4- شرایط فیزیکی و پزشکی

– خستگی و محرومیت از خواب

مزایای داشتن یک خواب خوب شبانه بسیار زیاد است: افزایش وزن کمتر، انرژی بیشتر و توانایی تفکر واضح تر. ثابت شده است که خسته بودن به دلیل نداشتن خواب خوب شبانه، و به طور مداوم داشتن خواب کوتاه مدت،هر دو بر حافظه و یادگیری تاثیر می گذارد. تلاش کنید تا برخی عادتهای خوب و آسان را برای خواب بهتر درپیش بگیرید؛ ارزش دارد.

– سکته مغزی و آسیب های سر

سکته مغزی و آسیب های تروماتیک سر، می تواند موجب اختلال در حافظه کوتاه مدت شود، اما برخی از تحقیقات نشان می دهد که آنها همچنین می توانند احتمال ایجاد زوال عقل را در طول سال ها افزایش دهند. اطمینان حاصل کنید که هنگام ورزش کردن، مراحلی مانند پوشیدن سرپوش و کلاه محافظ را انجام دهید. و اگر دچار یک ضربه مغزی شدید، مهم است که قبل از بازگشت به فعالیت های معمولی و شرکت در ورزش، کاملا بهبود یافته باشید.

– کمبود ویتامین B12

ویتامین B12 یک ویتامین بسیار مهم است. در موارد شدیدتر، کمبود ویتامین B12 موجب ایجاد نشانه هایی شده که با دمانس اشتباه گرفته می شود. پس از دریافت ویتامین B12 کافی، این علائم ممکن است در بعضی افراد بهبود یافته و حتی حل شود.

– مشکلات تیروئید

هر دو مورد کم کاری و پرکاری تیروئید می تواند مشکلات شناختی مانند از دست دادن حافظه و ابهام ذهنی ایجاد کند. اگر متوجه شده اید که به یادآوردن چیزها برایتان دشوار است، یا تنش مغزی دارید، با پزشک خود درمیان بگذارید. درمان مشکلات تیروئید می تواند حافظه و تمرکز شما را بهبود بخشد.

– اختلالات کلیه

هنگامی که کلیه های شما به خوبی کار نمی کنند، مانند بیماری نارسایی مزمن یا حاد کلیه ( نارسایی کلیوی نیز نامیده می شود)، انباشت مواد زائد مانند تجزیه پروتئین ها می تواند عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار دهد. علاوه بر این، مطالعات نشان داده است که افراد مبتلا به آلبومینوری (وجود پروتئین آلبومین در ادرار) احتمال بیشتری برای نشان دادن اختلال حافظه و شناخت دارند.

– اختلال کبدی

بیماری های کبدی، مانند هپاتیت، می تواند باعث تولید سموم در جریان خون شما شود که می تواند بر عملکرد مغز تأثیر بگذارد. آنسفالوپاتی کبدی یک اختلال مغزی مرتبط است که می تواند درنتیجه مشکلات جدی کبد ایجاد شود. اگر مشکلات کبدی دارید و متوجه برخی از مشکلات حافظه و تفکر شده اید، برای تشخیص سریع و درمان آن به پزشک خود گزارش بدهید.

– آنسفالیت

این عفونت حاد بافت مغزی ممکن است نشانه هایی از زوال عقل را مانند سردرگمی و مشکلات حافظه همراه با تب، سردرد و حتی تشنج نشان دهد. اگر به آنسفالیت مشکوک هستید، به دنبال درمان اورژانسی باشید.

– هیدروسفالی فشار معمولی

هیدروسفالی فشار معمولی (NPH) به طور معمول دارای علائمی در این سه زمینه است: مشکلات شناختی، بی اختیاری و یک کاهشی در تعادل و پیاده روی. ارزیابی و درمان سریع توسط یک پزشک امکان دارد معضلات مربوط به حافظه و تفکر را در NPH تغییر دهد و همچنین به توانایی پیاده روی در آنها کمک کند.


– بارداری

گاهی اوقات تغییراتی در مواد شیمیایی و هورمونی بدن شما، همراه با تغییرات هیجانی و جسمی در دوران بارداری، می تواند به فراموشی و تمرکز ضعیف کمک کند. خوشبختانه این یک وضعیت موقت است که در زمان مناسب حل می شود.

– یائسگی

مشابه بارداری، تغییرات هورمونی در یائسگی نیز می تواند هرج و مرجی را به فرایند فکری شما منعکس کند و خواب شما را مختل کند که همچنین بر روند شناختی شما اثر می گذارد. بعضی از پزشکان مکمل های هورمونی یا درمان های دیگر را برای رفع علائم موقت یائسگی تجویز می کنند.

– عفونت

عفونت هایی مانند پنومونی یا عفونت های دستگاه ادراری به ویژه در افراد مسن و سایر افراد مبتلا به بیماری های مزمن می تواند باعث فراموشی شود. برای برخی افراد، دلیریم (یک تغییر ناگهانی در توانایی ذهنی در عرض چند ساعت یا چند روز)، یکی از تنها نشانه های بیرونی عفونت است، بنابراین مطمئن شوید این علائم را به پزشک اطلاع می دهید. درمان سریع، معمولا یک آنتی بیوتیک است، که اغلب می تواند به بازگرداندن حافظه به سمت عملکرد نرمال آن کمک کند.

