55ab622a925b6

وجود مته دندانپزشکی درون ریشه دندان این زن جنجال رسانه ای به راه انداخت که کمابیش دانش و تخصص دندانپزشک وی را زیر سوال برد!

طی روزهای اخیر کمتر سایت خبری فارسی، است که گزارش خبری سایت dailymail را درباره زنی که «پزشک‌ها می‌ترسند مته دندان‌پزشکی را از فک او در بیاورند» را بازنشر نکرده باشد. محتوای مطلب درباره زن ۴۴ ساله انگلیسی است که یک وسیله دندان‌پزشکی (به زعم رسانه‌های فارسی زبان «مته دندان‌پزشکی») در دندان او گیر کرده و علی‌رغم گذشت دو سال، پزشکان به دلیل احتمال آسیب‌رسیدن به اعصاب او و بی حس شدن نیمه پایینی صورتش می‌ترسند وسیله را از دندان او خارج کنند و پرونده شکایت او از دندان‌پزشک که ۱۶ ماه به طول انجامیده است با دریافت غرامت کلان بسته شده است.

تنها حاصل انعکاس و بازنشر وسیع و چشم‌بسته این خبر در میان سایت‌های خبری و از جمله چند سایت تخصصی پزشکی از جمله «سلامانه» می‌تواند بدگمانی و ترس بی‌دلیل مردم از درمان‌های دندان‌پزشکی و از جمله درمان‌ریشه (عصب‌کشی) باشد.

متن زیر یادداشت دکتر علی مرسلی، متخصص درمان‌ریشه و یکی از نویسندگان فعال سایت دندانه است که به واکاوی این ماجرا و تحلیل علمی ادعای مطرح شده در خبر می‌پردازد:

بازی رسانه‌ها و انتقال اخبار دندان‌پزشکی
رسانه‌ها نقش زیادی در شکل دهی افکار و عقاید مردم ایفا می‌کنند. بسیاری از نظرات مردم در مورد موضوعات محتلف را رسانه‌ها شکل می‌دهند.امروزه البته در رسانهها امروزه سعی می شود از خبرنگاران تخصص در زمینه های مختلف استفاده شود.به خصوص در زمینه هایی مانند سلامت که با جان مردم سر و کار دارد و حساسیت بیشتری دارد، سعی می شود که خبرها از صحت علمی کافی برخوردار باشند تا سلامت مردم به خطر نیفتد. به همین دلیل رشته تخصصی به نام «مدیکال ژورنالیسم» (روزنامه‌نگاری پزشکی) وجود دارد که به این نیازهای رسانه‌ای پاسح می‌دهد. از طرف دیگر بسیاری از رسانه‌ها از پزشکان و درمانگران سایر رشته‌ها در سطوح مختلف از مشاور گرفته تا مجری و برنامه نویس و دبیر سرویس استفاده می کنند.

dailymail4 خبری با تیتر «پزشک‌ها می‌ترسند این مته را از فک این خانم دربیاورند» نمونه‌ای از مخابره خبر بدون ملاحظه و مشورت توسط تیم رسانه است که منجر به وحشت بی‌مورد مردم از درمان‌های دندانپزشکی می شود در حالی که واقعیت ماجرا را اگر از هر دندانپزشکی بپرسید می‌فهمید که نمی‌تواند این ادعا درست باشد.

به نقل از سایت «دیلی میل»، خانم آلیسون ساوت وود ۴۴ ساله پیش پزشکان مختلفی رفت اما هیچکس حاضر نشد این مته را بیرون بیاورد، چون می‌ترسند به اعصاب او آسیب برسد و نیمه پایینی صورتش بی حس شود.

این مته ۲ سال است که در فک او مانده و خانم ساوت وود سرانجام پس از ۱۶ ماه مبارزه قانونی، سرانجام رضایت داد با دریافت ۵۵۰۰ پوند از شکایت علیه دندانپزشک انصراف دهد.

حالا دندانی که قرار بود عصب کشی شود، فقط پر شده و کم کم در حال خراب شدن است و باید کشیده شود. آلیسون امیدوار است دست کم با کشیدن دندان، جراح‌ها بتوانند مته را بیرون بیاورند و نگرانی او را از بین ببرند چون می‌ترسد، این قطعه فلز بدنش را مسموم کند.”

آنچه از این دو عکس مشخص و واضح است در درجه اول این است که دو گرافی نمی‌تواند متعلق به یک نفر باشند! در هیچ‌کدام از گرافی‌ها نیز “مته” دیده نمی‌شود!

dailymail2

در عکس بالا، یک وسیله فلزی داخل کانال دندان دیده می‌شود (نه داخل استخوان و نه داخل فک!) که به راحتی قابل خارج شدن است. معلوم است که این وسیله به طور موقت داخل کانال قرار گرفته است چون بیش از نصف آن در خارج از کانال قرار دارد! این دندان به هیچ وجه نیاز به کشیده شدن ندارد و به راحتی بعد از خارج شدن آن وسیله فلزی، با درمان ریشه (عصب کشی) درمان ‌ی‌شود و با اطمینان می توان گفت، هر دندانپزشک فارغ‌التحصیل دانشگاه‌های ایران، قادر است به راحتی درمان این دندان را انجام داده و دندان را حفظ کند!

dailymail3

عکس دوم یک کلیشه رادیوگرافی را نشان می‌دهد که یک وسیله اندودنتیک (که احتمالا وسیله‌ای به اسم لنتولو است) از انتهای کانال ریشه خارج و وارد استخوان شده است. احتمالا منظور مخابره کننده خبر همین تصویر بوده و عکس بالاتر را به منظور زیاد کردن پیاز داغ ماجرا و به اصطلاح ژورنالیستی کردن آن از نگاه خودش قرار داده است که خیلی هم ناشیانه از آب درآمده است!

با بسیاری از روش‌های بزرگنمایی و اولتراسونیک، امروزه یک اندودنتیست (متخصص درمان ریشه) می‌تواند این وسیله را با احتمال موفقیت بالا از داخل کانال ریشه خارج کند. در صورتی که این امر ممکن نشود، با جراحی ریشه می‌توان این وسیله را از داخل کانال خارج کرد. احتمال آسیب به عصب در جراحی وجود دارد ولی با روش‌های دقیق میکروسکوپیک جراحی امروز، زیاد نیست!
بی‌حسی احتمالی ایجاد شده -که بعید است ایجاد شود- اغلب موقت بوده و تا گوشه لب می‌تواند باشد.

در نهایت اینکه این دندان با دانش اندودنتیکس امروز، قابل نگهداری بوده و تمامی متخصصین درمان ریشه وطنی از عهده آن بر می‌آیند و قضیه این قدر که این خبر در صدد نشان دادن آن است پیچیده نیست!

سلامانه،