خطرات مصرف کالباس برای زنان باردار

کالباس و سوسیس امروزه طرفداران زیادی کسب کرده اند. این قبیل خوراکی های فرآوری شده عوارض جانبی زیادی برای مصرف کنندگان دربردارند. خانم های باردار باید از این قبیل خوردنی ها پرهیز کنند و سلامت جنین خود را در معرض خطر قرار ندهند.

خوردن سوسیس و کالباس در دوران حاملگی موادی مثل نیتروزآمین ایجاد می‌کند که به جفت نفوذ کرده  و ریسک ایجاد تومورهای مغزی در نوزادان را بالا میبرد. این نوع تغذیه‌ از یک سو بخاطر پیروی نادرست از فرهنگ تغذیه ای کشورهای غرب و از سوی دیگر ناشی از پیشرفت صنعت تهیه غذاهای فرآوری شده می باشد. امروزه که کار و تحصیل بیشتر از قبل برای مردم جامعه به خصوص زنان و جوانان مورد توجه قرار گرفته است، وقت آشپزى سنتى را کاهش داده و خوردن غذاهای آماده را نسبت به قبل در جامعه بالا برده است.

خطرات مصرف کالباس برای زنان باردار

غذای آماده غالباً بدون قاشق، چنگال و بشقاب و همیشه به صورت ساندویچی مصرف مى‌شود و غذاى انگشتى به شمار می رود، مثل، همبرگر، فست فودهای مختلف مانند سوسیس و کالباس، هات داگ، سیب زمینى سرخ شده، مرغ سوخاری، ناگت مرغ و پیتزاهای مختلف.

چهل تا نود درصد ترکیبات سوسیس و کالباس گوشت است، نمک به جایی طعم دهنده، نگهدارنده (به خاطر خاصیت ضد باکتریایی) و پیوند دهنده ذرات گوشت در آن وجود دارد، ادویه‌هایی مثل فلفل، دانه خردل، پیاز، سیر، رازیانه و زنجبیل، نیتریت‌ها، نیترات‌ها و فسفات‌هاهم در این مواد غذایی جای دارند.

نیترات و نیتریت سدیم به جای نگهدارنده به ترکیبات سوسیس و کالباس اضافه می‌شوند و به خاطر خاصیت ضد باکتریایی از رشد باکتری‌های مضر مثل کلستریدیوم بوتولینوم پیشگیری می کنند. مخلوط این مواد با میوگلوبولین و هموگلوبولین گوشت، موجب ایجاد رنگ صورتی و افزایش عطر و مزه ادویه‌های آن شده، به آن جلوه ای تازه می‌بخشد. ولی متأسفانه این دو ماده در بدن به 1 ماده سرطان‌زا به نام نیتروزآمین تبدیل می‌شوند.

چاقی و بالا رفتن‌ وزن، مشکلات قلبی و عروقی و امراض گوارشی و کبد از پیامدهای مصرف این مواد به شمار می روند. شیوع بعضی سرطان‌ها هم از مضرات مصرف مداوم غذاهای فست فود که به خاطر ترکیبات نیترات و نیتریت پدید می آیند. نان‌هایی که در فست‌ فودها استفاده می شوند هم  غالباً بدون سبوس است که باعث کم شدن دریافت فیبر توسط بدن می‌شود.

خطرات مصرف کالباس برای زنان باردار

چاشنی‌های مختلف و سس‌هایی که در کنار غذاهای آماده استفاده می‌شوند تحریک کننده اشتها، ترشح اسید معده و سیستم گوارشی می باشند که این موضوع بستر را برای پرخوری و افزایش چاقی فراهم میکند در مهمانسراهایی که غذاهای آماده تهیه می‌شود، معمولا غذاها از قبل آماده شده و در تمامی ساعات روز گرم نگه داشته می‌شوند به همین خاطر خطر آلودگی در آنها بالا می رود.

زمان سرخ کردن بعضی غذاهای آماده، درجه حرارت غذا از نقطه جوش بالاتر می رود و در این دما برخی مواد مغذی درون غذا به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند. هضم این مواد در دستگاه گوارش به خاطر چربی بالای آنها با مشکل مواجه می‌شود.

خانم های باردار با نوسانات فشارخون حاملگی مواجه می شوند به همین خاطر هم نمک زیاد این مواد هم افزودنی‌های موجود در این غذاها هم می‌‌تواند برای آن ها مشکل بوجود بیاورد. اکثر  این ترکیبات به خصوص نیتروزآمین‌ها از جفت گذر می‌کنند و خطر بروز تومورهای مغزی در نوزادان را هم بالا میبرند.

سالمندان به علت اینکه اکثراً مبتلا به فشار خون بالا یا سایر بیماری‌های مزمن دیگر هستند باید تا حد امکان از مصرف غذاهای آماده پرهیز کنند.

مصرف گوشت های فراوری شده مثل سوسیس و کالباس و نوشابه های گازدار شیرین در دوران بارداری توصیه نمی شود بویژه اگر کالباس و ژامبون به صورت خام مصرف شود. برای پیشگیری از خطر باکتری لیستریا (که می تواند منجر به سقط جنین شود)، بایستی از مصرف کالباس خام در دوران بارداری پرهیز کرد و حتماً به شکل پخته شده و خیلی محدود استفاده شود. اما یکبار اشکالی ندارد

یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی با هشدار اینکه نیترات و ترکیبات موجود در سوسیس و کالباس ممکن است باعث سرطان روده شود، گفت: «مصرف این گروه از موادغذایی به دلیل اینکه می‌تواند سلامت بدن را تهدید کند توصیه نمی‌شود و یکی از مواد غذایی که زنان باردار طی دوران بارداری باید دور مصرف آن را خط بکشند، هات داگ و سوسیس و کالباس است.»

در صورتی که خانمی باردار است، توصیه می شود مصرف موادخوراکی کنسروی و سوسیس و کالباس را به دلیل مواد نگه‌دارنده از برنامه غذایی حذف کند چرا که در زنان باردار، 13 تا 15 بار بیشتر احتمال دارد به دلیل تغییرات هورمونی و کاهش سیستم ایمنی بدن به لیستریا آلوده شود.