مشاوره زیبایی
دکتر ایمانی
دکتر محمدتقی ایمانی
فوق تخصص جراحی پلاستیک، زیبایی و ترمیمی
دکتر مجید صالح
دکتر مجید صالح
متخصص جراحی فک وصورت،زیبایی بینی
دکتر عارفی
دکتر وحید عارفی
جراح و متخصص بیماری های لثه
کلینیک یکتا/ساختمان پزشکان
کلینیک یکتا
مجهزترین کلینیک پوست و مو زیبایی با دستگاه لیزر الکساندرایت
کلینیک سیب سبز
کلینیک سیب سبز
آفر ویژه برای پکیجها
ساج
کلینیک ساج
زنان و زایمان
ساختمان پزشکان، دکتر حبیب سهرابی
دکتر حبیب سهرابی
متخصص گوش،حلق،بینی جراح زیبایی بینی
کلینیک دندانپزشکی پارسا/ساختمان پزشکان
کلینیک دندانپزشکی پارسا
ایمپلنتوژیست
دکتر فرزاد فرامرزی
دکتر فرزاد فرامرزی
فوق تخصص آندوسکوپی و کولونوسکوپی بدون درد
کلینیک سیب سرخ
دکتر داوود مقامی
هایفو:لیفت صورت بدون جراحی
طراح طب
طراح طب
مرکز اسکن و طراحی سه بعدی جراحی زیبایی صورت
دکتر هادی صادق /کلینیک
دکتر پژمان هادی صادق و دکتر پریسا هادی صادق
متخصص ارتودنسی
دکتر خیرخواه
دکتر خیرخواه
جراح و متخصص پوست و مو ، لیفت با نخ
دکتر مقیمی
دکتر مهرداد مقیمی
فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی
ایران نوین
کلینیک ایران نوین
کاشت مو
گروه پزشکان برنا
دکتر غلامرضا اکبری
پزشک پوست و مو

salt

هر چند ارتباط میان استفاده از نمک و فشار خون بالا مشخص است ولی مکانیزم اصلی آن، چندان مشخص نیست. یک تحقیق جدید روی موشها بیان میکند که استفاده از نمک زیاد در  دراز مدت، از کار مدارهای مغزی  پیشگیری می‌شود که معمولا، فشار خون بالا را کنترل می‌کنند.

این محققان که به ریاست چالرز بورکه، استاد دانشکده پزشکی دانشگاه مک گیل در کانادا فعالیت می‌کردند یافته‌های خودشان را در مجله نورون منتشر کردند.

به گفته سازمان بهداشت جهانی(WHO)، مصرف بالای سدیم که در رژیم غذایی ما، غالبا از نمک(کلرید سدیم) بدست می‌آید می‌تواند خطر فشار خون بالا را در شخص افزایش دهد که به نوبه خود باعث افزایش خطر حمله قلبی یا سکته مغزی می‌شود. به همین دلیل، WHO توصیه می‌کند که بزرگسالان، مصرف نمک خود را به ۵ گرم در روز(۲۰۰ میلی گرم سدیم) محدود کنند و بیشتر از این مقدار، مصرف نکنند. پتاسیم پایین نیز می‌تواند خطر فشار خون بالا را افزایش دهد.

در حال حاضر، بسیاری از غذاها حاوی سدیم هستند، بدون آنکه به آنها اضافه شده باشد. بعنوان مثال شیر و خامه در هر ۱۰۰ گرم حاوی حدود ۵۰ میلی گرم سدیم و تخم مرغ در هر ۱۰۰ گرم حاوی حدود ۸۰ میلی گرم سدیم می‌باشد.

به این مقدار، غذاهایی که مصرف می‌کنیم و حاوی نمک افزوده هستند را نیز اضافه کنید. می‌بینید که مقدار مصرف روزانه، بسیار زیاد می‌شود.

بعنوان مثال، هر ۱۰۰ گرم نان حاوی ۲۵۰ میلی گرم سدیم، هر ۱۰۰ گرم گوشت فراوری شده مانند بیکن حدود ۱۵۰۰ میلی گرم سدیم و تنقلاتی مانند پفک پنیری و ذرت بوداده در هر ۱۰۰ گرم حاوی ۱۵۰۰ میلی گرم سدیم هستند. هر ۱۰۰ گرم عصاره گوشت و مرغ نیز حدود ۲۰۰۰۰ میلی گرم سدیم دارد.

مصرف نمک زیاد در دراز مدت، باعث از کار افتادن مدارهای مغزی می‌شود که جلوی افزایش فشار خون را می‌گیرند.

