علل ابتلا به آرتروز پسوریاسیسی و عوامل محرک آن

تقریبا یک‌سومِ افرادی که از بیماری خودایمنی پسوریاسیس رنج می‌برند، مفاصلشان دچار آرتروز پسوریاسیسی می‌شود. این‌که چه عواملی مسبب پیشرفت این بیماری می‌شوند هنوز مشخص نیست، اما نظریه‌هایی در این باره وجود دارد که نشان می‌دهد ژن‌ها نقش عمده‌ای در این بیماری داشته و ۱۰ درصد از افراد این ژن‌ها را به ارث می‌برند که شرایط را برای بروز پسوریاسیس در آنها بیشتر می‌کند. در اینجا به برخی از عوامل محرک آرتروز پسوریاسیسی می‌پردازیم.
۱.استرس
استرس یکی از عوالم اصلی بروز آرتروز پسوریاسیسی است. یکی از چیزهایی که اغلب بیماران در این باره می‌گویند این است که وقتی میزان استرس‌شان بالا می‌رود، دچار التهاب و درد بیشتری می‌شوند. این استرس با کمبود خواب هم همراه است. وقتی کمتر می‌خوابید، دردتان هم بدتر می‌شود.
۲.جراحت
متخصصان می‌گویند که یکی دیگر از عوامل محرک آرتروز پسوریاسیسی، هر نوع جراحت پوستی مانند بریدگی، آفتاب‌سوختگی و یا جراحی است که آن را پدیده کوبنر هم می‌نامند. وقتی دچار جراحتی مثل بریدگی روی پا می‌شوید، احتمال آنکه آن بخش از بدن‌تان دچار آرتروز پسوریاسیسی بشود بیشتر است. متخصصان می‌گویند که ارتباط بین آسیب و بروز آرتروز پسوریاسیسی همه و همه به واکنش غیرعادی التهابی برمی‌گردد. افرادی که دچار آرتروز پسوریاسیسی هستند اغلب التهاب سیستمیک در بدن‌شان به خاطر بیماری بالا است.
۳.دارو
بسیاری از داروهایی که به طور عادی برای درمان سایر بیماری‌های پزشکی استفاده می‌شود می‌تواند مسبب آرتروز پسوریاسیسی شوند، هرچند این ارتباط با آرتروز پسوریاسیسی هنوز به طور کامل مشخص نیست. لیتیوم که برای درمان اختلالات روان‌شناختی به کار می‌رود باعث تشدید پسوریاسیس در نیمی از افرادی می‌شود که دچار پسوریاسیس بوده و آن را مصرف می‌کنند. داروهای ضدمالاریا مانند کلورکوئین و هیدروکسی‌کلروکوئین هم که برای آرتروز مفاصل تجویز می‌شود می‌تواند باعث تحریک حمله پسوریاسیسی چند هفته بعد از مصرف دارو شود.
۴.غذا
هنوز ثابت نشده است که غذای خاصی بتواند باعث تحریک آرتروز پسوریاسیسی شود، چرا که مطالعه این مسئله کار دشواری است چون افراد نمی‌توانند به طور دقیق به خاطر بیاورند چه خورده‌اند. با این حال، برخی غذاها و مواد مغذی می‌توانند در پیشگیری از بروز آرتروز پسوریاسیسی تأثیرگذار باشد چرا که با التهاب در بدن مبارزه می‌کند. غذاهای ضدالتهاب شامل اسیدهای چرب امگا۳ بوده که در ماهی آب‌های سرد، روغن برزک، روغن زیتون، اسفناج، کلم، بروکلی و توت‌فرنگی هم دارای اثرات ضدالتهابی است.
منبع: خبر پو
© مجله پزشکی و سلامت دکتر سلام | Hidoctor.ir