.54846

برای درمان ریشه دندان چه مراحلی را باید طی کرد و دندانپزشکان چه کارهایی در این زمینه برای بیمار انجام می دهند؟

ضرب المثل دندانی را که درد می کند باید کشید، همه شنیده اند اما باید توجه کرد که این ضرب المثل به زمانی برمی گردد که علم دندانپزشکی تا این حد پیشرفت نکرده بود. دندانپزشکان امروزی نه تنها درد دندان های افراد را درمان می کنند بلکه موجب طولانی شدن عمر دندان ها در دهان و باعث جلوگیری از پیشرفت بیماری های دهان و دندان می شوند.اگر دندان هایتان بیش از اندازه حساس شده و در طول شب به خاطر درد دندان از خواب بیدار می شوید ممکن است نیاز به بررسی دندان های خود توسط یک متخصص ریشه دندان داشته باشید. عوامل بسیاری می توانند به ناحیه پالپ و اعصاب دندان آسیب وارد کنند اما تشخیص بموقع و مراجعه زودهنگام به پزشک نقش مؤثری در درمان این بیماری و حفظ سلامت و ظاهر دندان هایتان دارد.
دکتر فرزانه حسینی، متخصص جراحی و درمان ریشه دندان با اشاره به لزوم بررسی های زود هنگام دندان ها می گوید: افرادی که دندان هایشان به سرما یا گرما حساس است و مدتی طول می کشد تا بهبود پیدا کند یا به هنگام فشار یا جویدن روی دندان ها احساس ناراحتی می کنند یا در اثر درد شدید دندان شب هنگام از خواب بیدار می شوند، ممکن است نیازمند درمان ریشه باشند.
درمان ریشه که به غلط عصب کشی یا عصب کُشی نامیده می شود زمانی صورت می گیرد که پوسیدگی از مینای سفید و بعد از آن عاج دندان عبور کرده و به بافت زنده داخل دندان که حاوی اعصاب و عروق خونی است و اصطلاحاً پالپ نامیده می شود می رسد و موجب عفونی شدن آن می شود اما علت عفونت یا التهاب پالپ همیشه پوسیدگی نیست.
به اعتقاد این متخصص جراحی و درمان ریشه در صورت تعویض مکرر پرکردگی وسیع دندان، ترک یا شکستگی قسمتی از دندان و گاهی در مواردی که بیماری پیشرفته لثه وجود دارد نیز ممکن است بافت پالپ دچار التهاب شود.
در این صورت ممکن است دندان های افراد ابتدا به سرما و بعد از مدتی به گرما حساس شود و مدتی طول بکشد تا بهبود یابد. سپس با پیشرفت بیماری و از بین رفتن بافت زنده داخل دندان، در حالی که بافت داخل دندان به سمت عفونی شدن می رود، معمولاً احساس می شود که درد دندان در حال کم شدن است.
دکترحسینی در ادامه می افزاید: افراد در این زمان ممکن است فکر کنند که بیماری دندان شان در حال بهبود است و به دندانپزشک مراجعه نکنند، در این صورت عفونت پالپ بتدریج از سوراخ انتهای ریشه وارد استخوان اطراف دندان شده، کم کم موجب ایجاد ورم یا آبسه در اطراف آن می کند.
او در خصوص درمان این بیماری، تصریح می کند: در این هنگام ناجی دندان افراد، یک متخصص درمان ریشه یا دندانپزشک عمومی است که در زمینه درمان ریشه مهارت کافی دارد. متخصص درمان ریشه آموزش های پیشرفته تری در زمینه تشخیص درد دندان و درمان ریشه دیده است و با استفاده از تکنولوژی بالا همچون بزرگنمایی و رادیوگرافی دیجیتال به طور مؤثرتری اقدام به درمان دندان عفونی افراد می کند. اکثر اوقات بیماران قبل از درمان اضطراب زیادی از تجربه درد در طول درمان دارند.
این افراد باید به خاطر داشته باشند که درمان ریشه به منظور حذف عفونت و درد آنها انجام می شود و نه ایجاد درد.
به گفته این متخصص جراحی و درمان ریشه، درصورتی که دندانپزشک دارای تجربه و مهارت کافی در زمینه درمان ریشه باشد با انتخاب مناسب نوع ماده و تکنیک بی حسی موضعی، بیمار در طول درمان ریشه کاملاً راحت بوده و چیزی را احساس نخواهد کرد.
البته درصورتی که فرد با درد شدید دندان و در حالت اورژانس به دندانپزشک مراجعه کند باید صبورتر باشد زیرا بی حس شدن دیرتر اتفاق می افتد. پس از تزریق بی حسی موضعی دندانپزشک به آرامی بافت پالپ عفونی را از کانال های ریشه برمی دارد، سپس فضاهای داخل ریشه را پاک سازی کرده و جهت جلوگیری از عفونت مجدد آنها را کاملاً مهر و موم می کند؛ درمان ریشه ممکن است زمانبر باشد اما معمولاً در طول یک یا دو جلسه تکمیل می شود.
به خاطر داشته باشید اغلب درمان ریشه و حفظ دندان طبیعی نسبت به درمان های جایگزین همچون ایمپلنت درمانی با هزینه کمتر و دوام بیشتری هستند. خوب است بدانید که هیچ چیز شبیه دندان طبیعی شما نخواهد بود.

روزنامه ایران