پروفسور بورکه، که مسئولیت تحقیق در موسسه تحقیقات مرکز بهداشت دانشگاه مک گیل را نیز بر عهده دارد، توضیح می‌دهد که با افزایش نمک مصرفی موشها، چه اتفاقی برای آنها افتاد: متوجه شدیم که یک دوره مصرف نمک زیاد در موشها باعث تغییر بیوشیمیایی در سلولهای عصبی می‌شود که “وازوپرسین” را در گردش خون سیستمیک منتشر می‌کنند. این تغییر که شامل یک مولکول نوروتروفیک به نام BDNF (عامل نوروتروفیک مشتق از مغز) است، مانع مهار این سلولهای عصبی خاص توسط سلولهای دیگر می‌شود.

هنگامیکه مصرف نمک، زیاد نیست یک مدار مغزی که میزان فشار شریانی را تشخیص می‌دهد، سلولهای عصبیVP را مهار یا متوقف می‌کند و جلوی ترشح مواد شیمیایی که فشار خون را بالا می‌برند، می‌گیرد. هنگامیکه مصرف نمک در درازمدت، زیاد باشد این مدار کنترل را از کار می‌اندازد و به سلولهای عصبی VP اجازه می‌دهد مواد شیمیایی ترشح کنند که باعث افزایش فشار خون می‌شود.

محققان این مطالعه خاطر نشان می‌کنند که اگرچه این یافته‌ها، بخش مهمی از معمای اینکه چطور نمک، فشار خون را افزایش می‌دهد، حل می‌کند اما سوالات زیادی وجود دارد که پاسخ داده نشده است. بعنوان مثال آیا چنین مکانیسم مشابهی در انسان نیز وجود دارد؟ و اگر چنین است، چگونه ممکن است این مکانیسم را برعکس کرد و اهداف درمان چه چیزی خواهد بود؟

در این میان، پروفسور بورکه می‌گوید که محدود کردن نمک در رژیم غذایی، هنوز هم ضروری است.

نکاتی برای کاهش نمک در رژیم غذایی

فقط کمی توجه بیشتر به مواد غذایی که می‌خریم و غذایی که در رستوران می‌خوریم می‌تواند به ما کمک کند که مصرف نمک‌مان را بدون آنکه به یک معضل تبدیل شود، کاهش دهیم. در زیر چند راهنمایی آورده ایم:

ــ سبزیجات تازه یا یخ زده بدون سس بخرید.

ــ اگر سبزیجات کنسروی می‌خرید، انواعی را انتخاب کنید که “بدون نمک افزوده” باشند.

ــ مرغ، ماهی و گوشت بدون چربی تازه را بجای انواع کنسروی یا فراوری شده بخرید.

ــ هنگام خرید گوشت یا ماهی بررسی کنید که هیچ ماده شور یا محلول نمکی به آن اضافه نشده باشد.

ــ سس‌ها، ترکیبات و محصولات غذایی فوری از جمله ماکارونی آماده و برنج طعم دار را محدود کنید.

ــ برچسب حقایق تغذیه‌ای را بررسی کنید و آنهایی که حاوی مقادیر کمتری نمک یا سدیم هستند، انتخاب کنید.

ــ وقتی بیرون از خانه غذا می‌خورید، از قبل برنامه ریزی کنید و به رستوران‌هایی بروید که مقادیر نمک یا سدیم را در منو ذکر کرده‌اند.

ــ قبل از خرید مواد غذایی در یک رستوران زنجیره‌ای یا یک رستوران فست فود، بطور آنلاین اطلاعات تغذیه‌ای را بررسی کنید.

ــ از رستوران بخواهید که به غذای شما، نمک اضافه نکند.

بودجه این مطالعه از موسسه تحقیقات بهداشتی کانادا و موسسه ملی بهداشت تامین شد.

در همین حال Medical News Today اخیرا گزارش داده که نوشیدن روزانه یک لیوان آب چغندر، فشار خون بالا را کاهش می‌دهد. آب چغندر حاوی مقدار زیادی نیترات معدنی است که در بدن، به اکسید نیتریک تبدیل می‌شود و رگهای خونی را شل و گشاد می‌کند.

5 1000
ارسال شده در 9 بهمن 1393 توسط با موضوع تغذیه
کد کم چیست؟

کدکم می تواند از دندان ها اسکن سه بعدی بگیرد و در همان لحظه اقدام به ساخت کل یا بخشی از دندان با ظرافت فوق بالا نماید.

اطلاعات بیشتر
دندانپزشکی دکترسلام

درباره ی دکتر سلام

مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

خبرنامه

با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید
کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است همکاری با ما پذیرش آگهی
x