اهمیت غربالگری شنوایی نوزادان

تست غربالگری شنوایی نوزادان در اولین روزهای پس از تولد آن ها صورت میگیرد. این بررسی از اهمیت زیادی در تشخیص زودهنگام اختلالات شنوایی برخوردار است و می تواند انواع مشکلات شنوایی مادرزادی را در مراحل اولیه تشخیص دهد. صحبت های کارشناس برنامه شنوایی سنجی را در این رابطه بخوانید.


کارشناس برنامه شنوایی سنجی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: غربالگری شنوایی نوزادان و شیرخواران، برای نوزادان ناراحت کننده و دردناک نیست.

طرح کشوری غربالگری شنوایی نوزادان، تشخیص و مداخله نوزادان و شیرخواران توسط سازمان بهزیستی کشور طراحی و از اسفند 83 در تمام استان‌های کشور آغاز شده است. غربالگری شنوایی نوزادان و شیرخواران، برنامه‌ای عمومی برای تمام نوزادان تازه متولد شده قبل از ترخیص از بیمارستان است که توسط کارشناس شنوایی سنجی انجام می شود.

آمنه احدی زاده، کارشناس برنامه شنوایی سنجی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین با بیان مطالب فوق، افزود: انجام این آزمون، بسیار سریع بوده (2 تا 5 دقیقه ) و برای نوزادان، ناراحت کننده و دردناک نیست.

ایشان با بیان اینکه همه تازه متولدین قبل از یک ماهگی، باید تحت غربالگری شنوایی قرار بگیرند و همه نوزادانی که نتیجه غربالگری شنوایی آن‌ها مثبت بوده است (مشکوک به کم‌شنوایی) باید قبل از 3 ماهگی تحت ارزیابی‌های شنوایی شناسی تخصصی قرار بگیرند؛ گفت: همه نوزادان کم‌شنوا باید قبل از 6 ماهگی تحت مداخله بهنگام مناسب قرار بگیرند.

غربالگری شنوایی نزدیک به 13 هزار نوزاد در استان

بنا به اظهار کارشناس برنامه شنوایی سنجی مرکز بهداشت استان قزوین، کم شنوایی از شایع‌ترین اختلالات مادرزادی است و در نوزادان، بدون علایم و نشانه ظاهری و اختلالی آرام و خاموش است و در صورت اجرا نشدن برنامه‌های غربالگری شنوایی، ممکن است کم‌شنوایی تا 18 یا حتی 24 ماهگی پنهان بماند.

به گفته این کارشناس، سن تشخیص کم شنوایی (قبل از 3 ماهگی) و شروع توانبخشی (قبل از 6 ماهگی) از عوامل مهم در بهبود گفتار و زبان در کودکان کم شنواست و از حدود شش ماهگی تا سه سالگی، بهترین دوران زبان آموزی کودک به شمار می‌رود. وی ادامه داد که تشخیص کم‌شنوایی و شروع درمان، در هوش و قدرت یادگیری کودک، بسیار موثر است.

اهمیت غربالگری شنوایی نوزادان

احدی زاده با گفتن اینکه 5.3 درصد از جمعیت کل جهان را کم شنوایی ناتوان کننده تشکیل می دهد و در ایران، شیوع کم شنوایی مادرزادی 4.7 در هر 1000 تولد زنده است اظهار کرد: در سال 1395 تعداد 12 هزار و 680 نوزاد توسط سازمان بهزیستی استان قزوین از نظر شنوایی غربالگری شدند ( 60 درصد نوزادان متولد شده) و از این تعداد 185 نوزاد مبتلا به کم شنوایی شناسایی گردید که 27 درصد کم شنوایی متوسط، بالغ بر 35‌ درصد کم شنوایی شدید و 38‌ درصد کم شنوایی عمیق داشتند.

اجرای برنامه غربالگری در مراکز خدمات جامع سلامت استان

احدی زاده در خصوص ادغام برنامه غربالگری کم شنوایی مادرزادی دائمی با حضور کارشناسان برنامه غربالگری کم شنوایی شهرستان های تحت پوشش استان در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین بیان کرد.

در ابتدای این نشست، دکترسولماز فرخ زاد، رییس گروه بیماری های غیرواگیر مرکز بهداشت استان قزوین توضیحاتی در خصوص کم شنوایی مادرزادی بیان کرد. همچنین پس از توضیحات احدی زاده، در خصوص مشکلات و چالش های پیش رو، بحث و تبادل نظر شد و مقرر شد برنامه غربالگری کم شنوایی مادرزادی دائمی از ابتدای سال 97 در استان قزوین در سطح مراکز خدمات جامع سلامت اجرا شود .

خبرگزاری فارس