تداخل اثر دارو با دارو

 

تداخل اثر دارو بحثی مفصل است لذا در اینجا فقط کلیات موضوع بیان میشود. به جز چند استثناء بروز اثار سو ناشی از مصرف همزمان دو دارو به مقدار و مدت مصرف انها بستگی دارد. مثلا برای اسپرین اثر دفع اسید اوریک پروبنسید را تشدید کند لازم است که بی از 3گرماسپرین در روز همزمان با پروبنسید مصرف شودو یا افزایش سمیت کبدی فنی توئین توسط استامینوفن زمانی به وجود میاید که استامینوفن به مدت چندین هفته و با دوز بالا مصرف شده باشد.


گاهی قطع مصرف یک دارو موجب بروز عوارض تداخل اثر میشود. مثلا اگر کسی سایمیتیدین مصرف میکند وارفارین تجویز شود پس از اندازه گیری پی تی های لازم بیمار به حالت پایدار درامده و مشکلی نخواهد داشت لاکن اگر پس از مدتی مصرف سایمیتیدین قطح شود غلظت پلاسمایی وارفارین افزایش یافته و در نتیجه خونریزی پیش خواهد امد.گاهی بیمار ندانسته موجب بروز تداخل اثر دارویی میشود. مثلا اگر بیماری که مدت ها فلوکستین مصرف میکرده چند روز پس از قطح مصرف ان به پزشک مراجعه کند و بدون اینکه موضوع قطع مصرففلوکستین را به میان اورد نوعیmaoi نظیر ترانیل سیپروماین را دریافت نماید حتما 3-4 روز بعد به سندرم سروتونینمبتلا خواهد شد. توصیه بنده به تمامی بیماران عزیز این است که به هیچ وج هیچ دارویی خودسرانه مصرف نشود و همچنین خودسرانه داروهایتان را قطع نکنید مگر با تجویز پزشک معالجتان.

 

این مطلب توسط آقای دکتر نیما ترابی گلسفید تهیه و بصورت اختصاصی برای مجله پزشکی دکتر سلام ارسال شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.