی شروع به رشد می کنند: همه آن ها پسر یا دختر شده و همگی شبیه به یکدیگر هستند. از هر 1000 تولد تنها 3 یا 4 تا از آن ها چند قلوهای همسان هستند.

 

دوقلوهای غیر همسان

گاهی اوقات در یک ماه بیش از یک تخمک از تخمدان زن خارج می شود. اگر هر کدام از آن ها با اسپرم متفاوتی بارور شوند، دوقلوهای غیر همسان تولید می شوند. برخلاف چند قلوهای همسان، ژن های چند قلوهای غیر همسان مانند هر برادر و خواهری که از یک پدر و مادر به دنیا می آیند کاملا با هم متفاوت است. تولد چند قلوهای غیر همسان رایج تر از چند قلوهای همسان است.

دانستنی هایی در مورد حاملگی چندقلویی

ارتباط قوی بین دوقلوها

والدین دوقلوها اغلب می گویند که این کودکان با زبان ویژه ای با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. ظاهرا این ارتباط نیز خیلی زود شکل می گیرد. تحقیقات اخیر نشان می دهد در هفته چهاردهم بارداری دوقلوها حرکات عمدی نسبت به یکدیگر انجام می دهند.

زایمان دوقلوها

یکی از روش های زایمان دوقلوها، زایمان سزارین (به انگلیسی C-section) و ایجاد برشی روی شکم می باشد. این زایمان معمولا برای محافظت از سلامت مادر و جنین ها انجام می شود. زایمان سزارین معمولا برای زنانی که دوقلو یا چند قلو دارند پیشنهاد می شود.

 

علت بارداری دوقلوها

داروهای درمان ناباروری

چرا احتمال بارداری دوقلو در برخی زنان بیشتر از برخی دیگر است؟ برخی موارد می توانند عامل اصلی دوقلوزایی باشند. به عنوان مثال اگر زنی دچار ناباروری باشد، دکتر به او داروهایی را پیشنهاد می کند که باعث می شوند تخمدان تخمک های بیشتری را آزاد کند. این روش شانس بارداری را بالا می برد همچنین احتمال بارداری دوقلو نیز بر اثر مصرف این داروها زیاد خواهد شد.

 

لقاح مصنوعی

لقاح مصنوعی زمانی اتفاق می افتد که دکتر تخمک را از تخمدان زن بر می دارد. این عمل معمولا بعد از مصرف داروهای باروری انجام می شود. تخمک ها با اسپرم در خارج از رحم بارور شده و سپس داخل رحم گذاشته می شوند. از آنجا که این روش پیچیده و غیر قابل پیش بینی است، اغلب دو یا چند تخمک بارور داخل رحم برگردانده می شود تا حداقل یکی از آن ها رشد کرده و زن باردار شود. گاهی اوقات دو یا چند تخمک بارور رشد کرده و بارداری دوقلو یا چند قلو به وجود می آید.

سن و نژاد مادر

بیش از 35% زنان آمریکایی که باردار می شوند بالای 30 سال سن داشته و تحت درمان ناباروری بوده اند. احتمال آزاد شدن دو یا چند تخمک در یک زمان در زنانی که بالای 30 سال سن دارند بیشتر است چرا که بدن آن ها برای تقویت تخمدان ها مقدار بیشتری هورمون تحریک کننده تخمدان ترشح می کند.

 

قد مادر

قد زنانی که چند قلو به دنیا می آورند معمولا 1 اینچ (2.5 سانتی متر) بلندتر از سایر زنان است. علت این امر می تواند به دلیل هورمون (IGF) باشد که زنان قد بلند بیشتر از آن دارند. هورمون IGF باعث می شود تخمدان ها تخمک بیشتری ترشح کنند.

 

مصرف شیر

تحقیقات اخیر نشان می دهند که احتمال بارداری دوقلو در زنانی که شیر یا محصولات لبنی بیشتری مصرف می کنند، بیشتر است. برخی از دانشمندان معتقدند شیر و محصولات لبنی باعث ترشح IGF بیشتر و در نتیجه تخمک آزاد شده بیشتر می شود.

 

دلایل دیگر بارداری دوقلوها

احتمال بارداری دوقلو یا چند قلو در زنانی که مادر یا خواهر آن ها دوقلوزا بوده اند دو برابر دیگر زنان است. همچنین این احتمال در زنانی که شاخص توده بدنی (BMI) بیشتری دارند نیز بیشتر است. BMI واحد اندازه گیری چربی بدن است که اگر بالاتر از حد نرمال باشد برای سلامتی شما بد است.

دانستنی هایی در مورد حاملگی چندقلویی

عوارض بارداری دوقلو

زایمان زودرس

یکی از شایع ترین عوارض بارداری دوقلوها زایمان زودرس است. زایمان در حالت طبیعی باید حدودا هفته 39 یا 40 بارداری باشد اما بیشتر دوقلوها منجر به زایمان زودرس می شوند. احتمال زایمان زودرس در بارداری دوقلوها 6 برابر بیشتر از بارداری یک جنین است. احتمال ابتلا به مشکلاتی از جمله از دست دادن شنوایی، مشکلات بینایی و آسیب مغزی در نوزادانی که قبل از هفته 32 بارداری به دنیا می آیند بسیار بیشتر است.

 

پره اکلامپسی

این بیماری منجر به فشار خون بالا و مشکلات دیگر می شود. همچنین می تواند در هر بارداری به وجود آید اما احتمال ایجاد آن در بارداری دوقلوها شایع تر است. بالا رفتن فشار خون از اولین علائم پره اکلامپسی به شمار می رود و از دیگر علائم آن نیز می توان به سردرد، مشکلات بینایی، حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد. این علائم برای مادر و جنین هر دو خطرناک است البته داروهایی برای پایین آوردن فشار خون و کنترل سایر علائم پره اکلامپسی وجود دارد. این بیماری بعد از زایمان از بین می رود.

 

حتما به دکتر مراجعه کنید!

به دلیل اینکه بارداری دوقلوها با برخی مشکلات از جمله زایمان زودرس همراه است، دکتر باید زود به زود مادر را معاینه کند و از سلامت او و نوزادان مطمئن شود. دکتر رشد کودکان و سلامت مادر را زیر نظر گرفته و علائم زایمان زودرس را بررسی می کند. همچنین ممکن است متخصص زنان برای اطمینان بیشتر سونوگرافی و سایر آزمایش ها را نیز پیشنهاد کند