job-stress

این روزها وضع روحی کارمندان تحت تاثیر استرس شغلی بسیار نامناسب است!

 استرس به عنوان یکی از عمده ترین مسائل پزشکی و اجتماعی امروز جامعه، عاملى است که همواره تعادل فیزیکى و روانى فرد را به هم می زند و با ایجاد مشکلات روحی و روانى کارآیى فرد را در ابعاد مختلف زندگی، شغلى، خانوادگى و اجتماعى کاهش مى دهد. در واقع تمامی افراد در زندگی خود با استرس مواجه شده اند اما کارمندان اقشاری هستند که به دلایل مختلف فردی، سازمانی و محیطی زندگی روزانه خود را با استرس آغاز می کنند و با استرس نیز به پایان می رسانند. دکتر محمدی روانشناس معتقد است اگر در کار روزانه کارمندان خلاقیت و هیجان وجود داشته باشد و همچنین کارمندان به مهارت های شغلی خود مسلط باشند کمتر در معرض استرس های شغلی قرار می گیرند.

دکتر طاهره محمدی استرس شغلی را مهم ترین معضل روانی کارمندان در کشور دانست و اظهار کرد: استرس پاسخی است که افراد هنگام مواجهه با فشارهای شغلی از خود نشان می‌دهند. در واقع استرس شغلی نوعی اختلال روانی است که در اثر شرایط سخت کاری به وجود می آید و در طولانی مدت روی عملکرد فردی، سلامت جسمی و روحی افراد تاثیر می گذارد تقریبا تمامی کارمندان دچار استرس شغلی هستند.

عوامل استرس شغلی بین کارمندان

وی در ادامه عوامل فردی، سازمانی و محیطی را مهم ترین عوامل بروز استرس شغلی در بین کارمندان برشمرد و گفت: ابهام در نقش ها، درگیری های زندگی روزمره  به عنوان عوامل فردی، فرایند و خط و مشی های سازمانی، سختی های شغلی،  حجم کار زیاد، کم بودن ساعات استراحت، شیفت کاری طولانی،  سبک مدیریت، عدم مشارکت کارمندان در تصمیم‌گیری، ارتباطات ضعیف،  عدم امنیت شغلی و موانعی که در راه دست یابی به اهداف وجود دارد به عنوان عوامل سازمانی و در نهایت  انواع فشارهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به عنوان عامل محیطی ایجاد کننده استرس شغلی در کارمندان است و باید گفت افرادی که مهارت های حرفه ای و ارتباطی بالایی دارند کمتر با استرس شغلی مواجه می شوند.

نقش مثبت محیط فیزیکی

به گفته محمدی البته شرایط محیطی در کاهش استرس شغلی بسیار موثر است در واقع نور، دما، تهویه اتاق ها باید در محیط‌های کار سنجیده باشد و این مسائل جزیی می تواند در شادابی و نشاط افراد تاثیر داشته باشد و نامناسب بودن آن موجب خستگی، رخوت و سستی افراد شود. گاهی مواقع این مسایل آستانه تحمل افراد را محدود می کند و افراد در اثر گرمی، سردی محیط یا حتی کافی نبودن اکسیژن هوا عصبی می شوند و مجموع این عوامل بازده کاری کارکنان را بسیار پایین می آورد.

کاهش بهره وری مهم ترین پیامد

این روانشناس در خصوص عوارض و پیامدهای منفی استرس شغلی اظهار کرد: استرس پیامد منفی جسمانی، روانی و رفتاری بسیاری در افراد باقی می گذارد. کارمندانی که استرس زیادی را تحمل می‌کنند توجه کمتری به انجام کار خود دارند و بنابراین ممکن است به خود و دیگر افراد سازمان آسیب هایی وارد کنند. به طور کلی استرس شغلی بازدهی و بهره‌وری کارکنان را پایین می آورد و احساس رضایت را در بین آنها کاهش می دهد.

راهکارهای پیشگیری

این مدرس دانشگاه به مهم ترین راههای پیشگیری از بروز استرس شغلی کارمندان اشاره کرد و گفت: مدیریت زمان، آموزش مهارت های شغلی یا حرفه ای، تغذیه سالم، استراحت های کوتاه مدت، ایجاد مراکز مشاوره ای در ادارات، فراهم نمودن زمینه های برقراری ارتباط شفاهی دوستانه بین کارمندان و مدیران، تغییر نوع سبک زندگی، انعطاف پذیری کافی،اعمال سیاست های تشویقی از سوی مدیران، ورزش کردن، برنامه ریزی درست، مشارکت و نظرخواهی از کارمندان در طراحی  و اجرای برنامه های مشخص، ایجاد آگاهی عمومی و بالا بردن مهارت های فردی، اجتماعی، ارتباطی و شغلی کارمندان می تواند بطور قابل توجهی از استرس شغلی کارمندان کاهش دهد.

لزوم یادگیری مدیریت استرس توسط کارمندان

  این روانشناس با اشاره به اینکه مدیریت استرس در میان کارمندان ادارات و سازمان های ما وجود ندارد یادآور شد: متاسفانه بسیاری از کارمندان در محیط های کاری مسائل کوچک را بسیار بزرگنمایی می کنند و بر استرس روحی و روانی خود می افزایند، برخی از کارمندان نیز عوامل و مسائل بزرگ را بسیار کوچک می پندارند که این مسئله نیز استرس زا است در واقع لازم است کارمندان ما تکنیک های مدیریت استرس را آموزش ببینند.

کارمندان در کار روزانه خود خلاقیت و هیجان داشته باشند

دکتر محمدی در پایان بر لزوم خلاقیت و هیجان در کار روزانه کارمندان تاکید کرد و خاطر نشان کرد: بطور کلی زندگی کارمندی اگر به شیوه‌ای انجام شود که فردی هر روز همان کار روزهای گذشته را انجام دهد و هیچ‌گونه خلاقیت و هیجانی در کار و زندگی‌اش وجود نداشته باشد، احتمال بروز استرس، افسردگی، بدخلقی و مشکلات خانوادگی در زندگی این افراد بالاتر می‌رود. تعادل بین سه ضلع مثلث کار بدنی، کار ذهنی و اوقات فراغت باید در زندگی کارمندان حفظ شود. در واقع کار جسمی کارمندان  باید به گونه‌ای انجام شود که همراه با جنب و جوش و عرق‌ریزی باشد و حجم فعالیت‌ جسمی باید متناسب با فعالیت ذهنی باشد، زیرا در صورتی که میزان کار ذهنی از کار جسمی فراتر برود، تعادل دو نیمکره مغز انسان هم از بین می‌رود و سلامت روانی کارمند به خطر می‌افتد.