diabet1

این معالجه در ابتدا  به عنوان درمانی برای  التهاب مفاصل ارائه شده بود، ولی علم  شیوه آنرا به درمان صدمات کلیوی دیابت تغییر داد. پژوهشگران می گویند: این معالجه نخستین رویکرد جدید در طی بیست سال گذشته است که برای معالجه صدمات وارده به کلیه توسط دیابت در میلیونها شخص مبتلا به این بیماری استفاده خواهد شد.

این ساختارهای ظریف در داخل کلیه، به نام فیلترهای گلومرولی، از آسیب ناشی از دیابت رنج می برند و در فیلتر کردن خون دچار اختلال شده اند.  پژوهش های اساسی منجر به کارآزمایی بالینی نشان داد که یک مسیر سیگنالینگ سلولی در داخل این ساختار می تواند هدف دارویی قرار گیرد که هم اکنون برای درمان آرتریت استفاده می شود.

محققان دانشکده ی پزشکی دانشگاه میشیگان وهمکاران آنها نتایج امیدوار کننده ی یک کارآزمایی بالینی بر روی داروی آزمایشی baricitinib را در افراد مبتلا به بیماری کلیوی ناشی از دیابت اعلام کردند.

در فاز دوم یک مطالعه تصادفی کنترل دار، این دارو علائم کلیدی آسیب کلیوی را در بیماران کاهش داد، استفاده از این دارو در دوزهای بالاتر بیشترین تاثیر را همراه با عوارض جانبی کم و نشانه هایی از تاثیر پایدار حتی پس از قطع مصرف آن نشان می دهد.

محققانU-M نه تنها به انجام این مطالعه بالینی کمک کردند بلکه با اکتشافات علمی خود این کارآزمایی را راه اندازی کردند، این یک مثال سریع از رویکرد ارائه ی یک درمان جدید است که تحت عنوان ” precision medicine” شناخته می شود.

نتایج این تحقیقات در نشست علمی انجمن دیابت آمریکا تنها  پس از گذشت 3.5 سال از آغاز همکاری تیم تحقیقاتیUM  با شرکت سازنده ی این دارو ” Eli Lilly & Co” ارائه گردید.

این ارتباط و همکاری حاصل فعالیت یک تیم تحقیقاتی به رهبری دکتر Matthias Kretzlerو دکتر   Frank Brosiusاست که سالها بر روی اهمیت یک سیستم سیگنالینگ سلولی بنام JAK-STAT  در بیماری کلیوی ناشی از دیابت تحقیق کرده اند.

با بررسی انبوهی از اطلاعات در مورد فعالیت های ژنتیکی غیرطبیعی در بافت کلیه ی بیمار در انسان و مطالعه موشهای خاص پرورش داده شده، محققان نشان دادند سیستم سیگنالینگ JAK-STAT در سلول های کلیوی که آسیبهای متعددی از دیابت به آنها وارد شده است، بیش از حد فعال می باشد.

سیگنالینگ  JAK-STATهمچنین نقش کلیدی در بیماری های خودایمنی ( که در آن سلول های سیستم ایمنی بدن به بافتهای نرمال حمله می کنند) مانند آرتریت روماتوئید بازی می کند. دانشمندان شرکت لیلی،داروی baricitinib را برای آرام کردن درد مفاصل ملتهب بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید(RA) تولید کردند و ازFDA اجازه ی انجام آزمایش های ایمنی دارو و اثربخشی آن را دریافت کردند، نتایج این کارآزماییها نشان دهنده ی ایمنی و اثربخشی این دارو برای بیماران مبتلا به RAبود.

دکترKretzler در مورد تحقیق خود با شرکت لیلی سازنده ی این دارو وارد مشورت شد و امکان استفاده ازbaricitinib  را برای درمان بیماری های کلیوی ناشی از دیابت مطرح نمود. سپس این کارآزمایی بالینی بین المللی با ثبت نام از 129 بیمار بزرگسال تنها 14ماه پس از این نشست آغاز شد.

این اولین نمونه از اجرای precision medicineدر بیماری کلیوی ناشی از دیابت است که تنها در آمریکا 8 میلیون نفر را تحت تاثیر قرار داده است و مطمئنا به دلیل اپیدمی شدن دیابت رو به رشد می باشد.

دکتر Kretzlerمی گوید: این نشان می دهد که با پژوهش کاربردی سازی( translational research)ما می توانیم مکانیزم های بیماری را مطالعه کرده، یافته های خود را در سیستم های مدل آزمایش کنیم، داروی مناسب را شناسایی و شرکای مناسب را برای همکاری در یک کارآزمایی بالینی یافته و آزمایشات را در42 ماه تکمیل کنیم.

نتایج این تحقیق نشان داد  داروی baricitinib  پس از شش ماه می تواند معیاراختلال عملکرد کلیه ها را که با نسبت آلبومین به کراتینین در ادرار یا UACRتعیین میشود در مقایسه با دارونما بطور قابل ملاحظه ای کاهش دهد.آزمایشات همچنین نشان داد در ادرار یا خون بیماران تحت درمان با این دارو،  دو ترکیب به نامIP-10 وsTNFR2 که نشان دهنده ی التهاب در کلیه ها می باشند، کاهش یافته است. تنها عارضه ی جانبی قابل توجه استفاده از این دارو، بروز کم خونی خفیف در گروهی از بیماران بود که از بالاترین دوز این دارو استفاده می کردند که بر اساس پژوهش های قبلی این تاثیر قابل انتظار بود.

دکترBrosius  که در این تحقیق، مطالعات حیوانی و کارآزمایی های بالینی را در چندین مرکز تحقیقاتی رهبری کرده است به این نکته اشاره دارد که درمان بیماری کلیوی ناشی از دیابت سالانه میلیاردها دلار برای ایالات متحده آمریکا هزینه در بر دارد. در حال حاضر، روش استاندارد درمان آسیب کلیوی در افراد مبتلا به دیابت، کنترل فشار خون با استفاده از داروهای قدیمی چند دهه ی گذشته به نام مهار کننده هایACE وARBsاست.

دکتر Brosiusمی گوید: اثرات دراز مدت  بیماری های همه گیری مانند چاقی و دیابت به معنای در خطر بودن کلیه های میلیونها نفر در سراسر جهان  است، بنابراین باید سریعا رویکردهای جدیدی برای جلوگیری از آسیب دیابت به سلول های کلیوی ابداع نمود .

منبع : diabetestma.org