کاهش وزن تا چه میزان امن است و عوارض ندارد؟

افراد زیادی هستند که وزن شان از حد معقول بالا زده و در آرزوی بدست آوردن وزن مناسبی هستند.کاهش وزن راه بسیار خوبی است که اگر در این راه موفق باشیم قطعاً میتوانیم در راه های بد دیگر هم پیروز باشیم،چرا که کاهش وزن کار آسانی نیست و تلاش و همت مضاعف میطلبد.پس چه بهتر که این راه را پشت سر بگذاریم و خود را هم بسنجیم.

کاهش سریع وزن می تواند عوارض جانبی مخربی به همراه داشته باشد و البته از کارایی چندانی نیز برخوردار نباشد زیرا افرادی که به سرعت وزن زیادی کم می کنند احتمال بیشتری دارد دوباره وزن اضافه کنند.

اگر دوست دارید به سرعت وزن کم کنید تا بتوانید در یک مهمانی رسمی لباس مورد علاقه خود را به تن کنید، یا این که زندگی بهتر و سالم‌تری را تجربه کنید، مراقب باشید بیش از اندازه به خود فشار وارد نکنید و از محدوده کاهش وزن بی خطر خارج نشوید. اگر در تلاش هستید تا وزن خود را کاهش دهید، روند معمول کاهش وزن شاید به اندازه کافی برای شما سریع رخ ندهد. باید به این نکته توجه داشته باشید هنگامی که در بدن خود تغییر ایجاد می کنید، محدودیت هایی وجود دارند تا بدون آسیب رساندن به سلامت خود این کار را انجام دهید. این حد و مرزها برای همه یکسان و مشخص نیستند.

کاهش سریع وزن می تواند عوارض جانبی مخربی به همراه داشته باشد و البته از کارایی چندانی نیز برخوردار نباشد زیرا افرادی که به سرعت وزن زیادی کم می کنند احتمال بیشتری دارد دوباره وزناضافه کنند و بخشی از این روند به عدم تعهد آنها به تغییراتی که در سبک زندگی خود ایجاد کرده اند و پشتیبان وزن های پایین‌تر هستند، باز می گردد.

خستگی، تهوع، اسهال، یبوست، سنگ کیسه صفرا و ریزش مو از جمله عوارض بالقوه کاهش سریع وزن هستند. سوء تغذیه که از یک برنامه کاهش وزن با محدودیت های بسیار در رژیم غذایی ناشی می شود می تواند موجب گیجی و خستگی در فرد شود و اختلال در تمرکز و یا افسردگی را به همراه داشته باشد. همچنین، عدم دریافت مواد مغذی به میزان کافی می تواند فرد را مستعد ابتلا به عفونت سازد. افزون بر این، احتمال اختلال در چرخه قاعدگی در بانوان افزایش می یابد.

این عوارض جانبی می توانند از روند کاهش وزن که چندان سریع هم به نظر نمی رسد، سرچشمه بگیرند. کاهش وزن به میزان 3 پوند (1.3 کیلوگرم) در هفته هنگامی که در کنار مصرف کمتر از 800 کالری در روز قرار بگیرد می تواند عوارض جانبی مذکور را موجب شود. به گفته کارشناسان، کاهش وزن باید از آهنگی کندتر برخوردار باشد. رویکرد فردی که قصد کاهش وزن دارد باید به گونه ای باشد که از این روند لذت ببرد و بتواند آن را در بلند مدت حفظ کند. بر همین اساس، تعیین هدف کاهش 5 تا 10 درصد از وزن بدن طی یک بازه زمانی بیش از شش ماه توصیه می شود.

برای فردی که در حال حاضر 250 پوند (113 کیلوگرم) وزن دارد و در پی دستیابی به وزنی سلامت‌تر است، کاهش وزن 12 تا 25 پوند (5.5 تا 11 کیلوگرم) طی شش ماه یا حدود 2 تا 4 پوند (یک تا دو کیلوگرم) در ماه ایده آل به نظر می رسد.

کاهش وزن سریع می تواند موجب شود تا بدن هنگامی که فکر می کند گرسنه است سوزاندن آب و عضله را به جای چربی آغاز کند و این دلیل دیگری است که بر مفید بودن کاهش وزن تدریجی تاکید دارد. سوزاندن کالری هنگامی که توده عضلانی خود را از دست داده اید، دشوارتر نیز می شود.

همانند بسیاری موارد دیگر در زندگی، کاهش وزن نیز باید حرکتی آهسته اما پیوسته باشد تا نتیجه بهتری از آن کسب شود.

منبع : الو دکتر

© مجله پزشکی و سلامت دکتر سلام | Hidoctor.ir