هشدارهایی درباره استفاده از سونا

سونا4

در ارتباط با سونا باید هشدارهای زیر را همواره مدنظر داشت:
تعریق زیاد و خارج از حد اعتدال موجب از دست رفتن مایع از فضای داخل عروق است و پیامد آن فقدان الکترولیت ها (سدیم، پتاسیم و دیگر یون های محلول در مایعات بدن) است.
در جبران این فقدان باید قبل از سونا و در فواصل بین آن و پس از آن مقدار زیادی آب نوشید تا جریان خون در عروق تسهیل شود و الکترولیت های از دست رفته به بدن باز گردد.
مبتلایان به بیماری صرع و دیابت مجاز به استفاده از سونا نیستند. کودکان زیر 4 سال نیز از آنجایی که سیستم لنفاوی بدنشان به طور کامل رشد و تکامل نیافته نباید به سونا بروند.
افرادی که بیماری ریه و تنگی نفس دارند باید پیش از سونا با پزشک خود مشورت کنند.
اشخاصی که قلب ضعیفی دارند و یا در ناحیه قلب احساس درد می کنند باید زیر نظر پزشک متخصص و با رعایت توصیه های او از سونا استفاده کنند.
کسانی که تحت درمان بیماری های مختلف قرار درند باید تا پایان دوره درمان از سونا چشم بپوشند.
سونا هرگز نمی تواند جایگزین ورزش شود و به اندازه آن در تامین سلامت و تندرستی مفید باشد بنابراین سونا را نمی توان برای وزن کم کردن و لاغری در پیش گرفت. تفاوت وزنی که پیش از سونا و بعد از سونا دیده می شود به دلیل از دست رفتن آب بدن است و نه از بین رفتن لایه های چربی.
زیاد ماندن در سونا جایز نیست.
اشخاص سالمند باید جایی را در سونا برای نشستن انتخاب کنند که زیاد گرم نباشد و بیش از 5 دقیقه هم نباید در سونا بمانند.
ورزش کردن و نرمش در سونا به هر شکل که باشد غلط است.
بلافاصله پس از صرف غذا و با معده پر نباید وارد سونا شد. (دو ساعت فاصله زمانی بین غذا خوردن و سونا رفتن ضروری می باشد)
خوردن اغذیه و نوشابه گازدار پیش از سونا و در میان دفعات سونا کاری بسیار غلط و زیان آور است. قبل و حین سونا نباید سیگار کشید.
با ساعت مچی و زنجیر گردن و دستبند فلزی نباید وارد سونا شد.
وجود انواع باکتری در سونا به ویژه سوناهای عمومی به علت رطوبت و حرارت موجود در آن و عدم نفوذ نور خورشید به درون آن ها از جمله مشکلات سونا است.
سونای خشک یا بخار سبب کاهش فعالیت های عضلانی بدن و مستعد کردن آن برای نفوذ میکروب ها و باکتری هاست. به همین دلیل باید پس از سونا بدن را در هوای مناسب که سرما و کوران هوا نداشته باشد کاملا خشک کرد و آنگاه لباس پوشید. مخصوصا باید مراقبت کرد که لای انگشتان پاها خشک و تمیز شوند تا قارچ های بیماری زا امکان تکثیر نداشته باشند.
پس از ورزشی سنگین (مثل دوچرخه سواری، دو، کوهنوردی و...) که طی آن آب و املاح فراوان از طریق تعریق از بدن خارج شده است نباید بلافاصله وارد سونا شد زیرا به دلیل گرمای زیاد محیط سونا حرکت خون به طرف پوست افزایش می یابد و بسا که باعث فلج شدن عضله قلب و بروز سنکوپ شود.
وقتی شما در معرض گرمای سونا قرار می گیرید به علت باز شدن عروق میزان خونی که باید در بدن جریان یابد افزایش می یابد بنابراین قلب مجبور است تند کار کند.
گاهی ضربان قلب به 120 بار در دقیقه و بیشتر هم می رسد در چنین شرایطی بدترین کار این است که با حرکات ورزشی فشار مضاعفی به قلب وارد کنیم. این کار برای قلب فوق العاده مضر است البته انجام ماساژ در سونا مانعی ندارد اگر به صورت درست انجام شود.

این مطلب توسط  مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع دکتر سلام(hiDoctor.ir) مجاز می باشد

© مجله پزشکی و سلامت دکتر سلام | Hidoctor.ir