vitamin-e

بدن  نیاز ویتامین E برای  حفظ سیستم ایمنی بدن  در برابر ویروس ها و باکتری های قوی دارد.ویتامین E برای تعمیر و نگهداری ساختاری اسکلتی، قلب، و عضله  ضروری است. همچنین، در تشکیل سلول های قرمز خون کمک می کند  اثر مثبتی بر سلامت سیستم ایمنی دارند،  اثرات پیشگیرانه در برابر سرطان دار د،  به تسکین علائم بیماری آلزایمر کمک میکند، و از برخی آسیب های مربوط به دیابت، به خصوص  چشم کمک میکند

ویتامین e مهم ترین عامل برای داشتن سیستم ایمنی قوی و پوست و چشم های سالم است. در سالهای اخیر مکمل‌ های حاوی ویتامین e  بدلیل خواص آنتی اکسیدان(آنتی اکسیدان ها از سلولها در برابر آسیب محافظت می‌کنند) ویتامین e بسیار مشهور شده‌اند. با اینحال فواید و خطرات ویتامین e هنوز خیلی مشخص نیست.

چرا افراد ویتامین e مصرف می‌کنند

خیلی از مردم ویتامین e را با امید پیشگیری و درمان بیماریها مصرف می‌کنند. اما تحقیقات نشان داده که ویتامین e در پیشگیری از بیماریهایی چون سرطان، بیماری قلبی، دیابت، بیماری آلزایمر، آب مروارید و خیلی دیگر از بیماری ها بی‌نتیجه است. تحقیقات نشان می‌دهند که مکمل ویتامین e فقط در افرادیکه واقعا کمبود ویتامین e دارند، موثر است، البته این کمبود هم فقط در افرادیکه دارای مشکلات گوارشی و یا فیبروز کیستیک هستند، رخ می‌دهد و بسیار نادر است. افرادیکه رژیم غذایی خیلی کم چربی دارند هم در خطر ابتلا به این بیماری است.

میزان مورد نیاز ویتامین e چقدر است؟

میزان توصیه شده ویتامین e (هم آنچه در غذا وجود دارد و هم آنچه در مکمل ها هست) در افراد به شرح جدول زیر است:

سن میزان توصیه شده ویتامین e در واحد میلی گرم(mg) و واحد بین المللی (IU)
کودکان
1 تا 3 سالگی 6 میلی گرم در روز یا 9 IU
4 تا 8 سالگی 7 میلی‌ گرم در روز یا 10.4 IU
9 تا 13 سالگی 11 میلی گرم در روز یا 16.4 IU
خانم ها
14 سال به بالا 15 میلی گرم در روز یا 22.4 IU
باردار 15 میلی گرم در روز یا 22.4 IU
شیردهی 19 میلی گرم در روز یا 28.5 IU
مردان
14 سال به بالا 15 میلی گرم در روز یا 22.4 IU

بیشترین حدی از این مکمل که بدن می‌تواند تحمل کند، به میزان زیر است، قابل ذکر است که برای مصرف مقادیر بالای این ویتامین که به منظور درمان کمبود ویتامین e استفاده می‌شود، دستور پزشک مورد نیاز است.

سن بیشترین میزان قابل تحمل برای بدن در واحد میلی گرم (mg) و واحد بین المللی (IU)
1 تا 3 سالگی 200 میلی گرم یا 300 IU
4 تا 8 سالگی 300 میلی گرم یا 450 IU
9 تا 13 سالگی 600 میلی گرم یا 900 IU
14 تا 18 سالگی 800 میلی گرم یا 1200 IU
19 سال به بالا 1000 میلی گرم یا 1500 IU

از آنجاییکه ویتامین e یک ویتامین محلول در چربی است، بهترین شیوه مصرف آن همراه غذا می‌باشد.

منابع طبیعی ویتامین e

اکثر افراد ویتامین e کافی و مورد نیازشان را از خوراکیها دریافت می‌کنند. بهترین منابع ویتامین e شامل:

  • روغن های گیاهی
  • سبزیجات برگدار و پررنگ همچون اسفناج
  • غلات غنی شده و سایر غذاهای غنی شده با ویتامین e
  • تخم مرغ
  • آجیل

میزان ویتامین e موجود در منابع طبیعی

میزان ویتامین e در هر 100 گرم از ماده غذایی حدودا در اندازه زیر است:

خوراکیهای حاوی ویتامین e میزان وجود ویتامین e در صد گرم (mg/ 100 g)
روغن جوانه گندم 150 میلی گرم
روغن آفتاب گردان 41 میلی گرم
آجیل ها 21 میلی گرم
روغن خرما 15 میلی گرم
سبزیجات برگدار و پررنگ  از قبیل اسفناج، برگ چغندر و … 2.5 میلی گرم
آواکادو 2.1 میلی گرم
کیوی 1.5 میلی گرم
کلم بروکلی 1 میلی گرم
گوجه فرنگی 5. میلی گرم

خطرات  مصرف زیاد ویتامین e

خطرات و مزایای استفاده از ویتامین e هنوز شناخته شده نیست.

مصرف بلندمدت ویتامین e (بیشتر از 10 سال) می‌تواند باعث افزایش خطر سکته مغزی شود.

یک از تحقیقاتی که در مورد این بیماری انجام شده، نشان می‌دهد که مصرف بالای ویتامین e ( بیشتر از 400 UI در روز) چه بصورت طبیعی و چه بشکل مکمل باعث افزایش خطر مرگ می‌شود.

تحقیقات داشنمندان قلب و عروق نشان می‌دهد که افرادیکه مشکلات قلبی عروقی و یا دیابت دارند و روزانه بیشتر از 400 UI ویتامین e دریافت می‌کنند،‌ در خطر نارسایی قلبی قرار دارند.

مصرف زیاد مکمل ویتامین e در 8 هفته اول بارداری می‌تواند 1.7 تا 9 برابر خطر ابتلا به نقص مادرزادی قلبی در کودکان را افزایش می‌دهد.

مردانیکه در هفته بیشتر از 7 بار مکمل های مولتی ویتامین بهمراه ویتامین e مصرف می‌کنند، خطر ابتلا به سرطان پروستات در آنها بشدت افزایش می‌یابد.

انجمن قلب آمریکا توصیه می‌کند که ویتامین e مورد نیاز بدنتان را از راههای طبیعی تامین کرده و در صورت نیاز به مصرف مکمل حتما با پزشک خود مشورت نمایید.

عوارض جانبی ویتامین e

ویتامین e موضعی می‌تواند باعث تحریک پوست شود.

مصرف بیش از حد مکمل ویتامین e می تواند باعث تهوع، سردرد، خونریزی، خستگی و موارد دیگر گردد. همچنین مصرف بیش از حد آن می‌تواند باعث نارسایی کلیه شود.

افرادیکه از داروهای رقیق کننده خون (همچون وارفارین و یا آسپرین) و یا سایر داروها استفاده می‌کنند، می بایست قبل از مصرف با پزشک‌شان مشورت نمایند.