Thu., May 1, 2008 - (bdjrfitness4) Photo by Brandon Dill - Harrison Gietz (6) practices his punch during class at Midtown ATA Martial Arts.

 مراقب انجام تمرینات ورزشی مانند ژیمناستیک و ورزش های رزمی در کودکانتان باشید چون روی قد آنان تاثیرات منفی می گذارند و موجب کوتاه قدشدن آنان می شوند!

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران از شیوع کوتاه قدی در کشور خبر داد و به والدین توصیه کرد، کودکان خود را به ورزش های رزمی و کشتی و بویژه دختران را به کلاس های ژیمناستیک نفرستند.

 دکتر احمدرضا درستی، در همایش تغذیه در سنین مدرسه در دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: بررسی ها در سال 91 نشان می دهد که 10 درصد کودکان در سنین مقطع ابتدایی، کوتاه قد مانده اند.

وی خاطرنشان کرد: هرچند لاغری و چاقی نیز معضل سلامتی هستند، اما کوتاه قدی نیز بسیار مهم است. قد زنان اروپایی 180 تا 190 سانتیمتر است، اما زنان ایرانی بسیار کوتاه قدتر هستند؛ چه اتفاقی افتاده که کوتاه قدی در جامعه تا این اندازه رایج شده است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: بیمار 19 ساله با قد 147 سانتیمتر مراجعه کرده که حاضر است با عمل در چهار نقطه پا، بریدن استخوان، دو بار جراحی، گچ ماندن پا به مدت یک سال و حتی احتمال خطر مرگ فقط چهار سانتیمتر قد بلندتر شود، در حالیکه این فرد می توانست در دوران کودکی سالانه شش سانتیمتر قد بکشد اما این فرصت را از دست داد.

** کوتاه قدی ژنتیکی نیست
درستی با بیان اینکه از 18 سالگی سالانه نیم سانتیمتر به قد فرد اضافه می شود، گفت: اکنون برخی متخصصان دارای اطلاعات قدیمی، کوتاه قدی را ژنتیکی و تابع قد پدر و مادر می دانند در حالیکه این تئوری کاملا رد شده است.
وی با نادرست خواندن این تئوری که پدر و مادران کوتاه قد، فرزندان کوتاه قدی نیز دارند، افزود: علت کوتاه قدی، وراثت نیست بلکه عوامل دیگری مانند تغذیه در آن خیلی مهم است؛ ژاپنی هایی که مقیم آمریکا شدند و غذاهای آمریکایی خوردند هم قد مردم این کشور شدند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطرنشان کرد: نتایج مقالات متعدد نشان می دهد که کودکانی که مورد بی مهری قرار می گیرند، لاغر، کوتاه و یا چاق می شوند.
وی یادآور شد: تغذیه روی تمام وجوه سلامتی بدن نقش دارد، بطور مثال فردی به علت بی توجهی به سلامت تغذیه، بستنی سنتی خورده و هشت ماه به تب مالت مبتلا شده و در بستر بیماری افتاده و هنوز هم سوءتغذیه دارد و متاسفانه تب مالت می تواند دوباره بازگردد.
درستی گفت: علاوه بر تغذیه، مشکلات روحی و روانی نیز می تواند روی سلامت کودکان تاثیر منفی داشته باشد، بطور مثال نباید از کودکان خواست که تمام نمرات درس خود را 20 بگیرند.
وی به تاثیر بیماری های هورمونی و فصلی بر سلامت اشاره کرد و افزود: کم کاری تیروئید در جامعه بخش قابل توجهی از افراد را آزار می دهد. تغذیه در فصول مختلف، رسیدگی های خاص خود را دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به مساله اشتها در کودکان گفت: کودکان در طول یک سال اول زندگی، سه برابر وزن پیدا می کنند اما در سال دوم فقط دو و نیم کیلو وزن اضافه می کند که این مساله موجب می شود والدین به زور به کودک خود غذا بخورانند، در حالیکه این مساله اشتهای کودک را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی افزود: استرس نیز روی اشتهای کودکان و بزرگسالان تاثیر دارد. برخی افراد با استرس، هیچ چیز نمی خورند و برخی دیگر با استرس، پرخوری می کنند.

