هر آنچه باید در مورد واسکولیت بدانید

واسکولیت بیماری است که در آن دیواره رگ های خونی دچار التهاب می شوند که در نتیجه این التهاب، رگ ها مسدود می شوند و جریان خون متوقف می شود. بیماری واسکولیت بیماری بسیار نادر می باشد و بیشتر در افراد مسن به وجود می آید.

نوع عارضه التهاب عروق

وقتی عروق ملتهب می شوند، احتمال ضعیف شدن دیواره رگ و از بین رفتن آن وجود دارد. آسیب به عروق به دو شکل است:

1- گشادی عروق: گاهی آسیب باعث گشادشدن رگ و بروز بیماری به نام آنوریسم می شود. اگر آنوریسم پاره شود، خونریزی داخلی و خطرناکی ایجاد می کند. در این مواقع احتمال مرگ بیمار وجود دارد.

2- بسته شدن عروق: گاهی هم در اثر التهاب رگ بسته و خونرسانی به اعضا مختلف می شود. اختلال در خونرسانی باعث سیاه شدن و قطع عضو می شود. در کشور ما بیماری واسکولیت شایع است ولی این دو نوع بیشتر از بقیه انواع واسکولیت دیده می شود.

علت واسکولیت چیست؟

علت واقعی بیماری واسیکولت معمولا شناخته شده نیست. ولی ممکن است از یک واکنش نوع آلرژی خفیف تا شاید قرار گرفتن در معرض دارو، یک ماده شیمیایی و یا عاملی در طبیعت مانند گزیدگی حشرات تا یک بیماری خود ایمنی چند ارگانی سیستمیک جدی که می تواند تهدید کننده زندگی باشد، به وجود آید.

تا امروز هنوز دلیل اصلی بیماری واسکولیت مشخص نشده است. بیماری واسکولیت ممکن است بر اثر گزش حشرات، عوارض ناشی از مصرف دارو و یا یک بیماری خود ایمنی باشد.
بیماری واسکولیت باید جدی گرفته شود زیرا ممکن است فرد را به کام مرگ بکشاند.
با وجودی که واسکولیت در حال حاضر غیر قابل درمان است، ولی قابل کنترل می‌باشد و می‌توان آن را با داروهای مدرن کنترل کرد. اگر این بیماری در مراحل اولیه به درستی تشخیص داده شود و پس از آن به درستی و به طور موثر درمان شود، بیشتر بیماران بخوبی بهبود و با مراقبت مناسب و مستمر، همچنان قادر خواهند بود به یک زندگی خوب و عادی ادامه ‌دهند. واسکولیت اگر به موقع تشخیص داده نشود و مورد درمان قرار نگیرد می‌تواند منجر به عوارض غیر قابل برگشت و کشنده شود.

تشخیص بیماری واسکولیت چگونه انجام می‌گیرد؟

این بیماری با آنژیوگرافی و یا بیوپسی (گرفتن یک قطعه کوچک بافتی از منطقه آسیب دیده در بدن) قابل تشخیص است. میزان آسیب رسانی این بیماری به فردی که دچار آن است،‌ بستگی به بخشی از بدن دارد که درگیر آن شده است. از علائم قابل تشخیص این بیماری تورم رگ‌های خونی در قسمت آسیب دیده بدن و حتی پاره شدن و ایجاد خونریزی داخلی در همان قسمت است. این بیماری می‌تواند به بافت‌ها و اندام‌های بدن که توسط رگ‌های خونی تغذیه می‌شوند نیز آسیب برساند.

بیماری واسکولیت به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم بندی می‌شود که برای پیدایش واسکولیت اولیه هیچ زمینه‌ای ندارد و علت واسکولیت ثانویه، بیماری‌های رماتیسمی مانند لوپوست و… است که شیوع بالاتری دارد.

هر آنچه باید در مورد واسکولیت بدانید

عوارض

عوارض واسکولیت بستگی به نوع و شدت بیماری دارد. گاهی نیز عوارض مربوط به عوارض جانبی داروهای تجویزی است که برای درمان آن استفاده می کنید. عوارض واسکولیت عبارتند از:

آسیب به ارگان ها: بعضی از انواع واسکولیت می توانند شدید باشد و باعث آسیب به ارگان های اصلی شوند.
لخته خون و آنوریسم: لخته خون ممکن است در یکی از رگ خونی ایجاد شود و مانع جریان خون شود. به ندرت، واسکولیت باعث تضعیف رگ خونی و تشکیل آنوریسم می شود. برای برداشتن آنوریسم، ممکن است به عمل جراحی نیاز داشته باشید.
کاهش بینایی: یکی از عوارض احتمالی آرتریت سلول ژانت درمان نشده مشکلات بینایی است.
عفونت ها: مانند بیماری های جدی و کشنده پنومونی و عفونت خون (سپسیس)

علائم

علامت اصلی این بیماری التهاب و درد می باشد. با توجه به اینکه در اکثر مواقع این التهابات در اعضای داخلی بدن رخ می دهد، شما نمی توانید آنها را ببینید. این بیماری دارای علائم گوناگونی می باشد که در افراد مختلف متفاوت است. بیشتر افرادی که دچار این بیماری هستند دارای احساس ناخوشایند به همراه تب، تعرق، خستگی مفرط و کاهش وزن می شوند. اینها علائم اولیه بیماری هستند که شما در صورت مواجهه با آن حتماً باید به پزشک مراجعه نمایید.

علائم این بیماری در نقاط مختلف بدن به قرار زیر می باشد:

پوست: ایجاد لکه های قرمز بر روی پوست که برجسته هستند. همچنین خونریزی سطحی پوست و یا باز شدن زخم های سطح پسوت

بینی: خشک شدن داخل بینی و خونریزی بینی

چشم ها: بعضی از گونه های بیماری واسکولیت باعث تغییراتی ناگهانی در دید و یا قرمزی و دردناک شدن چشم شما می شوند (در صورت مواجهه با این حالت سریعاً به پزشک مراجعه نمایید)

عضلات: درد عضلات و همچنین ضعیف شدن آنها

ریه ها: سرفه و تنگی نفس

اعصاب: سوزش و یا ضعف در بازوها و پاها

کلیه ها: مشکل در دفع ادرار و یا ادرار خونی

انگشتان دست و پا: رنگ انگشتان سفید و یا آبی می شود، احساس سوزش در سرما بوجود می آید و اگر بدون پوشش (دستکش و جوراب) در سرما قرار گیرید صدمه می بینند.

سردرد، درد فک ها و مشکلات بینایی (دوبینی یا تاری دید) از علائم گونه ای از واسکولیت هستند که به آن آرتریت سلول بزرگ گفته می شود.

هر آنچه باید در مورد واسکولیت بدانید


روش های درمان واسکولیت

– مصرف قرص های استروئیدی.
– استفاده از داروهایی که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کنند.
– بیمارانی که به واسکولیت نوع کاوازاکی مبتلا می باشند باید ایمونوگلوبولین تزریق نمایند.
– عوض کردن پلاسمای خون
– معالجات ضد ویروسی برای افراد مبتلا به هپاتیت و واسکولیت
– دیالیز و تصفیه خون که در مواردی که کلیه ها دچار آسیب جدی شده باشند صورت می گیرد.

هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است