heart

پژوهشگران روند درون زادی را پیدا کرده اند که وظایفش  کنترل بازتولید سلول های ماهیچه قلب بشمار می آید و احتمال دارد  از

نتایج این کشف بتوان برای ابداع  معالجان جدید برای حملات قلبی و سرطان بهره گرفت. آسیب به قلبِ انسان موجب مرگ سلول های ماهیچه ی قلبی می شود که به نوبه خود عملکرد قلب را کاهش داده و در نهایت مرگ فرد را به دنبال دارد. اما این موضوع در ارتباط با ماهی های راه راه یا دوزیستان صدق نمی کند

 

زیرا اگر به قلب این موجودات آسیبی رسیده و سلول های ماهیچه قلبی آنها بمیرد، باقی مانده ی سلول های ماهیچه قلب می تواند مجددا تکثیر شود و به این صورت قلب احیا می گردد. هم اکنون دانشمندان توضیحی بر چرایی عدم وقوع این پدیده در انسان پیدا کرده اند.

 نتایج تحقیق مذکور در ژورنال معتبر eLife به چاپ رسیده است.

توانایی تکثیر سلول های ماهیچه ای قلبی در انسان و بسیاری از پستانداران دیگر اندک مدتی پس از مرگ آنها از بین می رود. در این میان آنچه دانشمندان را به خود مشغول داشته نحوه رخ دادن این روند و امکان پذیر بودن بازیابی توانایی مذکور و احیای قلب است.

 دکتر دیوید زبرووسکی و استاد دکتر فلیکس بی اِنگِل محققان FAU، از دپارتمان نفروپاتولوژی در انستیتوی پاتولوژی ارلانگن وابسته به دانشگاه  Universität sklinikum توضیحی بر چرایی این پدیده یافت کرده اند. پرفسور انگل در شرح کشف جدید می گوید: “در مطالعه خود دریافتیم سانتروزوم موجود در سلول های ماهیچه قلبی طی روندی که اندک مدتی بعد از مرگ رخ می دهد تجزیه می شود. دلیل رخ دادن روند تجزیه، برخی پروتئین هایی هستند که سانتروزوم را ترک می کنند و درغشای هسته سلولی  که دی ان ای در آن ذخیره می شود مجددا جای می گیرند. این روند موجب تجزیه سانتروزوم به دو میان دانه تشکیل دهنده خود می شود و در نتیجه، سلول توانایی تکثیرش را از دست می دهد”.

 سانتروزوم اندامکی است که تقریبا در تمام سلول ها یافت می شود. در سال های اخیر آزمایشات انجام گرفته نشان داده است که اگر سانتروزوم بدون تغییر باقی بماند سلول دیگر توان تکثیر نخواهد داشت.

به این ترتیب دانشمندان در معرض سوالی به این شرح قرار گرفتند که یکپارچگی سانتروزوم را به عنوان مثال در سرطان که تکثیر سلول ها به صورت خارج از کنترل رخ می دهد تا چه اندازه ای می توان دستکاری نمود.

محققان FAU حال به بررسی این موضوع پرداخته اند که آیا حیوانات به منظور تکثیر برخی سلول های خاص، به صورت طبیعی وضعیت یکپارچگی سانتروزوم خود را تنظیم می کنند یا خیر؟

تفاوت قابل توجه

 دکتر زبرووسکی که پنج سالی است به مطالعه سانتروزوم اشتغال داشته اظهار می دارد: “وقتی در جریان مطالعات خود دریافتیم سانتروزم در سلول های ماهیچه قلبی ماهی های راه راه و دوزیستان  تا زمان بزرگسالی آنها دست نخورده باقی می ماند بسیار شگفت زده شدیم. این اولین باری است که تفاوت چشمگیری را بین سلول های ماهیچه قلبی پستانداران و سلول های مشابه در ماهی های راه راه و دوزیستان می بینیم که می تواند توضیحی بر چرایی عدم احیا شدن قلب انسان باشد”

 کشف این نکته که در حیوانات روندی طبیعی موجب تنظیم یکپارچگی سانتروزوم موجود در سلول های ماهیچه قلبی آنها می شود، دریچه ای از فرصت ها جهت تحقیقات آینده را پیش روی ما  گشوده است. در درجه اول نقطه شروع جدیدی در اختیار محققان قرارگرفته تا تکثیر سلول های ماهیچه قلبی را در انسان ها شبیه سازی کنند که بتوانند قلب انسان را نیز احیا نمایند. همزمان می توان یکپارچگی سانتروزوم را برای یافتن سلول های ماهیچه قلبی بزرگسال هم بررسی کرد  که امکان دارد توانایی تکثیر خود را حفظ کرده باشند. به این ترتیب می شود امیدوار به ابداع معالجات پزشکی جدیدی بود. در نهایت  شناخت کامل از مکانیسم تکثیر سلول های ماهیچه قلبی می تواند به محققان در توسعه روش های جلوگیری از رشد خارج از کنترل سلول های سرطانی هم کمک برساند.

مطالعه بر روی احیای قلبی به عنوان بخشی از پروژه CYDER (چرخه سلولی در بیماری و احیا) انجام گرفت که توسط پرفسور دکتر فلیکس بی. انگل متخصص رشته احیای قلبی ترتیب داده شده است. تامین هزینه های طرح تحقیقاتی CYDER از سال 2014 توسط FAU و ذیل عنوان برنامه اقدام ابتکاری رشته های نوظهور انجام شده است. هدف EFI آنست که پروژه های تحقیقاتی بین رشته ای و متمایز را از همان مراحل اولیه شان به شکلی  متفاوت و فارغ از کاغذبازی های رایج ترویج بدهد. به منظور اطمینان از کیفیت بالای پروژه های تحقیقاتی روند انتخابی سخت گیرانه ای اعمال می شود و راهبردها و تحقیقات در این چهارچوب تامین هزینه می شوند.

منبع : kooy.ir