thyroid

در ایران از هر یک یا دو هزار تولد یک کودک به تیروئید مبتلا است. تیروئید درمان قطعی ندارد و بیمار باید تا همیشه قرص مصرف کند.

یک فوق تخصص غدد کودکان گفت: عدم تشخیص کم کاری تیروئید مادرزادی در دو سال اول زندگی باعث عقب ماندگی ذهنی و کاهش ضریب هوشی در کودکان می‌شود.

به گزارش مجله پزشکی دکتر سلام دکتر محمد حسن مودب، با بیان اینکه کم کاری تیروئید در کودکان به دو دسته مادرزادی و اکتسابی تقسیم می‌شود، اظهار کرد: مادرزادی بودن بیماری به این معنی نیست که مادر حتما بیماری تیروئید دارد بلکه به این معنی است که از بدو تولد کودک به بیماری مبتلا است.

وی افزود: تشخیص کم کاری تیروئید مادرزادی اهمیت بیشتری دارد و در صورت عدم تشخیص در دو سال اول زندگی که مغز رشد می‌کند، عقب ماندگی ذهنی و کاهش ضریب هوشی در کودکان اتفاق می‌افتد.

این فوق تخصص غدد کودکان ادامه داد: اگر تیروئید در کودک 10 ساله تشخیص داده نشده باشد رشدش مختل می‌شود، اما مشکل ذهنی پیدا نمی‌کند.

بیماری تیروئید ارثی نیست؛ ژنتیکی است

مودب با اشاره به اینکه بیماری تیروئید ارثی نیست ولی ژنتیکی است، تصریح کرد: در هفته اول تولد کودک آزمایش تیروئید از او گرفته می‌شود و در صورت تشخیص کم کاری تیروئید، بلافاصله درمان کودک با قرص تا سه سالگی ادامه می‌یابد و بعد از سه سالگی با آزمایش مجدد در صورت لزوم مصرف قرص تا همیشه ادامه می‌یابد.

این فوق تخصص غدد کودکان افزود: صورت پرمو، پف آلود، خشن، زبانی بزرگ که از دهان بیرون می‌زند و خستگی از جمله عوامل تیروئید در کودکانی است که بیماری آنها تا سه ماهگی تشخیص داده نشده و به آسیب مغزی دچار شده‌اند.

مودب با اشاره به علائم کم کاری تیروئید در کودکان بزرگتر و بزرگسالان خاطرنشان کرد: کمبود انرژی، ورم، عدم تحمل سرما، یبوست و خستگی از نشانه‌های کم کاری تیروئید در کودکان بزرگ‌تر است.

وی افزود: پرکاری تیروئید تقریبا اکتسابی است و در کودکان بزرگتر و بزرگسالان دیده می‌شود و علائم آن شامل کاهش وزن، اشتهای زیاد، لرزش، بیرون زدن چشم‌ها، تعرق و تپش قلب شایع‌ترین علامت این بیماری است.

این فوق تخصص غدد کودکان با بیان اینکه در دنیا از هر چهار هزار تولد یک نفر به کم کاری تیروئید مبتلا می‌شود