محققان پس از نشان دادن اینکه رژیم “MIND” می تواند خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد، اکنون سکته مغزی را درنظر گرفته اند. مارتا کلر موریس، استاد اپیدمیولوژی و مدیر بخش تغذیه و اپیدمیولوژی تغذیه ای در مرکز پزشکی دانشگاه راش در شیکاگو، رژیم غذایی MIND-DASH* را گسترش داد.


* رژیم غذایی Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay یا رژیم غذایی MIND (مداخله رژیم غذایی مدیترانه ای برای تاخیر نورودنژاتیو یا نتایجی که دراثر انحطاط سیستم عصبی و به ویژه نورون، در مغز مشخص می شود).

*رژیم غذایی (Dietary Approaches to Stop Hypertension) یا رژیم غذایی DASH (رویکردهای غذایی برای توقف پر فشاری خون).

رژیم غذایی MIND-DASH از عناصر DASH و رژیم های مدیترانه ای هر دو استفاده می کند.

رژیم غذایی MIND به منظور ارتقاء سلامت مغز، به شدت بر مصرف سبزیجات، آجیل، لوبیا، ماهی، ماکیان، دانه غلات کامل، روغن زیتون و مصرف متوسط شراب تمرکز دارد.

غذاهایی که باید از آنها اجتناب کرد عبارتند از گوشت قرمز، کره و مارگارین، پنیر، کلوچه ها، شیرینی جات و غذاهای سرخ شده یا فست فود.

یک تیم تحقیقاتی از راش، از جمله پروفسور موریس نویسنده ارشد مطالعه، پیوندی بین پیروی از رژیم غذایی MIND و آهسته تر شدن میزان زوال شناختی افراد مبتلا به سکته مغزی را پیدا کرده است. یافته های این پژوهش در روز پنج شنبه در کنفرانس بین المللی سکته مغزی آمریکا در سال 2018 در لس آنجلس کالیفرنیا ارائه شده است.

1- سکته مغزی و زوال عقل

دکتر لورل جی چریان، متخصص مغز و اعصاب عصب شناسی در مرکز پزشکی دانشگاه راش توضیح می دهد: “ما می دانیم که بازماندگان سکته مغزی دو برابر بیشتر احتمال ابتلا به زوال عقل را در مقایسه با جمعیت عمومی ایجاد می کنند.”

کار قبلی پروفسور موریس نشان داد که حتی پایبندی مداوم به رژیم غذایی MIND تاثیر مثبتی بر زوال شناختی دارد؛ در یک مطالعه، خطر ابتلا به آلزایمر 35 درصد کاهش یافت.

دکتر چریان گفت: “من واقعا با نتایج یک مطالعه قبلی از MIND جذب شدم، که نشان داد که افرادی که بیشتر به رژیم MIND پیوسته اند، دارای شناختی شبیه به این هستند، گویی آنها 7-5 سال جوانتر از گروهی هستند که دارای کمترین مداومت برای این رژیم هستند. این مرا تعجب زده کرد که آیا این یافته ها متعلق به بازماندگان سکته مغزی است؟”

این مطالعه دکتر چریان شامل 106 شرکت کننده بود که سابقه سکته مغزی داشتند. هر یک از شرکت کنندگان، به مدت 7-4 سال و برای یک بار در هرسال به منظور تست سطح فردی خود از زوال شناختی، مورد ارزیابی قرار گرفت.

افراد مورد مطالعه رژیم غذایی خود را با استفاده از پرسشنامه تناوب و تکرار غذا ثبت کردند که به محققین اجازه داد تا اطلاعات را به سه دسته تقسیم کنند: دارای سطوح پایبندی بالا، متوسط و پایبن برای رژیم غذایی MIND.

سپس تیم از یک مدل ترکیبی خطی استفاده کرد، که میتوانست سن و سایر عوامل احتمالی که ممکن است بر زوال شناختی تأثیر بگذارد (عواملی مانند جنس، تحصیلات، ژنتیک، فعالیت شناختی دیرتر، مصرف کالری، فعالیت بدنی و سیگار کشیدن) را تخمین بزند.


2- کند شدن زوال شناختی

به گفته تیم تحقیق، “پایبندی بالا به رژیم غذایی MIND با کاهش قابل ملاحظه ای در زوال شناختی در بازماندگان سکته مغزی همراه بود.” این نتایج حقیقتا ثابت می کند که فرقی نمی کند که این مدل فقط برای سن شرکت کنندگان تنظیم شده یا برای عوامل اضافی تنظیم شده است.

با این حال، شرکت کنندگانی که رژیم غذایی آنها به جای رژیم غذایی MIND، بیشتر شبیه به رژیم های مدیترانه ای یا رژیم غذایی DASH بود، زوال شناختی کمتری را تجربه نکردند.در مورد یافته های این تحقیق، دکتر چریان می گوید: “نشان داده شده است که رژیم های غذایی مدیترانه ای و DASH در برابر بیماری های عروق کرونر و سکته مغزی نقش محافظتی دارند، اما تاکید می شود که مواد مغذی موجود در رژیم غذایی MIND برای سلامت کلی مغز و حفظ و نگهداری شناخت، به نظر می رسد مناسب تر باشند.”

وی اضافه می کند:”مطالعه ما نشان می دهد که اگر ما غذاهای مناسب را انتخاب کنیم، ممکن است بتوانیم از بازماندگان سکته مغزی دربرابر زوال شناختی محافظت کنیم.” یکی از محدودیت های مطالعه فعلی اندازه کوچک آن است. یکی دیگر این است که این مطالعه مشاهداتی است.

یک مطالعه بزرگتر برای تایید یافته های تیم و ارزیابی نتایج بلند مدت رژیم غذایی MIND به وضوح مورد نیاز است. با این حال این نتایج ، یک نقطه شروع تشویقی برای افرادی است که دراثر سکته مغزی تحت تاثیر قرار گرفته اند.

” این یک مطالعه مقدماتی است که امیدوارم توسط سایر مطالعات تأیید شود، از جمله تحقیقات به طور خاص در بازماندگان سکته مغزی. در حال حاضر، من فکر می کنم اطلاعات کافی برای تشویق بیماران سکته مغزی برای درنظر گرفتن رژیم غذایی به عنوان یکی از قوی ترین ابزار برای بهینه سازی سلامت مغز آنها وجود دارد.”

دکتر لورل جی چریان