معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي اعلام كرد: به دليل خاصيت نشئه آور«ترامادول»، آمار مصرف بي رويه و بدون تجويز پزشك آن در بين جوانان ايراني رو به افزايش است.
دكتر امام هادي معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در گفت وگو با ایسنا، با بيان اين مطلب گفت: «ترامادول» يك داروي ضددرد صناعي با اثر آگونيستي به خصوص بر روي رسپتور اپيوئيدي است که علاوه بر اين از باز جذب سروتونين و نوراپي نفرين نيز جلوگيري مي‌كند.

وي ادامه داد: اشكال دارويي آن كه در بازار دارويي ايران موجود است به صورت قرص و كپسول 50 و 100 ميلي‌گرم و آمپول 100 ميلي‌گرم در هر ميلي‌ليتر است. اين دارو به صورت خوراكي يا تزريقي در درد‌هاي نسبتا شديد حاد يا مزمن از قبيل درد‌هاي بعد از عمل جراحي و درد‌هاي سرطاني استفاده مي‌شود.

دكتر امام‌هادي با بيان اين كه داروي «ترامادول» جزو ليست دارو‌هاي OTC ايران نيست، افزود: به همين علت نمي‌توان آن را از داروخانه‌ها بدون نسخه پزشك تهيه كرد. با اين حال به دليل خاصيت نشئه‌آور اين دارو، آمار مصرف بي رويه و بدون تجويز پزشك در بين جوانان ايراني رو به افزايش است.

وي تصريح كرد: با توجه به عوارض بسيار شديد ناشي از تزريق آمپول ترامادول اداره كل نظارت بر امور دارو و مواد مخدر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي تجويز و تزريق آن را صرفا محدود به بيمارستان‌ها كرده است، در ضمن تمام شركت‌هاي توزيع نيز موظف به جمع‌آوري آمپول‌هاي تزريقي در سطح داروخانه‌هاي كشور هستند.

دکتر امام ‌هادي با بيان اين كه در حال حاضر توزيع و مصرف اين دارو تنها در مراكز درماني مجهز به سيستم اورژانسي و بيمارستان‌ها تحت نظر مستقيم پزشك و مطابق پروتكل كنترل درد مورد توافق قرار گرفته است، اظهار كرد: شايع‌ترين عوارض گزارش شده ناشي از اين دارو تهوع و استفراغ شديد و كاهش فشار خون بوده است.

وي افزود: ساير عوارض شامل عوارض سيستم عصبي (سردرد و سرگيجه، تحريك CNS، افسردگي و تشنج خصوصا در انواع تزريق وريدي) است. از عوارض ديگر اين دارو مي‌توان به دپرسيون تنفسي، واكنش‌هاي حساسيتي، اختلالات ادراري و اختلال در قاعدگي اشاره كرد.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با بيان اين كه اين دارو از گروه ضد درد مخدر است، خاطرنشان کرد: «ترامادول» اثرات وابستگي و عوارضي شبيه به دارو‌هاي مخدر از قبيل سرگيجه، خواب آلودگي، يبوست، تعريق، خارش و در مواردي نادر كاهش فعاليت سيستم تنفس در بدن ايجاد مي‌كند، به همين دليل با قطع ناگهاني ترامادول بعد از مصرف طولاني مدت آن، علائم ترك مورفين در بدن مانند بي خوابي، تحريك پذيري، تشنج، لرزش، تهوع، استفراغ، درد عضلات و شكم و… ظاهر مي‌شود.

وي با بيان اين كه دپرسيون تنفسي ايجاد شده توسط ترامادول كمتر از مرفين است ولي در بيماراني كه اين دارو را به طور تزريقي دريافت مي‌كنند، احتمال بروز دپرسيون تنفسي وجود دارد، خاطرنشان كرد: خطر بروز تشنج در اثر مصرف هم زمان ترامادول با مهار‌كننده‌هاي بازجذب سروتونين، ضد افسردگي سه حلقه‌ يي، مهار‌كننده‌هاي مونوآمينواكسيداز و ساير اپيوئيد‌ها افزايش مي‌يابد. توصيه مي‌شود تا دو هفته بعد از قطع مصرف MAOIs مصرف نشود.

معاون درمان دانشگاه شهيد بهشتي افزود: در بيماران با سابقه صرع و تشنج و بيماراني كه خطر بروز تشنج در آن‌ها بالاست (مواردي مانند تروماي سر يا سندرم قطع دارو و الكل) احتمال بروز تشنج با ترامادول افزايش مي‌يابد.

منبع: دکتر سلام