diabet1

پژوهشهای جدید شواهد زیادی دال برمنفعتهای رژیم کم کربوهیدرات برای اشخاص مبتلا به دیابت نوع 2 بوجود آورده است

 نتایج این تحقیق درمجله ی Clinical Nutritionمنتشر گردید،دراین تحقیق تأثیر این نوع رژیم بر وزن افراد ارزیابی شد، بطور خاص محققان به بررسی تغییر میزان پروتئین و غذاهای پرکربوهیدرات بر جلوگیری از افزایش وزن افراد پرداختند.

چاقی یکی از قابل توجه ترین عوامل خطرساز برای دیابت نوع 2 محسوب می شود اگر چه بهیچ وجه تنهاعامل آن نیست.

رژیم کم کربوهیدرات وکاهش وزن

محققان به منظور تأثیر بار گلایسمیک غذاها بر افزایش وزن، سه مطالعه ی دراز مدت را که در آن بیش از 120 هزار مرد و وزن شرکت داشتند، بررسی نمودند. آنها دریافتند که رژیم غذایی با شاخص گلاسیمیک بالا (شامل غذاهای نظیر غلات، نشاسته و قند) احتمال افزایش وزن را در درازمدت بالا می برد.

شاخص گلایسمیک یا GIسرعت افزایش قندخون را با مصرف یک غذای خاص نشان می دهد. غذایی با شاخص گلایسمیک بالا سریعتر ازغذایی با شاخص گلایسمیک پایین موجب افزایش قندخون می شود بنابراین غذاهایی با GIبالا با ابتلا به دیابت مرتبط می باشند.

دانشمندان در تحقیقات قبلی نتوانستند ارتباط بین رژیم های غذایی با GIبالا و افزایش طولانی مدت وزن را بتصویر بکشند.

چرا این تحقیق اهمیت دارد؟

این مطالعه شواهد دیگری فراهم نموده است که نشان می دهد رژیم غذایی کم کربوهیدرات برای افراد  مبتلا به دیابت نوع 2 مفید است. نه تنها این نوع رژیم (در اکثر موارد) با کاهش قندخون مرتبط است بلکه ممکن است سبب کاهش خطر چاقی گردد که یکی از بزرگترین عوامل خطر برای دیابت نوع 2 است.

این مطالعه همچنین برخی باورهای نادرست درمورد چربی ها را تصحیح نمود، دراغلب موارد چربیها به عنوان بزرگترین عامل چاقی متهم شده اند اما در این تحقیق مشخص گردید افزایش مصرف محصولات  لبنی پرچرب در رژیم غذایی- شامل پنیر پرچرب و شیر کامل- سبب افزایش وزن در دراز مدت نمی شود. درحقیقت، محققان مشاهده کردند افرادیکه  ازمحصولات  لبنی پرچرب اجتناب می کنند به جای آن ازکربوهیدراتهای کم کیفیت بیشتری استفاده می کنند که بطور قابل توجهی خطر افزایش وزن را در دراز مدت بالا می برد.

رژیم غذایی کم کربوهیدرات و دیابت نوع 2

 اگرچه رژیم کم کربوهیدرات برای همه ی افراد مناسب نیست اما رعایت این رژیم غذایی برای اکثر افراد مبتلا به دیابت نوع 2 سبب بهبود مدیریت دیابت می شود. رژیم کم کربوهیدرات سبب کاهش وزن (چنانچه نیازبه کاهش وزن داشته باشند) و بهبود کنترل قندخون می شود.

اما رژیم غذایی کم کربوهیدرات تنها اخیراً مورد پذیرش قرار گرفته است زیرا معمولاً کاهش کربوهیدرات به معنای افزایش مصرف چربی بوده است و از آنجائیکه چربی شهرت بدی درمیان مردم داشته  و عامل اصلی چاقی محسوب می گردد اکثر افراد از پذیرفتن این رژیم بعنوان یک رژیم موثر طفره می روند.

نویسندگان مقاله می گویند: شواهد علمی زیادی  گردآوری شده است که نشان می دهد رژیم های حاوی مقادیر کم کربوهیدرات ها (نظیر کاهش مصرف نان سفید، سیب زمینی و شیرینی جات) و مواد غذایی حاوی مقادیر بیشتر پروتئین درکاهش وزن موثرترند. بنظر می رسد مصرف محصولات لبنی حاوی  چربی در افزایش وزن افراد تأثیری ندارد، در حقیقت هنگامیکه افراد از محصولات لبنی کم چرب استفاده می کنند مصرف مواد قندی را افزایش می دهند و به همین  دلیل افزایش وزن می یابند. دانشمندان می گویند: درطی سالهای متوالی، افراد کاهش کالری حاصل از مصرف مواد لبنی کم چرب را با مصرف بیشتر کربوهیدراتها جبران می کنند.

داریوش مظفریان نویسنده ی ارشد این تحقیق می گویند: نتایج تحقیق ما نشان می دهد شمارش کالری استراتژی  موثری برای مدیریت  دراز مدت  وزن و جلوگیری از افزایش وزن نیست، تاکید ما بر مصرف غذاهای غنی از پروتئین مانند ماهی، آجیل(مغزهای مغذی) و ماست  برای جلوگیری از افزایش وزن و همچنین تمرکز بر پرهیز ازمصرف غلات تصفیه شده، نشاسته و قندها به منظور کسب بیشترین  فواید از غذاهای غنی  از پروتئین  و کسب  فواید  جدید  از غذاهایی مانند تخم مرغ و پنیر و کاهش وزن همراه  با مصرف گوشت  است.

منبع : diabetestma.org