بیوپسی از تومور مغزی چگونه انجام می شود؟

بیوپسی از تومور مغز یعنی نمونه برداری از بافت تومور موجود در مغز که برای بررسی های سلول های تومور انجام می گردد. سلول های غیر عادی در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می گیرند تا سلول های سرطانی موجود در آن کشف گرد.

تصویربرداری از مغز قبل از بیوپسی مغز:

ام آر آی و سی تی اسکن قبل از بیوپسی تومور مغز صورت می گیرد که می تواند فقط مشخص کند که آیا تومور مغزی وجود دارد یا خیر. پس از اینکه مشخص شد که توموری در مغز وجود دارد نوع تومور (خوش خیم یا بد خیم بودن آن) با کمک بیوپسی مشخص می شود.

 

 انواع نمونه برداری (بیوپسی)  تومور مغزی 

1- نمونه برداری استریوتاکتیک (سوزنی)

با توجه به نتایج تصویربرداری، اگر خطر جراحی برای برداشتن تومور بسیار بالا باشد (مانند بعضی از تومورها در نواحی حساس در عمق مغز) و شناسایی نمونه لازم باشد، از نمونه برداری (بیوپسی) سوزنی استفاده می شود.

در طول نمونه برداری (بیوپسی)، بیمار ممکن است تحت بیهوشی عمومی یا بیهوشی موضعی باشد. برای بیهوشی موضعی، داروی بیهوشی به ناحیه ای از پوست سر که در بالای جمجمه قرار دارد، تزریق می شود.

برای هدف گذاری دقیق تومور، یک قاب به سر وصل شده و سوراخ کوچکی در جمجمه ایجاد می شود. از ام آر آی و سی تی اسکن نیز برای هدایت یک سوزن تو خالی به داخل تومور برای برداشتن قسمت کوچکی از بافت استفاده می شود.

 ابتدا یک کلاه از جنس سخت بر سر بیمار می‌گذارند، سپس جراح برش کوچکی در پشت سر ایجاد کرده و با مته سوراخ کوچکی در جمجمه ایجاد می‌کند؛ جهت هدایت سوزن از طریق سوراخ به مکان تومور از CT و یا MRT استفاده می‌شود و جراح نمونه‌ای از بافت را توسط سوزن بیرون می‌آورد؛ زمانیکه تومور به‌طور عمیقی در داخل مغز و یا در قسمتی از مغز باشد، به‌نحوی که نتواند تحت عمل جراحی قرار گیرد، از نمونه‌برداری سوزن استفاده می‌‌شود.

2- نمونه برداری باز یا در حین جراحی (کرانیوتومی)

در صورتی که جراح مغز و اعصاب تشخیص دهد تومور با جراحی قابل درمان است، ممکن است نمونه برداری (بیوپسی) سوزنی را انجام ندهد. جراح می تواند در حین جراحی کرانیوتومی، جهت برداشتن تمام يا قسمتي از تومور، نمونه برداری از تومور را نیز انجام دهد.

برای تشخیص اولیه، نمونه های کوچکی از تومور توسط پاتولوژیست دیده می شود. این در حالی است که بیمار هنوز در اتاق عمل است. نمونه برداری (بیوپسی) کرانیوتومی می تواند در روند درمان کمک کند، مثلا اگر لازم باشد جراحی مجدد انجام شود. در بیشتر مواقع برای تشخیص نهایی نوع تومور، چند روز زمان لازم است.

تشخیص تومورهای مغز بدون نیاز به نمونه برداری

دانشمندان با استفاده از تکنیکی که طیف بینی رزونانس مغناطیسی (MRS) نامیده می شود، از آثار مواد شیمیایی موجود در تومورها برای تشخیص آن بهره گرفتند.

تومورهای مغزی بدون نیاز به نمونه برداری از بافت های این بخش و تنها با آزمایش مواد شیمیایی تولید شده در آن قابل تشخیص هستند.

در اکثر موارد برای تشخیص تومورهای مغزی نیاز به بافت برداری است تا نوع تومور و چگونگی پیشرفت آن مشخص شود.

 وارد کردن سوزن به درون مغز اغلب برای بیماران چندان خوشایند نیست و در برخی موارد منجر به وقوع سکته یا فلج و حتی مرگ افراد می شود.

اما اکنون "جان گیریفیتس" از مرکز سرطان موسسه تحقیقات کمبریج انگلیس و همکارانش از اسکنر ام آر آی به نحوی دیگر استفاده کردند.

دانشمندان با استفاده از تکنیکی که طیف بینی رزونانس مغناطیسی (MRS) نامیده می شود، از آثار مواد شیمیایی موجود در تومورها برای تشخیص آن بهره گرفتند.

مواد شیمیایی خاص در تومورها نسبت به بافت های طبیعی در سطوحی بالاتر مشاهده می شوند و نحوه توزیع آنها در انواع مختلف تومورها نیز متفاوت است.

راه هاي درمان تومور مغزي

- جراحي

- پرتودرماني

- شيمي‌درماني

موارد زير رايج‌ترين علائم تومورهاي مغزي

- سردرد که معمولا در اوايل صبح شديدتر است و داروهای مسکن بر آن تاثیری ندارد.

- حالت تهوع و استفراغ

- تغييراتي در صحبت کردن، بينايي و شنوايي

- مشکلات در تعادل و راه‌ رفتن

- تغييراتي در رفتار، شخصيت، و توانايي تمرکز

- مشکلاتي در حافظه

- انقباض ماهيچه‌اي (صرع يا تشنج)

 نتایج بدست آمده از بیوپسی تومور مغز: 

 نمونه‌برداری می‌تواند سرطان، تغییر بافت منجر به سرطان و یا دیگر شرایط غیرعادی را نشان دهد؛ این روش تنها راه مطمئن جهت تشخیص تومور مغزی، اطلاع از درجه آن وبرنامه‌ریزی درمان است.

گردآوری و تدوین: فرزانه پاشایی

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینکدهی مستقیم مجاز می باشد.


بیوپسی و آسپیراسیون مغز استخوان چگونه انجام می شود؟

نحوه انجام بیوپسی بیضه

نحوه انجام بیوپسی پروستات

آگاهی درباره بیوپسی پستان

 

© مجله پزشکی و سلامت دکتر سلام | Hidoctor.ir