post-pregnancy1

 هنگامی که  آقایان به سختی می‌توانستند شدت درد به دنیا اوردن بچه  را تصور کنند و بعضی فکر می‌کردند تعریف خانمها  از اين اتفاق زیاده گویی است تا اینکه یک گروه تحقیقاتی  پزشکی درد زایمان را شبیه‌سازی کردند.

آقایانی که طعم درد مشابه را چشیدند، اعتراف کردند حق با زن‌هاست. به گفته پژوهشگران اگر نقطه اوج درد را 50 واحد تصور كنيم، زن‌ها هنگام زايمان 38 درد مي‌كشند. اما از نظر متخصصان چنين دردي كه ترس از آن گاهي زن‌ها را از مادر شدن پشيمان مي‌كند يا به بالا رفتن آمار سزارين منجر مي‌شود، چاره دارد و اين روزها مادر شدن مي‌تواند بدون جراحي دردناك سزارين يا دردي كشنده به يك لذت تمام‌عيار تبديل شود.

1. شاید علت ترس از زایمان به خاطر عدم آگاهی شما از واقعیت موضوع باشد. روانشناسان مي‌گويند آگاهی همیشه با درد همراه نیست و گاهی باعث آرامش خیال می‌شود! مطالعه کتاب‌ها و مقالات مفید علمی درباره چگونگی به دنیا آوردن نوزاد، تصور صحیح و واقع بینانه‌ای به شما مي‌دهد.

2. ببينيد

نگذاريد ترس از زايمان طبيعي حس درد را در شما چند برابر كند. يادتان نرود حتي اگر قصد انجام سزارين را داشته باشيد، باز هم ممكن است يك زايمان زودرس غافلگيرتان كرده و شما را مجبور به زايمان طبيعي كند. پس پيش از اين اتفاق چند ويدئوی آرامش‌بخش زايمان كه در سايت‌هاي مختلف داخلي و خارجي قابل دسترس است را ببينيد و از تماشاي لحظه در آغوش گرفتن كودك توسط مادر لذت ببريد.

3. مقایسه نکنید

شايد شنيدن تجربه ديگران به شما كمك كند اما گاهي آدم‌ها با گفتن تجربيات تلخ‌شان شما را بيشتر از قبل مي‌ترسانند. فراموش نكنيد هر زنی توانایی‌های جسمی و روحی منحصر به فرد خودش را دارد و هیچ دو زایمان یکسانی وجود ندارد. شاید آستانه تحمل دوست‌تان از شما کمتر باشد، شاید او در زمان وضع حمل شرایط روحی مناسبی نداشته است و شاید او آگاهی لازم را نداشته و دچار اشتباه‌هایی شده باشد. پس بشنويد اما خودتان را با كسي مقایسه نكنيد.

4. تن‌آرامي كنيد

ترس به طور طبیعی، واکنش‌های فیزیولوژیک را به دنبال می‌آورد. در نتیجه جریان خون کاهش پیدا می‌کند، اکسیژن کمتری به رحم می‌رسد و همین مسئله باعث خستگی عضلات رحم می‌شود و انقباضات رحمی به‌خوبی صورت نمی‌گیرد. اگر بتوانيد ذهن و جسم‌تان را با گذراندن دوره‌هاي تن‌آرامي در برابر ترس مقاوم كنيد، نيمي از راه براي داشتن زايمانی راحت را رفته‌ايد.

5. خودتان را كشف كنيد

از مواردی که باعث ترس شما هستند، یک فهرست تهیه کنید. کشف کنید دقیقا چه چیزهایی باعث ترس شما می‌شود. این کار ذهن‌تان را منظم می‌کند و می‌توانید ترس‌های واقعی و غیر واقعی را از هم جدا کنید. برای ترس‌های غیر واقعی کاری از دست‌تان برنمی‌آید. شما قدرت کنترل تمام امور را ندارید پس بی‌جهت برای خودتان نگرانی نسازید. سراغ ترس‌های واقعی بروید. ببینید برای هر کدام از چه راه‌حل‌هایی می‌توانید استفاده کنید مثلا می‌ترسید در اواسط وضع حمل، توان جسمی‌تان را از دست بدهید؟ پس در این مدت باید به دنبال بالا بردن توان جسمی‌تان ( از راه تغذیه و ورزش) باشید و خیال خودتان را راحت کنید.

6. دوست پزشك‌تان باشيد

اگر در مراجعات متعدد به پزشکی که وضعیت بارداری‌تان را کنترل می‌کند احساس خوبي دريافت نكرديد، پزشك‌تان را عوض كنيد. مهم اين است كه به درمانگرتان اعتماد داشته باشيد و در مراجعات هفتگي و زمان زايمان بتوانيد حس خوبي از او بگيريد.

7. همسرتان را همراه خود كنيد

اغلب مردها درك روشني از تغييرات بدني و احساسي همسرشان در اين دوره ندارند و گاهي ممكن است رفتاري كه از نظر آنها منطقي به نظر مي‌رسد شما را عميقا ناراحت كند. بهترين راه براي همراه كردن يك مرد در اين روند، مشاركت دادن او در تمام لحظه‌هاست. از همسرتان بخواهيد در روزهاي سونوگرافي، خريد وسايل نوزاد و حتي مراجعات ماهانه به متخصص همراه شما باشد و اگر قصد زايمان طبيعي داريد، بيمارستاني را انتخاب كنيد كه اجازه مي‌دهد همسرتان در زمان زايمان در كنارتان بماند. قطعا درك مناسب و حمايت‌هاي شريك زندگي‌تان مي‌تواند ترس و البته درد زايمان‌تان را كمتر كند. اگر در اين روزها همسرتان امكان بودن در كنار شما را نداشت، از همراهي كسي كه انرژي مثبتي به شما انتقال مي‌دهد، بهره بگيريد.

