بیماری 1000 چهره

تب مالت

بروسلوز یا تب مالت یکی از بیماری های مهم است که در میان دام و انسان مشترک میباشد.بیماری تب مالت توسط باکتری بروسلا ایجاد میشود و این باکتری پستانداران وحشی و اهلی را مورد هدف ابتلا قرار میدهد.انواع بروسلوز:بروسلوز نئوتوم-بروسلوز آبورتوس-بروسلوز سویس-بروسلوز ملیتنسیس و بروسلوز کانیس.

رییس نظام پزشکی سیستان و بلوچستان عنوان کرد: از تب مالت به عنوان بیماری هزار چهره یاد می شود که در این راستا با افزایش آگاهی می توان به مقابله با آن پرداخت.

حامد گنجعلی ابراز داشت: بیماری تب مالت یا بروسلوز به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های مشترک انسان و دام محسوب می شود.

وی افزود: باکتری بروسلا که ایجاد کننده بیماری تب مالت است، طیف وسیعی از پستانداران اهلی و وحشی(گاو، گوسفند، بز، خوک و سگ) را مبتلا می سازد.

گنجعلی ابراز داشت: این بیماری به علت سقط جنین در دام، کاهش تولید شیر، عقیمی، نازایی و از دست دادن ارزش های اقتصادی دام های مبتلا و همچنین به علت ابتلای انسان به بیماری تب مالت، همواره از دو بعد اقتصادی و بهداشتی مورد توجه بوده است.

رییس اداره دامپزشکی زابل خاطرنشان کرد: بیماری تب مالت از طریق‌ تماس‌ مستقیم‌ با بافت های‌ حیوان‌ آلوده‌ نظیر خون‌، ترشحات‌ رحمی‌ و ترشحات‌ جنین‌سقط شده‌، مصرف‌ شیرخام‌ و فرآورده‌های‌لبنی‌ آلوده‌ به ویژه پنیر تازه‌، خامه‌، سرشیر و کره‌ می تواند به انسان منتقل شود.

گنجعلی تاکید کرد: انتقال‌ تنفسی‌ از طریق‌افشانه‌های‌ موجود در هوای‌ آغل‌ و اصطبل‌ آلوده‌ یا آزمایشگاه‌، فرو رفتن‌ سر سوزن‌ سرنگ‌ حاوی‌ واکسن‌های‌ حیوانی‌ به‌ دست‌ انسان‌(ویژه دامپزشکان) از جمله راه های انتقال این بیماری به انسان به شمار می رود.

رییس نظام‌دامپزشکی سیستان و بلوچستان ابراز داشت: تب بین ۳۸ تا ۴۰ درجه همراه با احساس سرما یا لرز، دردهای عضلانی و استخوانی، سر درد، تعریق شدید به ویژه در هنگام شب، ضعف و خستگی، بی اشتهایی، لاغری و افسردگی، بزرگ شدن کبد و طحال نیز ازجمله علایم تب مالت به شمار می رود.

گنجعلی ادامه داد: بهترین راه پیشگیری از این بیماری پرهیز از مصرف شیر، پنیر ،کره محلی و بستنی غیرپاستوریزه است که در این راستا سالم ترین ماده لبنی ماست می باشد بنابراین جهت عدم ابتلا به این بیماری باید شیرخام را قبل از مصرف ۲۰ دقیقه جوشاند و حتما در زمان جوشش یک دقیقه آن را بهم زد.

وی با بیان اینکه، از مصرف‌ شیر حیوانی‌ که‌ تازه‌ سقط جنین‌ کرده‌ خودداری‌ شود افزود: قبل‌ از دوشیدن‌ شیر دام‌ باید حتما پستان‌ دام‌ و اطراف‌ آن‌ رابا آب‌ و صابون‌ به خوبی‌ شستشو داد.

گنجعلی با اشاره به اینکه، گوشت ها را تا زمانی دمای درونی آن به (۷۴-۶۳ درجه سانتی گراد) برسد باید حرارت داد تصریح کرد: در زمان کار با حیوانات مرده یا بیمار و یا بافت حیوانات و همچنین در زمان کمک به تولد نوزاد حیوانات از دستکش های پلاستیکی باید استفاده کرد.

گنجعلی خاطرنشان کرد: خوشبختانه در منطقه سیستان، برنامه های واکسیناسیون برای ریشه کنی تب مالت در گله ها انجام می شود اما از آنجایی که در واکسن تب مالت، از باکتری زنده استفاده شده می تواند سبب ایجاد بیماری در افراد شود بنابراین اگر شخصی به طور اتفاقی در زمان واکسیناسیون حیوانات با سوزن واکسن آلوده شود باید فوراً تحت درمان قرار گیرد.

رییس نظام دامپزشکی شهرستان زابل در پایان‌گفت: با رعایت نکات بهداشتی سلامت خود و عزیزانتان رابیمه کنید همچنین سامانه اطلاع رسانی ۱۵۱۲ اداره دامپزشکی زابل، آماده دریافت نظرات، پیشنهادات، انتقادات و شکایات احتمالی هموطنان می باشد تا در مسیر بهداشت، سلامت و امنیت مواد غذایی گام های بلندتری را برداریم.

منبع : دانا

© مجله پزشکی و سلامت دکتر سلام | Hidoctor.ir