ماهی یکی از سالم‌ترین غذاهای لذیذ در سیاره ماست. سرشار از مواد مغذی مهم مانند پروتئین و ویتامین D است، ماهی همچنین بهترین منبع اسیدهای چرب امگا 3 است که برای فعالیت بهتر بدن و مغز اثر فوق‌العاده‌ای دارند. در اینجا 11 مزیت سلامت خوردن ماهی که توسط تحقیقات بسیار معتبر پشتیبانی می‌شود شرح داده خواهد شد.

1. ماهی در بین انواع غذاها از اهمیتی خاصی برخوردار است، زیرا از نظر محتوی مواد مغذی بسیار غنی است

به طور کلی، انواع ماهی‌ ها برای شما مفید هستند، آن‌ها دارای بسیاری از مواد مغذی هستند که اکثر مردم به اندازه کافی و در یک تغذیه معمولی دریافت نمی‌کنند. این شامل پروتئین با کیفیت بالا، ید و ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف است. با این حال، برخی از ماهی‌ها بهتر از سایر آنها است و استفاده از انواع چرب‌تر آنها بیشتر توصیه شده است. زیرا ماهی‌های چرب (مانند ماهی سالمون، قزل آلا، ساردین، ماهی تن و ماهی خال خالی یا اسقومری) دارای مقادیر بیشتر از مواد مغذی هستند. یکی ازاین مواد مغذی شامل ویتامین D که محلول در چربی است می‌شود و متاسفانه اکثر مردم در معرض کمبود آن هستند. این ویتامین بعنوان پیش ساز هورمون‌های استروئیدی در بدن عمل می‌کند و نقش بسیار مهمی در سلامت بدن ما انسان‌ها دارد. ماهی‌های چرب در محتوی اسیدهای چرب امگا 3 بسیار غنی‌تر از سایر انواع ماهی هستند. اسیدهای چرب امگا 3 به عملکرد بهتر بدن و مغز شما به طور مطلوب کمک می‌کنند و به شدت به کاهش خطر بسیاری از بیماری‌ها مرتبط هستند، برای برخورداری از مزایای امگا 3، خوردن ماهی‌ های چرب حداقل یک یا دو بار در هفته توصیه می‌شود.

2. ماهی می‌تواند خطر ابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد

حملات قلبی و سکته مغزی، دو علت بسیار شایع مرگ زودرس در جهان است. به طور کلی ماهی یکی از بهترین غذاها برای سلامت قلب تشخیص داده شده که می‌توانید بخورید، جای تعجب نیست بسیاری از مطالعات و مشاهدات گسترده‌ای که در مورد تغذیه با ماهی انجام شده نشان می‌دهد افرادی که به طور مرتب ماهی می‌خورند، خطر ابتلا به حمله قلبی، سکته مغزی و مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی را کمتر تجربه خواهند کرد.. در یک مطالعه بر بیش از 40،000 نفر که توسط متخصص بهداشت تغذیه در ایالات متحده صورت گرفت، افرادی که به طور مرتب 1 یا بیشتر از وعده‌های غذایی در هفته ماهی مصرف می‌کنند، خطر ابتلا به بیماری قلبی 15٪ کمتر است، محققان معتقدند که انواع ماهی‌ های چرب به دلیل میزان بالای اسیدهای چرب امگا 3 برای سلامت قلب مفیدتر هستند.

3. ماهی شامل مواد مغذی است که برای فرآیند رشد بسیار مهم هستند

اسیدهای چرب امگا 3 برای رشد و تکامل کاملاً ضروری هستند، اسید دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) یکی از اجزاء بسیار مهم موجود در اسید چرب امگا 3 است، زیرا در ایجاد تراکم لازم در بافت مغز و چشم در حال رشد جنین دخالت دارد، به همین دلیل اغلب توصیه می‌شود که مادران باردار اطمینان داشته باشند که اسیدهای چرب امگا 3 را به اندازه کافی مصرف کنند؛ با این حال، یک احتیاط یا به عبارت بهتر یک زنگ خطر وجود دارد آن هم در مورد انتخاب نوع ماهی است، برخی از ماهی‌ها دارای جیوه بالا هستند که به طرز عجیبی سبب ایاد مشکلات رشد مغز می‌شوند، به همین علت زنان باردار باید ماهی‌هایی را که در زنجیره غذایی کوتاهتری را طی کرده‌اند و به اصطلاح پرورشی هستند (ماهی سالمون، ساردین، ماهی قزل آلا و غیره) را استفاده کنند ومقدار مصرف ماهی از 12 اونس (340 گرم) در هفته بیشتر نباشد. بعلاوه زنان باردار باید از خوردن ماهی‌ های خام و یا نیمه پخته (نظیر سوشی) اجتناب کنند، زیرا ممکن است حاوی میکروارگانیسم‌هایی باشد که می‌توانند به جنین آسیب وارد کنند.