– سکته مغزی

سکته می تواند عملکرد مغز را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد. گاهی اوقات از دست دادن حافظه مربوط به یک سکته مغزی دائمی است، اما بعد از بهبود دوباره مغز، عملکرد شناختی نیزبهبود می یابد.

– حملات ایسکمیک گذرا

حملات ایسکمیک گذرا یا TIA ، که همچنین به عنوان “سکته های کوچک” شناخته می شوند (هرچند که کاملا دقیق نیستند)، انسداد کوتاهی در مغز است که می تواند باعث افت حافظه همراه با علائمی مشابه سکته مغزی شود.

– تومورهای مغزی

تومورهای مغزی می توانند موجب سردرد و مشکلات جسمی شوند، اما آنها همچنین می توانند بر حافظه و شخصیت ما نیز تأثیر بگذارند. با توجه به شدت و نوع تومور، درمان اغلب می تواند این علائم را از بین ببرد.

– آپنه خواب

آپنه خواب، که در آن شما در واقع برای چند ثانیه در حالی که در خواب هستید، دچار قطع تنفس می شوید، با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل مرتبط است. بعضی از مطالعات همچنین آپنه خواب را با مشکلات حافظه مرتبط کرده اند، که با توجه به اینکه محرومیت از خواب باعث فراموشی و اختلال در عملکرد مغز می شود، تعجب آور نیست.

– افزایش سن

همانطور که افراد به سمت افزایش سن پیش میروند، پردازش شناختی به طور کلی کمتر می شود و توانایی حافظه کمی کاهش می یابد. به عنوان مثال، یک فرد سالمند سالم همچنان قادر خواهد بود اطلاعات را حفظ کند، اما احتمالا برایش آسان نخواهد بود. دانستن تفاوت بین پیری طبیعی و نگرانی های واقعی درمورد حافظه، می تواند به شما کمک کند تا تعیین کنید که آیا باید از پزشک برای مشکل حافظه خود کمک بگیرید، یا نگرانی در مورد آن را قطع کنید.

5- علل شناختی از دست دادن حافظه

– حواس پرتی

آیا در مورد چیزهای بیشماری در یک زمان فکر می کنید؟ تلاش برای انجام چند کار در یک زمان به منظور کارآمدی، به دلیل نیاز به تکرار یک کار که به طور ضعیفی کامل شده یا فراموش شده است، گاهی اوقات می تواند کارایی را کاهش دهد. مغز شما برای آنچه که به طور موثر می تواند به طور همزمان پردازش کرده و به یاد بیاورد، دارای محدودیت است.

– قابلیت طبیعی حافظه

بعضی از مردم فقط به طور طبیعی یک حافظه عالی ندارند. شاید شما تفاوت های بین یک فرد را که نیاز به صرف سه ساعت برای یادگیری و یادآوری اصول مؤثر دارد و دیگری که دارای تسلط است و می تواند به سرعت پس از صرف 20 دقیقه تمرکز به صفحه آن را یاد بگیرد، دیده اید.

– اختلال شناختی خفیف

اختلال شناختی خفیف (MCI) شامل کاهش توانایی های ذهنی می شود که به تدریج توسعه می یابد اما به طور کلی توانایی فرد در عملکرد روزانه به میزان قابل توجهی تغییر نمی کند. یکی از علائم MCI فراموشی است. اختلال MCI ممکن است به داروهایی که برای درمان آلزایمر طراحی شده اند پاسخ دهد. بعضی از موارد MCI به طور کامل ثابت و یا حتی کاملا حل و فصل شده است، در حالی که سایر موارد به سمت بیماری آلزایمر یا سایر انواع زوال عقل پیش می روند.


6- آیا این آلزایمر، یا نوع دیگری از دمانس است؟

بیماری آلزایمر شايعترين علت از زوال عقل است که علت های دیگر را نیز باعث می شود، از دست دادن حافظه، فقط ناخوشايند نیست، بلکه به اضافه علائم چندگانه دیگر است. اگر فکر می کنید که از دست دادن حافظه شما به علت آلزایمر ایجاد شده است، علائم را بررسی کنید و برای ارزیابی به پزشک خود مراجعه کنید. در نظر داشته باشید که اگرچه آلزایمر به طور معمول در افراد بالای 65 سال اثرش را نشان می دهد، اما ابتلا به آلزایمر در افراد بالای 40 سال نیز رخ می دهد.

از دست دادن حافظه همچنین می تواند به علت سایر انواع زوال عقل، مانند دمانس عروقی، زوال عقل لووی، زوال عقل زودرس و چندین علت دیگر باشد. هر گونه مشکلی درمورد حافظه باید با پزشک درمیان گذاشته شود، درنتیجه برای علل برگشت پذیر امیدوارانه راه درمانی وجود دارد؛ یا در صورتی که علت آن آلزایمر و یا زوال عقل باشد، درمان
این دو اختلال، باید هرچه زودتر و در اسرع وقت انجام شود.