آسپيرين اگرچه ممکن است اثر ضدسرطان داشته باشد، اما ممکن است عوارضي مانند خونريزي معده ايجاد کند.

تحقيقات نشان داده است مصرف منظم آسپيرين ممکن است بتواند سرطان و مرگ ناشي از آن را به عقب براند. اين مطلب جديدي است که محققان هفته گذشته در صدمين نشست سالانه انجمن تحقيقات سرطان آمريکا در لس‌آنجلس گزارش داده‌اند

شما هم از آن دسته آدم‌ها هستيد که سر خود، نصف داروهايي را که پزشک برايتان تجويز مي‌كند کنار مي‌گذاريد؟ يا از آنهايي که تا مي‌شنوند فلان دارو براي سلامتي مفيد است، سر خود، چند عدد از آن را بالا مي‌اندازند تا عمرشان طولاني شود؟! جزء هر دسته که هستيد، بد نيست از تازه‌ترين يافته‌هاي محققان درباره اين آشناي قديمي آگاه شويد.

ممکن است از اين فايده‌هاي بي‌ربط جديد تعجب کنيد، اما اين نبايد باعث شود که عوارض اين دارو را كه قبلاً مي‌دانستيد از يادتان برود. تحقيقات نشان داده است مصرف منظم آسپيرين ممکن است بتواند سرطان و مرگ ناشي از آن را به عقب براند.

اين مطلب جديدي است که محققان دانشگاه مايوکلينيک روچستر، هفته گذشته در صدمين نشست سالانه انجمن تحقيقات سرطان آمريکا در لس‌آنجلس گزارش داده‌اند. آنها مي‌گويند مصرف منظم آسپيرين در زنان يائسه (در مقايسه با کساني که از اين دارو استفاده نکرده بودند)، خطر بروز سرطان را تا 13درصد کم مي‌کند و مرگ در اثر سرطان را تا 16 درصد پايين مي‌آورد. البته سيگاري‌ها در اين قضيه هم ضرر مي‌كنند و از اين فايده بي‌بهره هستند!

آسپيرين نجات‌دهنده

مطالعات نشان داده آسپيرين، بيماران را در برابر بيماري رگ‌هاي قلبي، سکته مغزي و به‌طور کلي مرگ در اثر بيماري حفظ مي‌کند. طبق آمار انجمن قلب آمريکا، از هر 3 زن يک نفرشان در اثر بيماري قلب و عروق مي‌ميرد و جالب اينجاست که اثر پيشگيري‌کننده آسپيرين از سکته قلب و مغز، طبق تحقيقات در خانم‌ها بيشتر است.

آقايان دلخور نشوند، حق آنها هم محفوظ است! دانشمندان دانشگاه مايوکلينيک مينه‌سوتا دريافته‌اند مصرف روزانه داروهاي ضدالتهاب غيراستروئيدي مانند آسپيرين، مي‌تواند بزرگ شدن پروستات را به تأخير اندازد. بزرگي خوش‌خيم پروستات که در مردان مسن شايع است، با تکرر و فوريت ادرار، مشکل در تخليه ادرار و کاهش جريان ادرار خود را نشان مي‌دهد. بد نيست آقايان بدانند تحقيقات قبلي نشان داده بود اين گروه از دارو‌ها، خطر سرطان پروستات را نيز کم مي‌کند.

پشت يک سرطان ديگر خاک شد بيماراني که سرطان کولون دارند، اگر به‌طور مرتب بعد از جراحي آسپيرين مصرف کنند، کمتر دچار عود بيماري يا مرگ در اثر آن مي‌شوند. مطالعات قبلي نشان داده بود که پيشرفت سرطان کولون و پوليپ‌هاي روده با مصرف اين دارو کندتر مي‌شود. اما در اين مطالعه که محققان سرطان‌شناسي دانشگاه‌ هاروارد آن را انجام داده‌اند، از 846 بيمار مبتلا، کساني که آسپيرين مصرف کرده‌اند، 55درصد کمتر از سايرين دچار عود بيماري و 48درصد کمتر فوت شده‌اند.

آسپيرين ضد آسم

يک مطالعه جديد ديگر که در مجله بيماري‌هاي تنفسي و مراقبت‌هاي ويژه ارائه شده، نشان مي‌دهد آسپيرين مي‌تواند در پيشگيري از بروز آسم در بعضي افراد مؤثر باشد. در اين مطالعه، 22071 مرد سالم مورد بررسي قرار گرفتند.

