3396043-815144-dried-barberry-berries-close-up

زرشک، کبد را پاک و تقویت و اعمال دستگاه گوارش را منظم می کند، سوء هاضمه ، بی اشتهایی و نقرس و رماتیسم را نیز برطرف می کند.

دکتر احمد بالندری با اشاره به شرایط زندگی امروزی در شهرهای بزرگ اظهار داشت: امروزه بیشتر افراد در معرض خطر ابتلا به اختلالات کبدی ناشی از آلودگی هوا، مصرف مواد غذایی فرآوری شده حاوی مواد نگهدارنده و استفاده از محصولات کشاورزی و دامی دارای باقیمانده سموم و ترکیبات شیمیایی قرار دارند.

وی اضافه کرد: گسترش ابتلا به بیماری ها و اختلالات کبدی در سال های اخیر، ضرورت توجه بیشتر به گیاهان بومی مفید و موثر در پیشگیری و درمان این بیماری ها را دو چندان کرده است و نتایج تحقیقات نشان می دهد که عصاره میوه زرشک، اثرات محافظتی بر آسیب های کبدی ناشی از دیابت دارد.

عضو هیات علمی گروه زیست فناوری پژوهشکده علوم وصنایع غذایی تصریح کرد: بربرین که میزان آن در ریشه و پوست ساقه زرشک بسیار بالاست یک نوع آنتی بیوتیک بسیار قوی به شمار می آید و هنگامی که با ماده دیگری به نام متوکسی هیدنوکارپین یا MHC (تهیه شده از عصاره برگ زرشک )، مخلوط شود ترکیبی به دست می آید که می تواند باکتری های مقاوم شده به درمان را به ویژه باکتری هایی که در بیمارستان ها و مراکز درمانی به عنوان عامل عفونت های بیمارستانی شناخته می شوند از بین ببرد.

بالندری به 13 هزار هکتار سطح زیر کشت زرشک بی دانه در خراسان اشاره کرد و گفت: پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مشهد نخستین مرکز تخصصی است که مطالعات گوناگونی روی این محصول انجام داده که از سال 1368 تاکنون این اطلاعات در زمینه های مختلف از جمله فرآیند و بسته بندی، تهیه نوشابه زرشک، روش های سهولت برداشت محصول، تربیت و هرس درختچه و استخراج ترکیبات موثره دارویی از اندام های گیاه انجام شده است.

وی خاطرنشان کرد: نخستین باغ کلکسیون زرشک که در دنیا بی نظیر است نیز در این پژوهشکده در سال 1377 در مشهد احداث شده که بیش از 30 نوع زرشک بومی کشور در آنجا پرورش داده می شود و تاکنون چندین طرح پژوهشی در آن انجام شده است.

وی یادآور شد: طی دو دهه اخیر پژوهش های مقدماتی در استفاده از میوه زرشک بی دانه در تهیه فرآورده های غذایی مثل ژله، سس، مارمالاد، آب میوه، نوشابه، کنسانتره و پودر رنگی خوراکی انجام شده که از نتایج آنها می توان در تولید این فرآورده ها در صنایع غذایی کشور استفاده کرد.

به گفته بالندری، آنتوسیانین و ترکیبات فنولیک موجود در زرشک های دانه دار، آنتی اکسیدان های طبیعی مناسب برای جایگزینی انواع سنتزی وارداتی هستند که می توان از آنها در صنایع غذایی استفاده کرد.

عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی با بیان اینکه مصرف کنندگان خارجی به دلیل محدود بودن میزان صادرات این محصول بومی، آشنایی کمی با زرشک دارند، گفت: افزایش صادرات زرشک بی دانه در گرو شناخت کامل ویژگی های این محصول، اصلاح روش های تولید، فرآوری و بسته بندی زرشک با فناوری های نوین، پژوهش های گسترده در زمینه تولید فرآورده های مختلف غذایی و دارویی از آن و معرفی فراورده های زرشک به بازارهای جهانی با توجه به استانداردهای ملی و بین المللی است.