چگونه برای همیشه از شر یبوست خلاص شویم

معمولا با افزایش سن حرکات روده کاهش پیدا می کند.زمانی که مدفوع بیشتر از ۲۴ یا ۷۲ ساعت در روده باقی بماند و دفع نشود فرد مبتلا به یبوست است.این بیماری یکی از اختلال های گوارشی است که اغلب در  زنان و اشخاص بالای ۶۵ سال اتفاق می‌افتد.

به صورت نرمال بعد از خوردن غذا مواد از دهان وارد مری، معده، روده کوچک و روده بزرگ می‌شود. در روده بزرگ آب همراه مواد جذب می‌شود. بعد از این مرحله عضلات روده منقبض می‌شود و و مواد غیر قابل استفاده بدن و زائد را به سمت مقعد می‌ فرستد. وزن مدفوع باید بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم در یک روز باشد و تخلیه مدفوع سه روز یک بار و یا در روز یک تا حتی سه بار اتفاق می‌افتد.

اگر تعداد دفع ۳ الی ۴ بار در هفته باشد، در صورتی که الگوی دفع شخص متفاوت نباشد و فرد در هنگام دفع احساس درد نکند بنابراین عمل دفع طبیعی است. شکل مدفوع هم با توجه به نوع تغذیه تغییر می‌کند. علت ایجاد مدفوع سفت، گذر آهسته مواد از درون روده است و مدفوع شل و رقیق به علت حرکت سریع مواد در روده اتفاق می‌افتد.

اجابت مزاج سخت گاهی عادی است و اگر دیر به دیر اتفاق بیافتد و درد و فشار زیادی وارد نکند مسئله جدی نخواهد بود اما اگر باعث ایجاد موارد بغرنجی مانند هموروئید، پاره شدن پوست اطراف مقعد و خون‌ریزی مقعد و روده شود خطرناک است.

علائم یبوست چیست

  • ایجاد تغییر در اجابت مزاج به اندازه کمتر از ۳ با در هفته و تغییر کردن کلی عادت‌ های دفع و اجابت مزاج
  • سفت شدن بیش از حد مدفوع
  • احساس مداوم پری در شکم
  • احساس داشتن مدفوع بعد از اجابت مزاج
  • زور زدن بیش از حد برای خارج کردن مدفوع

علت یبوست چیست

  • کمبود فیبر و مایعات در رژیم غذایی
  • کم شدن فعالیت جسمی
  • اجابت مزاج بی نظم
  • نداشتن نظم در غذا خوردن، غذا خوردن به صورت تند و نجویدن کامل غذا
  • زیاده روی در نوشیدن مایعاتی مانند دوغ و نوشابه
  • استفاده زیاده از حد ماست در وعده‌ های غذایی
  • استفاده زیاد از مواد غذایی نشاسته دار
  • استفاده زیاد از تنقلات به صورت روزمره
  • زیاده‌ روی در خوردن فرآورده ‌های گوشتی
  • نوشیدن زیاد آب یخ
  • عرق کردن و از دست دادن بیش از حد آّب بدن
  • زیاده ‌روی در نوشیدن چای
  • مصرف همیشگی نان بدون سبوس و نان سفید
  • مواد خوراکی که استفاده زیاد از آن‌ ها باعث مشکلات گوارشی و یبوست می‌شود
  • چای سبز یا سیاه
  • قهوه
  • نسکافه
  • آب جوش
  • سرخ کردنی ‌ها
  • قند و شکر و شیرینی جات قنادی و مصنوعی
  • غذاهای فریزشده
  • غذاهای پخته شده با زودپز
  • غذاهای چرب و پرحجم
  • سوسیس و کالباس
  • غذاهای کنسرو شده
  • پیتزا و غذاهای ساندویچی
  • ادویه جات تند
  • نوشابه ‌های گازدار
  • سس و رب
  • ماکارونی
  • شوری و نمک زیاد
  • تنقلات مصنوعی
  • ترشی جات

توصیه هایی برای درمان یبوست

  • پرهیز از نوشیدن آب در بین وعده‌ های غذایی
  • نوشیدن روزانه شربت عسل و لیمو تازه
  • جویدن کامل غذا
  • نوشیدن آب نیم ساعت قبل و بعد از غذا
  • داشتن فعالیت و تحرک کافی در طول هفته
  • استفاده روزانه از سبزیجات خام و مواد فیبر دار
  • خوردن آلو و انجیر به طور روزانه تا زمان رفع یبوست
  • مصرف سوپ جو
  • رعایت تنوع در مصرف مواد غذایی
  • مصرف مربا و عسل در وعده صبحانه
  • مصرف شربت خاکشیر و عسل به صورت روزانه
  • سعی در اجابت مزاج بعد از صبحانه و قبل از خواب شب
  • مصرف روغن زیتون به همراه سالاد سبزیجات تازه در وعده‌های غذای

منبع: آشپزباشی

 

© مجله پزشکی و سلامت دکتر سلام | Hidoctor.ir