پس از 5 سال محققان مشاهده کردند ميزان بروز آسم در بين آن گروه که آسپيرين مصرف کرده‌اند 22 درصد کمتر از گروه ديگر است. دقت داشته باشيد آسپيرين در اين مطالعه در درمان بيماري آسم هيچ نقشي نداشته و فقط ميزان بروز آن را کم کرده است که آن هم نياز به مطالعات بيشتري براي اثبات دارد. آسپيرين هم غريب است! تحقيقات زيادي اثر پيشگيري‌کننده آسپيرين را در برابر بيماري‌هاي قلبي ثابت کرده و اين اثر تقريبا براي عموم مردم يک اثر شناخته شده است.

اما باز هم تعداد افرادي که به‌طور مرتب از اين دارو براي حفاظت قلب و عروق خود استفاده مي‌کنند، خيلي کم (حدود 41 درصد) است. اين آمار که در مجله طب پيشگيري آمريکا چاپ شده، حاکي از اين است در ميان کساني که در معرض خطر بيماري‌هاي قلب و عروق قرار دارند، 57 درصد و در ميان افرادي که بيماري قلبي شناخته شده داشته‌اند و پزشکشان هم به آنها مصرف اين دارو را توصيه کرده، تنها 69 درصد داروي خود را به‌طور مرتب مصرف مي‌کنند.

اين اعداد نشان مي‌دهد حتي کساني هم که آسپيرين برايشان تجويز شده، در مصرف آن کوتاهي مي‌کنند. حالا نمي‌دانيم که پزشکان توصيه به مصرف اين دارو را فراموش کرده‌اند يا بيماران توصيه آنها را از يک گوش مي‌شنوند و از گوش ديگرشان درمي‌کنند! (شايد هم هر دو!)شايد اگر بيماران بدانند مصرف صحيح آسپيرين، نه تنها خطري براي آنها ندارد بلکه باعث کاهش خطر بيماري‌هاي ديگر از جمله سرطان سينه و پروستات مي‌شود، دقت بيشتري در مصرف منظم داروي خود داشته باشند.

از هول حليم در ديگ نيفتيد

آسپيرين يک داروي ضدالتهاب و ضددرد است که در شرايط مختلفي چون سردرد، دندان درد، درد خفيف مفاصل و عضلات مثلا در سرماخوردگي و آنفلوآنزا و حتي کاهش دردهاي قاعدگي به کار مي‌رود. گاهي هم مصرف روزانه آن براي کاهش عود حمله قلبي، بهبود جريان خون و پيشگيري از ايجاد لخته (مانند سکته مغزي)، به بيماران خاصي توصيه مي‌شود. اين دارو معمولا به راحتي در دسترس همه هست؛ طوري که بدون نسخه در داروخانه‌ها به فروش مي‌رسد.

اما فراموش نکنيم که اگر اين دارو درست و بجا مصرف نشود، ممکن است عوارض ناگواري براي بيمار ايجاد کند. بنابراين اگر ناخواسته و اشتباهي مقادير زيادي از آن را مصرف کرديد، حتما به پزشکتان اطلاع دهيد. عوارض شايع آسپيرين ممکن است شامل سوزش سردل، احتمال ايجاد زخم معده و خونريزي از آن (به‌خصوص در کساني که سابقه زخم معده دارند) و درد و تحريک معده باشد. بنابراين کساني که زخم معده دارند يا داروهاي رقيق‌کننده خون استفاده مي‌کنند بايد تنها با تجويز پزشک از اين دارو مصرف کنند.

خانم‌هاي باردار به‌خصوص در 3 ماهه آخر بارداري، نبايد اين دارو را مصرف کنند چون ممکن است براي جنين و زايمان آنها عوارضي ايجاد کند. در ضمن مصرف اين دارو براي کساني که به آن حساسيت و يا آسم دارند نيز خطرناک است و بايد با احتياط مصرف شود. آنها مي‌گويند آسپيرين اگرچه ممکن است اثر ضدسرطان داشته باشد، اما ممکن است عوارضي مانند خونريزي معده ايجاد کند. بنابراين بايد براي تصميم‌گيري راجع به استفاده از آن- با توجه به خطرات احتمالي و فوايدش- با پزشک مشورت کرد.

منبع: دکتر سلام