reading-on-screens-vs-on-paper

با توجه به پیشرفت تکنولوژی مطالعه زیادتر شده است البته خواندن چه مطالبی حائز اهمیت نیست فقط سطح معلومات انسانها زیاد شده است و انسانها مطالب زیادی را می خوانند و این در سایه اینترنت است

مغز ما در طی روز هزاران کلمه موجود در پیغام‌های شخصی‌، ایمیل، شبکه‌های اجتماعی و وبگردی‌ها را پردازش می‌کند. طبق یک بررسی علمی میزان خواندن انسانها از سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰ سه برابر شده است و البته می‌توان با اطمینان گفت که از سال ۲۰۰۰تا به امروز این میزان چندین برابر شده است. اما اینکه ما چطور این همه کلمه را در مغز می گنجانیم تغییر اساسی کرده‌است. اینکه صفحه مااز کاغذ به مانیتور و صفحات دیجیتالی تغییر کرده است سوالات زیادی را درباره تاثیرات مثبت و منفی آن در ذهن ایجاد می‌کند.

هر چند این سوالات بسیار نسبی هستند و شرایطی مثل اینکه چه نوع متنی از کاغذ به صفحه مانیتور منتقل شده (رمان جنگ و صلح است یا جوک‌ و طالع ‌بینی روزانه) و به چه صفحه‌دیجیتالی منتقل شده  (لپ تاپ و یا موبایل و تبلت و کیندل) و اینکه کسی که این انتقال برایش انجام شده  آیا یک شخص عادت کرده به تکنولوژی است یا به اجبار از آن استفاده می‌کند باید در نظر گرفته شود. با همه این فاکتورها دانشمندان می‌گویند که تبدیل شدن کاغذ به صفحات دیجیتالی نوعی جدیدی از خوانش را اگر نگوییم به وجود آورده، گسترش داده است که به آن خوانش غیرخطی (nonlinear) می‌گویند. خوانش غیر خطی را شاید با واژه اسکیم و اسکن  کردن ((skim &scan بیشتر متوجه شوید در واقع خواندن متنی به صورت کاملا سطحی با حرکت چشم. عادت خواندن از روی صفحات دیجیتالی بیشتر  به سمت تندخوانی و سطحی نگاه کردن جملات، به دنبال کلید واژه گشتن و گزینش مطالب و خوانش غیر خطی در زمان کوتاه رفته است. به این مفهوم که عادت خواندن از گذشته تا به امروز به این سمت و سوی سوق پیدا کرده است. در مواجه با حجم عظیمی از اطلاعات، تصاویر، ویدئو و مطالب متنوع که توجه ما را به خودشان جلب می‌کنند ما شیوه خواندنمان را با صفحه‌ی مطالبمان تطبیق داده‌ایم.

اما این شیوه خواندن ممکن است برای ما گران تمام شود. کاهش تمرکز و توجه و درک مطلب نتیجه اصلی خوانش غیر خطی است که این انتقال صفحه از کاغذ به مانیتور در این سالها دربر داشته است. هنگام خواندن یک مطلب در اینترنت تعداد زیاد لینک‌های ارجاعی تصاویر و ویدئو ها تمرکز روی اصل موضوع را از بین می‌برد هرچند ممکن است خواننده به علت تنوع کاملا تحت تاثیر قرار بگیرد. استاد دانشگاه آستین تگزاس پروفسور اندرو دیلون در این باره می‌گوید: “در هنگام خواندن روی کاغذ بسیار کمتر از کامپیوتر حواس پرت می‌شود و میزان یادگیری انسان ها با انتقال صفحه‌های کاغذ به کامپیوتر کمتر شده است به این دلیل که انسان‌ها زمان یادگیریشان را در مقایسه با دوران کاغذ و کتاب ضعیف مدیریت می‌کنند.”

محققین به این نتیجه رسیدند که در شیوه خواندن غیر خطی از آنجا که متن را خیلی سطحی و زودگذر می‌خوانند متون و مطالب عمیق همچون کتابهای جیمز جویس و ویرجینیا ولف در صفحات دیجیتالی به سختی درک می‌شود. شاید هم به این دلیل است که این رمان‌های کلاسیک در نسل‌های مدرن طرفدار ندارد چون به طرز ناخودآگاه ذهن به سمت خوانش سطحی می‌رود.

reading1

اما این نظر درباره ای بوک ها چگونه است؟ آیا خواندن ای‌بوک در کیندل و یا دستگاه‌های مشابه هم باعث عدم تمرکز و خوانش غیر خطی می‌شود؟

به این منظور در نروژ یک محقق به نام آنه منگن تحقیقی انجام داد که بر اساس آن از ۵۰ دانشجو مقطع فوق‌لیسانس خواسته شد یک داستان تخیلی را یا با کیندل و یا به صورت کتابهای جیبی بخوانند. تاثیر این داستان را به روش‌های مختلفی روی دانشجویان آزمایش کردند و متوجه شدند که هیچ تفاوتی بین دانشجویانی که ای‌بوک را خوانده‌اند و یا کتاب جیبی را وجود ندارد. منگن در ادامه تحقیقاتش به این نتیجه رسید که حس لامسه بین کاغذ و ورق زدن کتاب باعث می شود که میزان یادآوری از یک کتاب کاغذی بیشتر از یک کتاب دیجیتالی باشد. با ورق زدن و شمارش صفحات شما می توانید به یاد داشته باشید که یک رمان ۵۰۰ صفحه‌ای یا یک شعر ۱۰ صفحه‌ای خواندید و حتی با دیدن حجم صفحات کتاب یک تصویر ذهنی از آنچه که خوانده‌اید در ذهن دارید اما در کیندل وآیپد این حس لامسه وجود ندارد و میزان یادآوری کمتر است.

با وجود ویژگی‌های مثبت خواندن کاغذی، منگن و مابقی محققان در این حیطه معتقدند ( در این مقاله جزئیات را بخوانید) که تفاوت‌هایی در این دو شیوه خواندن وجود دارد و اینکه کدام روش بهترین بازدهی را دارد کاملا بستگی به شخص و عادات او دارد.

در نهایت اینکه هر دو شیوه خواندن  از روی کاغذ یا صفحات دیجیتال برتری‌های خودش را دارد که به خود شخص برمی‌گردد که در چه زمانی و در مورد چه مطلبی میزان تمرکز و سرعت خواندن خود را تنظیم کند. فقط کافیست افراد عادتها را کنار بگذارند و محققان تنها یک پیشنهاد دارند: فراموش کنید که با چه چیزی مطلب می‌خوانید به آنچه که در دستتان هست فکر نکنید اینکه آیا گوشی هوشمند است یا روزنامه روزانه و یا رمان ۱۰۰۰ صفحه‌ای، در بهترین و راحتترین حالت بنشینید و از کتابتان لذت ببرید.

منبع : www.zanjefil.com