انتقال خون یک روشی است که طی آن خون اهدا شده به خون شما اضافه می شود. انتقال خون باعث افزایش سطح خون می شود. شما ممکن است به علت جراحی، خونریزی، آسیب، سرطان، عفونت، اختلال در خون، مشکل کبدی یا یکی دیگر از مشکلات بهداشتی، به آن نیاز داشته باشید.
خون شامل اجزایی مانند گلبول های قرمز، گلبول های سفید، پلاسما و پلاکت است. انتقال خون ممکن است برای شما کل خون یا بخشی از خونی که برای شما یاری دهنده باشد، فراهم کند.
گاهی اوقات انتقال خون با خون خودتان که پیش از آن اهدا کرده اید، انجام می شود. در یک انتقال خون، خون داده شده یا اهدایی باید با نوع خون شما سازگار باشد. خون شما برای تعیین اینکه گروه خونی شما جزو گروههای A، B، AB، یا O است، و نیز دارای Rh مثبت باشد یا دارای Rh منفی، آزمایش می شود. بانک های خون به دقت خون های اهدا شده را برای شناسایی گروه خونی، غربالگری می کنند.

خون های اهدایی همچنین برای بیماری های عفونی مانند ویروس نقص ایمنی بدن (HIV) که می توانند در طی انتقال خون منتقل شوند، آزمایش می شوند. با توجه به موسسه ملی قلب، ریه و خون، تقریبا پنج میلیون آمریکایی هر سال به انتقال خون نیاز دارند.

1- روش انتقال خون

انتقال خون به طور معمول در بیمارستان، مطب پزشکان، و یا سایر مراکز پزشکی انجام می شود. در طی انتقال خون، یک سیم داخل وریدی (IV) در ورید در بازوی شما قرار می گیرد. اجزای خونی و یا خون که در یک کیسه پلاستیکی ذخیره می شوند از طریق IV به جریان خون شما منتقل می شود. این روش معمولا یک تا چهار ساعت طول می کشد.در صورت بروز هر یک از علائم زیر در هنگام انتقال خون، بلافاصله به پزشک یا پرستار خود بگویید: تنگی نفس – تب و یا لرز – درد در محل تزریق – خارش غیرمعمول – احساس ناراحتی و بی قراری

2- قبل از یک انتقال خون

قبل از انجام انتقال خون، شما نیازی به تغییر رژیم غذایی خود و یا محدود کردن هر گونه فعالیت ندارید. اگر در گذشته انتقال خونی داشته اید، که باعث واکنش نامطلوبی در شما شده است، اجازه بدهید تا پزشک از آن مطلع باشد.

3- بعد از انتقال خون

پس از انجام این روش، ممکن است شما کبودی در محل تزریق سوزن داشته باشید. شما برای تعیین چگونگی پاسخ بدنتان به انتقال خون، ممکن است نیاز به آزمایش خون بیشتری داشته باشید.

 


4- خطرات انتقال خون

انتقال خون، ایمن در نظر گرفته می شود، اما برخی از عوارض می تواند در طی یا بعد از عمل انتقال اتفاق بیفتد. این عوارض شامل موارد زیر می باشد:

– واکنش آلرژیک (آنافیلاکسی)
– تب
– آسیب ریه
– واکنش همولیتیک ایمنی حاد (زمانی اتفاق می افتد که بدن به طور ناگهانی به گلبول های قرمز اهدا کننده حمله می کند)
– واکنش همولیتیک تاخیری (زمانی رخ می دهد که بدن به تدریج به گلبول های قرمز اهدا کننده حمله می کند)
– عفونت های منتقله توسط خون مانند اچ آی وی، هپاتیت B یا هپاتیت C
– آهن بیش از حد (آهن بسیار زیاد در خون)
– بیماری پیوند در برابر میزبان (زمانی اتفاق می افتد که گلبول های سفید خون فرد اهدا کننده به مغز استخوان فرد دریافت کننده حمله می کنند)