نشانه های مختلف در بدن برای بیماری

  887800_110

برخی هشدارهای دربدنتان ممکن است مشاهده کنید و به آن ها توجه نکنید در صورتی که برای سلامتی تان بسیار مهم و سرنوشت ساز هستند

برای اطمینان از سلامت‌مان هرازگاهی برخی نشانه‌های بدنی خود را چک می‌کنیم. گاهی اوقات نشانه‌های بدنی مربوط به برخی مشکلات و بیماری‌ها آنقدر هر روزه و روتین شده‌اند که اصلا آنها را فراموش کرده‌ایم. به‌نوعی آنقدر با این نشانه‌ها زندگی کرده‌ایم که برای‌مان عادی شده و آنها را به‌عنوان یک نشانه نمی‌شناسیم. یکی از این نشانه‌ها که برای‌مان در طول زمان عادی شده‌اند، صداهایی هستند که از مفاصل یا برخی اندام‌های بدن‌مان می‌شنویم مثل ترق و توروق استخوان‌های‌مان وقتی از پله‌ها بالا و پایین می‌رویم.

صداهای ناخواسته و عجیب می‌توانند به‌نوعی اعلام هشدار از‌سوی بدن و نشانه وجود مشکل در جایی از آن باشند. در این مطلب به برخی از این صداها اشاره می‌کنیم، به‌علاوه به شما می‌گوییم که چه زمانی باید این صداها را جدی قلمداد کنید و چه زمانی نیاز به نگرانی نیست. اگر شما هم از این صداها در رنج هستید این مطلب مخصوص شماست.

صدای ترق توروق زانوها و مچ پا

این صداها معمولا در نتیجه یکی از این سه مورد ایجاد می‌شوند: اگر تاندون‌ها روی مفاصل جابه‌جا شوند، اگر مایع موجود در مفصل جابه‌جا شود که به تولید حباب‌های گازی می‌انجامد یا اگر مفاصل از محور خود جابه‌جا شده یا خارج شوند. پس اگر هنگام راه رفتن مفاصل‌تان صدا می‌دهند، می‌توانید این علت‌ها را بررسی کنید.

به پزشک مراجعه کنید، اگر: دچار درد، تورم یا گرفتگی شدید یا اگر علائم اختلال، باعث کمتر شدن فعالیت‌های ورزشی و تمرینات‌تان شده. درد زانو می‌تواند ناشی از پیچیدگی غضروف آن باشد و درد قوزک پا هم می‌تواند به‌خاطر آرتروز یا آسیب به تاندون‌ها رخ دهد. این صدای تق‌تق در جوانان شیوع کمتری دارد، اما اگر همیشه این صدا را می‌شنوید، پس انتظار آن را داشته باشید که با بالا رفتن سن این صدا بیشتر شود.

قار و قور و صدای  غرش معده

این صداها نشان‌دهنده آن است که معده‌تان می‌خواهد به‌نوعی فشاری را که به آن وارد آمده، خالی کند. بین وعده‌‌های غذایی، سیستم گوارشی شما هر چند ساعت یک‌بار متحمل انقباض‌های شدید و اغلب صداداری می‌شود تا بتواند باقیمانده غذا را از معده و روده عبور دهد. شاید شما هم قار و قور شکم را نشانه گرسنگی بدانید اما باید بگوییم که قار و قور شکم اغلب نشان دهنده گرسنگی یا نیاز به خوردن اسنک نیست.

به پزشک مراجعه کنید، اگر: روده پرتلاطم شما با درد و تورم همراه است، خصوصا اگر وقتی به آن فشار وارد می‌آورید صدای مایعات را در آن می‌شنوید. در موارد نادر‌، روده‌تان ممکن است به میزان زیاد یا کمی منقبض شود‌ یا آنکه ممکن است دچار انسداد یا گرفتگی روده شوید که در آن صورت باید جراحی انجام دهید.

