به گفته ی آنجلا لموند، متخصص تغذیه و سخنگوی آکادمی تغذیه و رژیم غذایی؛ قارچ ها ممکن است فاقد رنگ سبز یا قرمز درخشان باشند، اما از قدرت تغذیه برخوردارند و غذای سفیدی به آن اضافه نشده است، مصرف کنندگان باید به غنی بودن میوه جات و سبزی ها به لحاظ غذایی توجه کنند.

قارچ حاوی کالری کم، چربی و کلسترول آزاد، مقدار کمی فیبر، بیش از ده ویتامین و ماده ی معدنی از جمله مس، پتاسیم، منیزیم و تعدادی از ویتامین های گروه B مانند فولات هستند. قارچ ها همچنین سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند سلنیوم و گلوتاتیون می باشند، ترکیباتی که سلول ها را از آسیب و بیماری های مزمن و التهاب حفظ می نمایند.

برخی مطالعات نشان می دهند که قارچ یکی دیگر از غنی ترین منبع غذایی آنتی اکسیدان ها به نام ارگوتاینین است که به مقدار زیاد در لوبیا قرمز، سبوس جو و کبد وجود دارد. ارگوتاینین و دیگر آنتی اکسیدان ها عمدتا در کلاهک متمرکزند البته نه در ساقه.

به گفته ی رابرت بیلمن، پروفسور افتخاری علم مواد غذایی گیاهی و قارچ برای سلامت در دانشکده کشاورزی ایالت پنسیلوانیا، مشخصات غذایی قارچ ها بسته به نوع و شیوه ی کشت تفاوت می کند. براساس بررسی وی در سال 2017، که به مقایسه ی گلوتاتین و ارگوتاینین در انواع متفاوت قارچ پرداخته بود، سطوح یافت شده بیش از بیست برابر بود. در حالی که قارچ دکمه ای معمولی که در اکثر سوپر مارکت های آمریکا موجود است سرشار از پتاسیوم و سلنیوم می باشد.

به گفته ی دکتر بیلمن، اما بطور کلی برخی قارچ ها اگر زیر نور خورشید یا در معرض نور ماوراء بنفش رشد کرده باشند، حاوی ویتامین D هستند. مطالعات نشان می دهند، افرادی که زیاد قارچ مصرف می نمایند، خطر ابتلا به سرطان سینه و جنون را در خود کاهش می دهند، اما این مطالعات قطعی نبوده و یک رابطه ی علی را ثابت نمی کنند.

اگر می خواهید مصرف آنتی اکسیدان خود را اصلاح کنید، به هر جهت باید قارچ زیاد بخورید. به گفته ی دکتر بیلمن، باید سه میلی گرم ارگوتاینین در روز مصرف کنید، اما تنها شیوه ای که می توانید در پیش بگیرید این است که در روز 100 گرم از آن از ته قارچ یا حدود 2. 5 گرم صدف، قارچ های شیتاک و مایتیک از آنجا که ارزش تغذیه ای آنها چهار برابر بیشتر است، بخورید.

قارچ های شیتاک و مایتیک به چه منظور مورد استفاده قرار می گیرند؟

مایتیک بومی ژاپن است و قارچ بزرگی است که در ریشه ی درختان بلوط رشد می کند. این قارچ به لحاظ دارویی بسیار ارزشمند است و در دوران فئودالی ژاپن وزن آن هم تراز نقره بود. شیتاک بومی ژاپن و دیگر قسمت های آسیا است و بطور گسترده ای در آمریکا برای عطر و طعم متمایز و فوایدی که برای سلامت دارد مورد استفاده قرار می گیرد. این دو قارچ انواع مختلفی از دارو های مصرفی را ارائه می دهند.


فواید ایمنی مایتیک

ماتیک دارای ترکیبات تقویت کننده ی ایمنی به نام بتاگلوکان است که هر چند در برخی غذاهای دیگر وجود دارند، قارچ های ماتیک دارای ساختار منحصر بفردی هستند. گیرنده های این ملکول های پلی ساکارید، به عنوان کادمیومایتیکD شناخته شده و در دسته ی سلول های سفید خون با عنوان ماکروفاژها یافت می شوند. هنگامی که قارچ های مایتیک را میخورید این سلول ها که کار جذب ذرات خارجی مانند پاتوژن ها و سلول های تومور را به عهده دارند، فعال می شوند. در عوض ماکروفاژها، دیگر اجزای سیستم ایمنی مانند سلول های قاتل طبیعی و سلول های T سیتوتوکسیک را فعال می کنند.

برخلاف دیگر داروهای ضد سرطان، که باید تزریق شود، کادمیومایتیک D هنگامی که بصورت خوراکی مصرف می شود، موثرواقع شده و بعنوان یک غذا یا مکمل غذایی است.

مصارف مایتیک

مایتیک داروی ضد فشار خون، ضد درد، ضد انعقاد و کاهش دهنده ی کلسترول بوده و تا 69 درصد باعث کاهش اکسیداسیون در بدن می شود. بررسی کشت بافت نشان داد که اسید های چرب در عصاره ی مایتیک آنزیم های ملکول های ضد التهابی را مهار می کنند. جهت تایید این نتایج اولیه لازم است مطالعات بیشتری انجام شود.

مزایای ایمنی شیتاک

چینی های باستان از شیتاک جهت بهبود سطح انرژی، سرعت بهبود بیماری، کند کردن روند پیری و درمان بیماری های تنفسی و کبدی استفاده می کردند. علم مدرن بر تاثیرات ایمنی شیتاک متمرکز است. اگر چه هیچ کدام از مزایای اصلی این قارچ اثبات نشده اند، براساس یافته های مرکز پزشکی لانگون دانشگاه نیویورک، شواهد اولیه نشان می دهند که بتا گلوکان موجود در شیتاک به نام لنتین ممکن است ممکن است اثرات داروهای شیمی درمانی را افزایش دهد.

مصارف شیتاک

شیتاک جهت کنترل فشار خون، جلوگیری از بیماری های قلبی و کنترل کلسترول مفید است. مصرف این قارچ بعنوان داروی گیاهی بسیار توصیه می شود. خواص تقویت کننده ی ایمنی آن همچنین جهت مبارزه با عفونت های ویروسی مانند هپاتیت و اچ آی وی /ایدز مفید است. شیتاک دارای خواص ضد باکتری، آنتی بیوتیک، ضد سرطان و ضد ویروس است که ممکن است برای درمان انواع مختلفی از جمله آلرژی، عفونت تنفسی، بیماری قلبی عروقی و دیابت مفید باشد.

برگردان عرب زاده