4. ماهی می‌تواند ماده خاکستری مغز را افزایش دهد و از تخریب آن به دلیل افزایش سن جلوگیری کند

یکی از عواقب پیری زوال عقل است که عملکرد مغز اغلب مختل می‌شود، این اتفاق در بسیاری موارد طبیعی است، اما پس از آن نیز بیماری‌های جدی عصبی مثل بیماری آلزایمر وجود خواهد داشت. جالب توجه است، بسیاری از مطالعات نشان داده‌اند، افرادی که بیشتر ماهی می‌خورند میزان کاهش شناختی کمتری در آنها رخ خواهد داد. یک مکانیزم می‌تواند مربوط به ماده خاکستری در مغز باشد. ماده خاکستری بافت عملکردی مهم در مغز شما است که حاوی نورون‌هایی است که اطلاعات را پردازش می‌کنند، خاطرات را ذخیره می‌کنند و انسان را می‌سازند یا به عبارت بهتر انسان را از سایر موجودات متمایز می‌کنند. مطالعات نشان داده‌اند که افرادی که ماهانه ماهی می‌خورند، مواد مغذی بیشتری در مراکز مغز دارند که احساسات و حافظه را تنظیم می‌کنند.

5. ماهی ممکن است به پیشگیری و درمان افسردگی کمک کند، و شما را شادتر می‌کند

افسردگی یک اختلال روانی جدی و باور نکردنی است. این بیماری را با خلق و خوی بسیار آرام، غم و اندوه، کاهش انرژی و از دست دادن علاقه به زندگی و فعالیت‌ها تشخیص می‌دهند. اگرچه در مورد افسردگی به اندازه بیماری قلبی و چاقی صحبت نشده است، اما در حال حاضر یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی در جهان است. مطالعات نشان داده‌اند افرادی که به طور مرتب ماهی می‌خورند، احتمال ابتلا آنها به افسردگی کاهش می‌یابد. آزمایش‌های کنترل شده بسیاری نیز نشان داده‌اند که اسیدهای چرب امگا 3 برای افسردگی مفید هستند و به میزان قابل توجهی اثر داروهای ضد افسردگی را افزایش می‌دهند. این به این معنی است که ماهی به معنای واقعی کلمه شما یک فرد شادتر و کیفیت زندگی شما را بهبود می‌بخشد. اسیدهای چرب ماهی و امگا 3 همچنین ممکن است به درمان یا پیشگیری از دیگر اختلالات روانی مانند اختلال دوقطبی (دو شخصیتی) کمک کنند.

6. ماهی تنها منبع غنی از ویتامین D است

ویتامین D در سال‌های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. زیرا این ویتامین بسیار مهم، در عملکرد هورمون‌های استروئیدی در بدن ما دخیل است و 41.6٪ از جمعیت ایالات متحده دچار کمبود آن هستند. ماهی و محصولات ماهی بهترین منابع غذایی ویتامین D هستند. ماهی‌های چرب مثل ماهی قزل آلا و شاه ماهی دارای بیشترین مقدارازین ویتامین ارزشمند هستند. یک وعده‌ی 4 اونسی (113 گرم) ماهی قزل آلا پخته حاوی حدود 100٪ از مقدار توصیه شده ویتامین D است. بعضی از روغن‌های ماهی مانند روغن کبد ماهی نیز حاوی مقادیر بسیار زیاد از ویتامین D هستند و بیش از 200 درصد از مقدار توصیه شده در یک قاشق غذا خوری از آن یافت می‌شود. اگر از نور زیاد خورشید بی بهره باشید و انواع ماهی‌های چرب را به طور منظم نخورید، ممکن است نیازمند مصرف مکمل ویتامین D به‌صورت کپسول و دارو بشوید.