خروپف همیشگی شبانه

خر و پف یکی از چیزهایی است که اغلب دیگران را بیش از خود فرد اذیت می‌کند و احیانا خواب را از چشم اطرافیان می‌گیرد. این صدا ناشی از ارتعاش بافت نرم دهان و گلو هنگام نفس کشیدن است. اسپری‌های دماغی و برچسب‌های مخصوص می‌تواند در رفع آن مو‌ثر باشد، اما برای نتیجه بهتر و طولانی‌تر پیشنهاد می‌کنیم وزن‌تان را کم کنید.

به پزشک مراجعه کنید، اگر: متوجه شدید که شب‌ها به سختی نفس می‌کشید‌ یا با تعرق از خواب بیدار می‌شوید یا در طول روز حالت خواب‌آلوده دارید. از طرفی ممکن است به آپنه خواب مبتلا باشید که منجر به بروز مشکل در مسیر هوا می‌شود یا به افزایش خطر دیابت و سکته مغزی می‌انجامد. در این مواقع به دستگاهی به‌نام CPAP (یا دستگاه فشار جریان هوای مثبت دائمی) نیاز دارید تا هنگام خواب بتواند به باز شدن مجاری تنفسی‌تان کمک کند. اگر وضعیت خوبی دارید و دچار آپنه نمی‌شوید، بهتر است از ایمپلنت جدار میانی بینی استفاده کنید یا برای شکل‌دهی مجدد مجرای هوایی آن را جراحی کنید. برای تشخیص و استفاده از درمان در این موارد باید با پزشک مشورت کنید.

تق‌تق و صدای استخوان فک

اگر این صدا، صدایی بلند و آزاردهنده است، یعنی مفصل گیجگاهی‌تان – در‌واقع مفصل یا غضروف فک فوقانی و تحتانی‌– از حالت تراز بودن خود خارج شده است، اما این ضرورتا یک مشکل محسوب نمی‌شود.

به پزشک مراجعه کنید، اگر: فک‌تان قفل شده یا به‌طور کامل باز یا بسته نمی‌شود یا اگر عادت دارید در طول شب فک‌تان را به هم فشار دهید، به‌دنبال یک محافظ دهان باشید یا آن را ببندید تا فشار کمتری به استخوان فک وارد شود؛ چراکه این فشار می‌تواند به بدتر شدن وضعیت فک و درد بینجامد. در مجموع اگر دچار هر کدام از این مشکلات هستید، ترجیحا سعی کنید از جویدن آدامس و غذاهای جویدنی مانند نان باگل، تافی و استیک خودداری کنید.

صدایی شبیه سوت که از بینی‌تان خارج می‌شود

علت این مسئله این است که جریان هوا از یک فضای بسیار تنگ در بینی‌تان عبور می‌کند. به احتمال زیاد در این وضعیت بینی‌تان دچار گرفتگی شده است. تخلیه محتویات بینی می‌تواند به رفع این مشکل کمک کند، اما اگر اثری نداشت صبر کنید تا آب بینی‌تان جمع شود یا می‌توانید از محلول نمکی بینی و اسپری‌های استروئیدی بینی استفاده کنید.

به پزشک مراجعه کنید، اگر: این صداهای شبیه سوت درست بعد از یک حادثه مثلا با ضربه مستقیم به‌ صورت آغاز شده است. از طرفی فشار زیاد به بینی به‌خاطر وارد کردن انگشت در آن هم می‌تواند به ایجاد سوراخ در جداره بینی بینجامد که به احتمال زیاد به جراحی نیاز خواهد داشت. طی عمل، جراح از غضروف جای دیگری از بدن مانند گوش استفاده می‌کند تا بتواند بافت کوچکی در ناحیه موردنظر بسازد.

صدای وزوز یا زنگ در گوش

صدای زنگ ملایم یا وزوز را که خیلی زود شروع و تمام می‌شود به‌نام وزوز گوش می‌شناسند، اما در‌واقع این صدا در سر شما تولید می‌شود؛ مغز شما به اشتباه سیگنال‌های الکتریکی ساختگی را در قالب صدا در می‌آورد. عامل محرک آن می‌تواند منجر به آسیب به گوش داخلی شود، بنابراین بهتر است در جاهایی که صدای بلندی وجود دارد از گوشگیر استفاده کنید.

