دکتر شاهین شادالوئی: موثرترین روش ها برای مرتب کردن دندان

مرتب کردن دندان دکتر شاهین شادالوئی

دندان‌ های مرتب و زیبا نقش موثری در افزایش اعتماد به‌ نفس شما خواهد داشت. امروزه پیشرفت های وسیع در علم دندانپزشکی سبب شده ارتودنسی با روش‌های مختلفی انجام پذیرد. روش‌هایی که هر کدام برای یک موقعیت و مشکل خاص مناسب است. در این مقاله شما را با انواع روش‌ های درمانی ردیف کردن دندان‌ ها آشنا خواهیم کرد.

انواع روش های ارتودنسی

دکتر شاهین شادالوئی گفت: فردی که دچار مشکل نامرتب بودن دندان است، باید با مراجعه به متخصص ارتودنسی نسبت به معاینه و انتخاب روش درست برای ردیف کردن دندان‌ ها اقدام کند. مهم‌ ترین نکته این است که یک متخصص ارتودنسی متبحر (و نه دندانپزشک معمولی) مناسب‌ترین روش برای شخص شما را انتخاب و با ظرافت و مهارت کافی آن را اجرا کند. در این مجال به بررسی انواع روش‌ های ارتودنسی می‌پردازیم:

1- ارتودنسی ثابت 

همان‌طور که از اسم این روش بر می‌آید، در این روش مرتب کردن دندان‌ ها، ادوات ارتودنسی در دهان فرد تحت درمان فیکس می‌شود و فرد نمی‌تواند هر هنگام که خواست ادوات را از دهان خارج کند. این ادوات از سیم و براکت تشکیل شده و می‌تواند از جنس سرامیک یا فلز باشد. در این روش ابزار ارتودنسی در دهان فرد به‌راحتی توسط افراد دیگر دیده می‌شود و به همین دلیل، حتی براکت‌های رنگی و فانتزی نیز در دسترس است. نکته مهم این است که فرد تحت درمان باید در زمان‌های مشخص‌شده برای چک کردن و درست پیش رفتن روند ردیف کردن دندان‌ها به متخصص خود مراجعه کند.

ارتودنسی ثابت مناسب افرادی است که اهمیتی به نمایان بودن ادوات ارتودنسی نمی‌دهند، بهداشت دهان و دندان خود را دقیق و مرتب رعایت می‌کنند و پایبند به مراجعه مرتب به دندان‌پزشک هستند. از مزایای این روش می‌توان به نبود صفحه پلاستیکی اضافه در محدوده سقف دهان اشاره کرد و این‌که فرد تحت درمان به‌طور کلی راحت‌تر با ادوات خارجی ارتودنسی سازگار می‌شود.

2- ارتودنسی متحرک

این روش عموما مناسب افراد ۱۱ تا ۱۴ ساله است و تفاوت آن با روش قبلی این است که فرد تحت درمان می‌توان هر گاه که خواست ادوات ارتودنسی را از دهان خود خارج کند. اما بسیار مهم است که برای اثربخشی مناسب و ردیف شدن دندان‌ها در موعد مشخص، فرد باید دقیقا به توصیه‌های متخصص عمل کند.

3- ارتودنسی نامرئی

مرتب کردن دندان دکتر شاهین شادالوئی

دکتر شاهین شادالوئی افزود: همان‌طور که از نام این روش پیداست، در ارتودنسی نامرئی، ادوات چندان نمایان نیستند و افراد دیگر به‌‎راحتی نمی‌توانند وجود آن‌ها را تشخیص دهند. برای انجام این روش یک قالب دقیق از دندان‌های فرد گرفته می‌شود و برای ردیف کردن دندان‌های فرد، یک وسیله خاص او ساخته می‌شود و روی دندان‌ها قرار می‌گیرد. اگرچه به دلیل پنهان بودن ادوات، ارتودنسی نامرئی طرفداران زیادی دارد، اما باید با مشاوره با متخصص حاذق، مطمئن شوید که آیا این روش مناسب شما است یا نه.

4- ارتودنسی دیمون

ادوات ارتودنسی دیمون (Damon) مثل روش سنتی ارتودنسی ثابت است با این تفاوت که با گذشت زمان و تغییر تدریجی ترتیب دندان‌ها، ادوات ارتودنسی نیز به‌ تدریج تغییر موقعیت می‌دهند و به این ترتیب، دیگر نیازی به مراجعه مرتب فرد به متخصص نیست. این روش برای افرادی مناسب است که اهمیتی به نمایان بودن براکت‌ّها نمی‌دهند و همچنین وقت زیادی برای مراجعه مرتب به متخصص ندارند.

5- ارتودنسی فانکشنال

دکتر شاهین شادالوئی خاطر نشان کرد: در مواقعی که که فرد به علت ناهماهنگی فک فوقانی دندان‌های فوقانی جلوتر از دندان‌های تحتانی قرار می‌گیرند، ممکن است روش ارتودنسی فانکشنال برای ردیف کردن دندان‌ها مناسب باشد. در این روش هم از ادوات ثابت یا متحرک استفاده می‌شود و جزو روش‌هایی به‌حساب می‌آید که ادوات ارتودنسی در آن پنهان نیستند.

6- ارتودنسی لینگوال

در ارتودنسی لینگوال از همان براکت‌های سنتی استفاده می‌شود، اما ادوات ارتودنسی در پشت دندان‌ها و سمت زبان ثابت می‌شوند. از آنجا که لینگوا در زبان لاتین به معنای زبان است، این روش نیز به ارتودنسی لینگوال معروف شده‌است. مزیت این روش در ردیف کردن دندان‌ها، همین پنهان بودن آن است، اما در عوض پیاده‌سازی آن بسیار دشوار است و کار هر متخصصی نیست. زمانی که برای طی این روش درمانی هم نیاز است طولانی‌تر است. اگر تمایل دارید که ادوات ارتودنسی از دید افراد دیگر مخفی باشد، ممکن است این روش برای شما مناسب باشد.