** تاثیر ورزش های رزمی و ژیمناستیک بر قد
درستی به تاثیر منفی ورزش های رزمی و ژیمناستیک بر قد اشاره کرد و به والدین توصیه کرد که کودکان خود را به ورزش های رزمی و کشتی و بویژه دختران را به کلاس های ژیمناستیک نفرستند.
وی افزود: بدترین ورزش برای دختران، ژیمناستیک است، زیرا کوتاه قدی های جدی در آنان ایجاد می کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: خواب مناسب نیز روی سلامت و قد کودکان تاثیر دارد؛ کاکائوی زیاد به رشد قدی کودک لطمه می زند.
وی گفت: همه افراد حتی مبتلایان به دیابت و افراد چاق هر روز باید نان و غلات به اندازه کافی بخورند. کمبود این مواد غذایی موجب ریزش مو، کم شدن بینایی و مشکلات پوستی می شود.
درستی افزود: همچنین همه افراد روزانه باید سه تا پنج واحد سبزی بخورند. بسیاری از کوتاه قدی ها ناشی از مصرف نکردن سبزی است. 40 درصد ویتامین «آ» روزانه به صورت پیش ساز از سبزی ها دریافت می شود.

** مصرف روزانه حداقل دو واحد میوه
وی گفت: روزانه باید حداقل دو واحد میوه مصرف کرد؛ هر واحد میوه به اندازه یک سیب متوسط و درباره میوه هایی مانند توت به اندازه یک فنجان است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: هرچند بحث سموم باقیمانده در سبزی و میوه مطرح است، اما باید این مواد غذایی را مصرف کرد، زیرا در غیراینصورت زودتر عمر به پایان می رسد؛ مردم در تغذیه اشتباهاتی دارند، بطور مثال در مورد نان باگت، قسمت برشته شده آن را خورده و خمیر آن را دور می ریزند درحالیکه بیشترین میزان پروتئین نان در همان قسمت خمیر است.

** عسل در گروه مواد متفرقه غذایی قرار می گیرد
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: عسل در گروه متفرقه مواد غذایی قرار می گیرد یعنی باید آن را کم مصرف کرد.
درستی افزود: عسل امروز تقلبی تولید می شود زیرا شکر را جلوی زنبور می ریزند تا عسل تولید کند؛ عسل واقعی، شفا و عسل تقلبی، مرض است.

** بسیاری از سوءتغذیه ها ناشی از مصرف مکمل های اضافی است
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با انتقاد از مصرف انواع قرص و کپسول و حتی آمپول های تقویتی برای سلامت کودکان گفت: بسیاری از سوءتغذیه های کودکان به دلیل مصرف مکمل های اضافی است.
درستی افزود: بطور مثال مصرف قرص آهن زیادی، جذب کلسیم را پایین می آورد و کودک قد نمی کشد یا قرص ویتامین «آ»، مسمومیت های شدیدی ایجاد می کند.
وی ادامه داد: شیر از منابع عالی ویتامین «آ» است؛ کمبود ویتامین «آ» منجر به کوری می شود؛ هفت درصد مردم کشور کمبود شدید ویتامین «آ» دارند و شب ها خوب نمی بینند؛ شب کوری مقدمه کمبود ویتامین «آ» است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: کمبود ویتامین «دی» نیز در کشور شایع است. دست ها وصورت روزانه نیم ساعت باید در معرض نور مستقیم آفتاب قرار گیرد، حتی اگر روی صورت کرم معمولی هم باشد ویتامین «دی» جذب نمی شود. برای جذب ویتامین «دی» همچنین باید هفته ای دو بار ماهی خورد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه کمبود کلسیم موجب کوتاه قدی می شود، گفت: بلوغ دیررس، ریزش مو و مشکلات پوستی از دیگر پیامدهای کمبود کلسیم و روی است؛ گوشت قرمز و سفید بهترین منبع تامین روی هستند.
درستی یادآور شد: کمبود آهن در زنان بیشتر از مردان دیده می شود و بهتر است زنان از مکمل آهن به اندازه مناسب استفاده کنند.
وی با بیان اینکه مادران بهتر است از شش ماهگی تا دو سالگی، غذای کودک را نچشند، گفت: ابتلا به بیماری های فشارخون و دیابت در بزرگسالی رابطه مستقیم با تغذیه در دوران کودکی دارد.

ایرنا