احساس خفگي در خواب

خواب راحت و آرامش بخش باعث نشاط روزانه و افزایش روحیه کاری و زندگی در افراد می شود که به همین دلیل اختلال در خواب و استراحت شبانه باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی افراد می شود ، در این مقاله دکتر سلام موضوع احساس خفگی در خواب را برای شما تبیین می نماید.

آیا تا به حال کسی به شما گفته که در هنگام خواب با صدای بلند خرخر می کنید؟ آیا پیش آمده که با احساس خستگی از خواب شبانه بیدار شده باشید؟ آیا شما در طول روز به خواب می روید؟ اگر پاسختان مثبت است، شما دچار آپنه خواب شده اید و باید سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید.

ولی اگر هنگام خواب خروپف می کنید و صبح سرحال از خواب بیدار می‌شوید، احتمالا مشکل‌تان همان خروپف ساده است.

آپنه انسدادی خواب یا وقفه تنفسی در خواب چیست؟

نام آپنه از لغت یونانی apnea گرفته شده است. در این اختلال، تنفس به طور مکرر در طول خواب قطع شده و مجدداً شروع می شود. قطع تنفس به دلیل بسته شدن راه عبور هوا در حلق رخ می دهد.

آپنه انسدادی خواب (OSA) شایع‌ترین شکل آپنه خواب است و گفته می‌شود که حدود ۴ درصد از مردان و ۲ درصد از زنان را تحت تاثیر قرار داده‌است. با این حال، اعتقاد بر این است که تنها حدود ۱۰٪ از افراد مبتلا به OSA به دنبال درمان این اختلال می‌روند و در باقی افراد مبتلا، این اختلال تشخیص داده نمی‌شود.

 

 

 

علائم آپنه خواب:

علایم شایع ابتلا به آپنه خواب عبارتند از:

- خواب زیاد در طول روز

- خستگی در طی روز

- خمیازه کشیدن

- خروپف با صدای بلند

- دوره‌های توقف تنفس واضح در خواب

- بیدار شدن‌های ناگهانی به دلیل مشکل تنفسی

- بیدار شدن با دهان و گلوی خشک و احساس درد در حلق

- سردرد صبحگاهی

- مشکلات مربوط به کمبود خواب مانند تغییر خلق و فراموشی

 

 

 

انواع آپنه:

1)سندرم آپنه خواب مركزي (Central Sleep Apnea Syndrome)

اين سندرم بيانگر قطع تنفس ناشي از عدم تلاش تنفسي در هنگام خواب است. در اين سندرم سيستم عصبي توانايي لازم براي فعال كردن ماهيچه هاي تنفسي را در هنگام خواب ندارد و عملا براي ورود و خروج هوا به داخل ريه ها هيچ تلاشي صورت نمي گيرد.

 

2)سندرم آپنه خواب انسدادي (Obstructive Sleep Apnea Syndrome)

اين سندرم شايع ترين نوع آپنه است و به علت انسداد راه هاي هوايي در هنگام خواب رخ مي دهد. اين انسداد در اكثر موارد در راه هاي هوايي فوقاني ايجاد مي شود. باريك شدن راه هاي هوايي فوقاني مي تواند نتيجه چندين عامل از جمله ناهنجاري هاي آناتوميكي مادرزادي، افزايش وزن، مصرف الكل قبل از خواب و... باشد.

 

 

 

 

عوامل خطر روی دادن وقفه تنفسی در خواب:

وزن: در بسیاری از موارد وزن بدن شخص به طور مستقیم با رخ دادن آپنه انسدادی خواب مرتبط است. افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند بیش‌تر احتمال دارد خفگی در خواب داشته باشند در مقایسه با کسانی همیشه در وزن مناسبی هستند

سن: آدم‌ها در هنگام این‌که پیر می‌شوند، تونوس ماهیچه‌ای‌شان کم‌کم از بین می‌رود. این قضیه در مورد عضلات داخل گلو هم صدق می‌کند. زمانی که عضلات گلو قوام خود را از دست می‌دهند، ضعیف‌تر می‌شوند و بیش‌تر احتمال دارد که در هنگام خواب مجراهای تنفسی را مسدود کنند.

لوزه‌ی بزرگ شده یا آدنوئید (لوزه‌ی سوم) علت اصلی آپنه انسدادی خواب در کودکان است اما می‌تواند بزرگسالانی را که هرگز عمل برداشتن لوزه را در سنین پایین‌تر انجام نداده‌اند، تحت تاثیر قرار بدهد.

علل طبیعی: برخی از افراد ممکن است به طور ژنتیکی گلوی باریک‌تری داشته باشند یا ممکن است زبان بزرگی داشته باشند که روی مجراهای تنفسی بیفتد و آنها را مسدود کند. اگر در خانواده شما سابقه‌ی OSA وجود دارد، احتمال بروز این اختلال در شما هم وجود دارد.

 مصرف مکرر الکل: الکل باعث شل شدن عضلات بدن می‌شود و این مشکل عضلات گلو را نیز شامل می‌شود که ممکن است تا حدی شل شوند و در نتیجه مجرای تنفسی را در طول خواب مسدود کنند.

 سیگار کشیدن: سیگار ریه‌ها، گلو و مری را تحریک می‌کند و می‌تواند به التهاب مجرای تنفسی فوقانی و احتباس مایعات در آن منجر شود. در نتیجه‌ی این التهاب و احتباس مایعات، عبور هوا از مجرای تنفسی با مشکل مواجه می‌شود.

 

 

تشخیص آپنه خواب:

برای شناسایی قطعی اختلال آپنه در خواب فقط کافی است تنفس و دیگر علائم حیاتی فرد در طول خواب شب تحت بررسی قرار گیرد.

مطالعه در مورد خواب در آزمایشگاه‌های مجهز به فناوری مدرن انجام می‌شود که بیماران تمام شب را تحت نظر متخصصان می‌گذرانند. اما این نوع مطالعه راحت نیست و هزینه زیادی دارد، همچنین در هر مکانی قابل اجرا نیست.

در حال حاضر ابزار جدیدی موجود است که به بیمار این اجازه را می‌دهد که در تختخواب راحت خودش تحت‌نظر باشد.

 

 

 

گرد آوری و تدوین آرش توکلی

هرگونه استفاده با درج نام مجله پزشکی دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.

 

 

مطالب مرتبط :

درمان مشکلات خواب برای سلامتی

راه حل هایی برای خفگی در هنگام خواب

خفگی در کودکان و راه پیشگیری از آن

برای درمان و جلوگیری از بی خوابی این مطلب را از دست ندهید

© مجله پزشکی و سلامت دکتر سلام | Hidoctor.ir