به پزشک مراجعه کنید، اگر: وزوز گوش‌تان مداوم است. اگر تنها در یک گوش آن را حس می‌کنید، این مشکل می‌تواند نشانه عفونت یا اختلال گوش داخلی باشد. هنوز علت مشخصی برای بیشتر مواردی از این دست وجود ندارد، بنابراین در اغلب مواقع هم درمانی برای آن موجود نیست. پزشک هم می‌تواند تنها راهکارهایی را به شما پیشنهاد بدهد تا بتوانید به نوعی با این صدا کنار بیایید.

شنیدن صدای تپش قلب در گوش

این پدیده را به‌نام وز وز تپنده می‌نامند. علت این امر آن است که یا گوش‌تان حساسیت زیادی به صداها داشته یا چیزی باعث شده تا جریان خون‌تان بیشتر از حد عادی باشد.

به پزشک مراجعه کنید، اگر: دچار این مشکل هستید. اگر مشکل جریان خون اذیت‌تان می‌کند پس با مشکل حادی روبه‌رو هستید. شایع‌ترین دلیل تولید صداهای ناخواسته و غیرعادی ناشی از ناهنجاری‌های موجود در رگ‌های بسیار بزرگی است که خون را از مغز به قلب بازمی‌گرداند و اغلب درست از مسیر گوش می‌گذرد. از دیگر علائم این مسئله، فشار زیاد مایع مغزی نخاعی است که می‌تواند به مشکلات حادی نظیر کوری هم منتهی شود.

صدای تق‌تق در گلو

این صدا می‌تواند نشانه نوعی بیماری عصب شناختی باشد که بر کنترل عضلات تاثیر می‌گذارد مانند بیماری پارکینسون. در سایر موارد، این صدا ممکن است به‌دلیل غضروف اضافی تیروئید باشد که پزشک با جراحی می‌تواند آن را بردارد.

به پزشک مراجعه کنید، اگر: وقتی چیزی را می‌بلعید گلوی‌تان چنین صدایی تولید می‌کند. با این حال از آنجا که این علامت‌، علامتی نادر محسوب می‌شود‌ بسیاری از متخصصان گوش و حلق و بینی در درمان این مشکل تجربه ندارند. در‌واقع در این مورد، فرد تنها باید به کلینیک تخصصی شنوایی مراجعه کند که مجرب‌ترین متخصصان بتوانند این مشکل را تشخیص دهند.

شنیدن صدایی بلند حین خوابیدن یا بیدار شدن

این بیماری را به‌نام «سندرم انفجار سر» می‌شناسند. اغلب افراد می‌گویند که این صداها شبیه انفجارهای شدید، جریان‌های الکتریکی، صدای دست زدن، صدای آتش‌بازی، صاعقه و چیزهایی از این دست است. سندرم انفجار سر بسیار آزاردهنده و ترسناک اما بی‌خطر است. افرادی که دچار اختلالات خواب هستند، میزان آسیب‌پذیری‌شان نسبت به این مسئله بیشتر است؛ بنابراین در صورت وقوع چنین مشکلی با پزشک‌تان تماس بگیرید.

صدای تلق تلق در شانه

اگر این صدا بدون درد است، پس خطری به همراه ندارد. اگر شانه فردی به‌خاطر چرخاندن یا خم کردن آن بدون هیچ درد خاصی صدا بخورد، باید گفت که این صدا اغلب به‌خاطر ضمختی فضای بین عضلات گرداننده شانه و بورسیت و آکرومیون پوشاننده است. این صدا بخشی از فرایند سالخوردگی است. با این حال، اگر با درد همراه باشد، می‌تواند نشانه التهاب تاندون، التهاب بورسیت یا پارگی عضلات گرداننده شانه یا لابروم باشد.

به پزشک مراجعه کنید، اگر: این صداها با درد همراه است. اگر علائم گفته شده همراه با درد شدید در شانه‌ها همراه بود، بازسازی عضلات گرداننده شانه می‌تواند برای تسکین آن مو‌ثر باشد. در‌واقع این بازسازی باید با تمرین استخوان کتف، تمرین عضلات گرداننده شانه و کشش جدار اصلی شانه همراه باشد.

مجله سیب سبز

© مجله پزشکی و سلامت دکتر سلام | Hidoctor.ir