7. مصرف ماهی با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های خود ایمنی، از جمله دیابت نوع 1 ارتباط دارد

بیماری‌های خود ایمنی زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت‌های سالم بدن حمله می‌کند و آن‌ها را از بین می‌برد. یک مثال کلیدی و شناخته شده دیابت نوع 1 است که در آن سیستم ایمنی به سلول‌های تولید کننده انسولین در پانکراس حمله می‌کند و عملکرد آنها را مختل می‌کند. مطالعات متعدد نشان داده است مصرف امگا 3 یا روغن ماهی با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 1 در کودکان و نیز نوعی از دیابت بارداری در بزرگسالان مرتبط است. نتایج مقدماتی از یک بررسی نشان می‌دهد که محققان بر این باورند این امکان وجود دارد که کنترل سیستم ایمنی بدن توسط هر دو اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین D در ماهی و روغن ماهی ایجاد شود. برخی معتقدند که مصرف ماهی نیز ممکن است خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید و مولتیپل اسکلروزیس را کاهش دهد، اما شواهد موجود برای اثبات این احتمال هنوز ضعیف است.

8. ماهی می‌تواند به جلوگیری از آسم در کودکان کمک کند

آسم یک بیماری شایع است که با التهاب مزمن در مسیرهای هوایی تشخیص داده می‌شود. متاسفانه، میزان آسم در چند دهه گذشته به طور چشمگیری افزایش یافته است. مطالعات نشان می‌دهد که مصرف منظم ماهی با خطر 24 درصدی آسم در کودکان ارتباط دارد، اما در بزرگسالان تأثیر معنی داری مشاهده نشده است.

9. ماهی می‌تواند دیدگان (چشم‌هایتان) شما را در دوران پیری محافظت کند

یک بیماری به نام دژنراسیون ماکولا علت اصلی اختلال بینایی و نابینایی است و بیشتر افراد سالمند را تحت تأثیر قرار می‌دهد. شواهدی وجود دارد که ماهی و اسیدهای چرب امگا 3 موجود در آن ممکن است بدن را در برابر این بیماری محافظت کنند. در یک مطالعه، مصرف منظم ماهی باعث کاهش 42 درصد خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا در زنان شده است. مطالعه دیگری نشان می‌دهد که خوردن ماهی‌های چرب یک بار در هفته با کاهش خطر ابتلا به نوع ناخوشایندی از ماکولا که نوع “مرطوب” است به میزان 53% می‌شود.

10. ماهی می‌تواند کیفیت خواب را بهبود بخشد

اختلالات خواب به طور باورنکردنی در سراسر جهان به یک مشکل تبدیل شده است. دلایل مختلفی برای این رخداد وجود دارد (مانند افزایش قرار گرفتن در معرض نور آبی)، اما بعضی محققان معتقدند کمبود ویتامین D نیز می‌تواند نقش مهمی در ایجاد اختلالات خواب داشته باشد. در یک مطالعه شش ماهه بر روی 95 مرد میان‌سال و تغذیه با ماهی آزاد سه بار در هفته منجر به بهبود خواب و عملکرد روزانه آنها شد. محققان بر این باور بودند که این امر به واسطه ویتامین D موجود در ماهی آزاد ایجاد شده است. شواهد اولیه وجود دارد که خوردن ماهی‌های چرب مثل ماهی آزاد باعث بهبود خواب می‌شود.


11. ماهی یک غذای بسیار لذیذ و در عین حال برای آماده سازی آسان است

این یکی از مزایای سلامتی نیست، اما همچنان موضوع بسیار مهمی است. این یک واقعیت خوشمزه است که ماهی لذت بخش واز نظر آماده سازی نیز آسان است. به همین دلیل، باید آن را در رژیم غذایی جای دهیم. خوردن ماهی 1-2 بار در هفته برای به دست آوردن مزایای آن کافی به نظر می‌رسد. در صورت امکان، ماهی‌های وحشی و غیر پرورشی انتخاب کنید. ماهی‌های وحشی محتوی امگا 3 بیشتری دارند و به احتمال زیاد آلاینده‌های مضر در آنها کمتر وجود خواهد داشت. در مورد آلاینده‌های موجود در ماهی گفته می‌شود که حتی اگر ماهی‌های پرورشی نیز خورده شوند، مزایای خوردن ماهی به مراتب بیش از خطر آلودگی‌های احتمالی آن است، پس همه انواع ماهی‌ ها برای شما مناسب هستند.