8. از تکنیک «لاماز» كمك بگيريد

مطمئن باشید درد کشیدن گرچه سخت است اما در نهایت آسیبی به شما نخواهد رساند به شرطی که از قبل خودتان را آماده کرده باشید. تکنیک‌های تنفس را حتما بیاموزید. تکنیک «لاماز» در این رابطه کمک بزرگی به ریلکس شدن‌تان می‌کند.  می‌توانید از پزشک متخصص‌تان بخواهید در این زمینه با شما کار کند.

9. محل زايمان‌تان را دوست داشته باشيد

برنامه‌اي دقيق براي زايمان‌تان طراحي كنيد و طرح‌تان را روي كاغذ بياوريد. در نوشتن برنامه قبل از هر چیز محل زایمان را مشخص کنید؛ بیمارستان یا زایشگاه. برای پیدا کردن محل مناسب تحقیق کنید. می‌توانید به بیمارستان یا زایشگاه مورد نظرتان مراجعه کنید و هم از نزدیک سر و گوشی آب بدهید و هم از شرایط پذیرش و امکانات آنجا خبر بگیرید. بهتر است قبل از روز وضع حمل با پزشک متخصصی که قرار است بچه را به‌دنیا بیاورد، ملاقاتی داشته باشید. در تصمیم‌گیری نهایی همه جوانب امر را بسنجید و تصمیم‌تان را با همسرتان در میان بگذارید.

10. ذهن‌تان را بازي دهيد

از زمان پاره شدن كيسه آب‌تان و شروع دردها خودتان را برای روز بزرگ زندگی آماده کنید. باید ذهن‌تان را از موضوع درد منحرف کنید و موضوع جالب‌تری را براي تمركز كردن پيدا كنيد؛ مثلا آهنگ‌های موردعلاقه‌تان را یاد‌آوری و سعی کنید شعر را کلمه به کلمه در ذهن‌تان بشنوید یا زندگی در ویلای مورد علاقه با همسر در کنار خانواده‌ها‌ی‌تان را تصور کنید. به جزئیات فکر کنید. در این زمینه محدودیتی ندارید. پرنده خیال را با خیال راحت پرواز دهید. قرار است خوش بگذرد!

11. نترسيد، وقت داريد

اگر همسرتان در لحظه شروع شدن درد در خانه نيست يا اينكه ترافيك، خيابان‌ها را بند آورده، نترسيد! شما بعد از پاره شدن كيسه آب چند ساعت وقت خواهيد داشت. تکنیک‌های تنفس را به کار ببندید، اگر بايد كمي در خانه منتظر بمانيد، قدم بزنید و اگر خسته شده‌اید خیلی کوتاه استراحت کرده و باز از نو راه رفتن را شروع كنيد. بدن‌تان را در موقعیتی قرار دهید که در لحظه حال‌تان را بهتر می‌کند.

12. کودک درون تان  را نوازش كنيد

ماساژ سبک فشار درد را کم مي‌كند اما اگر پزشك‌تان راه و رسم درست ماساژ دادن را به شما ياد نداده، مي‌توانيد به نوازش شکم یا کمرتان اكتفا كنيد.
در هر حالتی که هستید، به آرامی یک دست را روی پوست شکم‌تان بکشید و این کار را تکرار کنید. می‌توانید عمل ماساژ را با کمی روغن انجام بدهید تا حرکات دست براي‌تان ساده‌تر شود.

ورزش لگن را هر روز تمرین کنید

عضلات لگن را با ورزش تقویت کنید. در حالت درازکش قدری پاها را از هم باز کنید و ماهیچه‌های اطراف مقعد و اطراف واژن را منقبض کنید. در همین حالت بمانید ولی طبیعی تنفس کنید. بعد از چند ثانیه عضلات را از حالت انقباض خارج کرده و این کار را تکرار کنید. از ابتداي بارداري هر روز زمانی را برای تمرین اختصاص دهید.
طرح: شهاب جعفرنژاد

13. اینطور بنشینید

exercise

حالت مناسبی است برای زمانی که  خسته شده‌اید و می‌خواهید  کمی بنشینید. شبیه به نشستن  در توالت فرنگی است.

14. تکیه کنید

exercise1

پاها را کاملا از هم باز کنید. زانوها را خم کنید. به یک همراه قوی احتیاج دارید که به او تکیه کنید و تحمل وزن شما را داشته باشد. در این حالت می‌توانید به دیوار هم تکیه کنید. اما ممکن است افت فشار داشته باشید و یک همراه می‌تواند شما را از پشت بگیرد و مراقب‌تان باشد.

15. راه بروید

زمانی که قدم می‌زنید، جنین را در موقعیت خوبی قرار می‌دهید. نیروی جاذبه هم به زایمان آسان‌تر کمک می‌کند. راه رفتن تا حدی مسکن درد کمر هم هست.

16. چمباتمه بزنيد

exercise2

امروزه به زنان پیشنهاد می‌شود که در زمان وضع حمل به پشت دراز بکشند. ولی طب سنتی با این حالت بدن موافق نیست چون عمل زایمان را سخت می‌کند. بهترین وضعیت برای وضع حمل، حالت چمباتمه است.

17. لم بدهید
exercise3

بهترین حالت استراحت در فواصل بین دردهاست. کسانی که از روش اپیدورال استفاده می‌کنند، به پهلو دراز بکشند و بین پاهای‌شان یک بالش بگذارند. در این حالت اکسیژن به جنین می‌رسد. اگر روند زایمان بیش از حد سریع باشد، جلوی آن را می‌گیرد و شرایط بهتری را برای مادر و نوزاد فراهم می‌کند.

منبع-مجله سیب سبز