با شخصیت خوراکی خود چقدر آشنا هستید؟

با شخصیت خوراکی خود چقدر آشنا هستید؟

همه ما برای کاهش وزن به ابزارهای شناخته شده آن یعنی ورزش و رژیم غذایی توجه داریم. اما واقعیت این است که عامل سومی هم درکار است که می‌تواند به اندازه دو عامل دیگر در موفقیت و کیفیت کاهش وزن شما تاثیرگذار باشد و آن هم شخصیت خوراکی شما است. بله، همان‌طور که افراد در رفتارها و واکنش‌های خود تیپ‌های شخصیتی بخصوصی دارند، در زمینه تغذیه و کاهش وزن هم شخصیت بخصوصی دارند. بعضی‌ها به راحتی هر غذایی را می‌خورند، درحالی که برای برخی دیگر اطلاع از تمام محتویات آن از قبل ضروری است.

به همین دلیل هم شناخت این تیپ‌های شخصیتی می‌تواند به ما کمک کند رژیم یا برنامه‌های غذایی را انتخاب کنیم که بیشترین سازگاری را با شخصیت ما دارند و در نتیجه شانس موفقیت ما در آن‌ها بسیار بالاتر خواهد بود. در این مطلب از دکتر سلام نگاهی داریم به این تیپ‌های خوراکی و نکاتی که می‌تواند به هر گروه کمک کند بهتر به اهداف خود در کاهش وزن و تناسب اندام برسند.

برای همه یک راه‌حل وجود ندارد

- همان‌ طور که گفتیم تیپ شخصیتی، الگوهای رفتاری، محرک‌ها، موضوعات مورد توجه و سایر عوامل انگیزشی می‌تواند نقش مهمی در موفقیت شما در عمل به یک رژیم غذایی و وفاداری به آن تا رسیدن به نتیجه مطلوب داشته باشد. بسیاری از رژیم‌های غذایی بدون درنظر گرفتن نقش خود شخص در انجام برنامه غذایی نوشته می‌شوند، درحالی که بدون شناختن عوامل موثر بر رفتار و شخصیت فرد ارائه برنامه غذایی که بتواند با نیازها و خصوصیات او سازگار بوده و بهترین نتایج را ایجاد کند کار غیرممکنی است. شخصیت خوراکی هر کس، مثل شخصیت رفتاری او، منحصر به فرد است. اما با این حال گروه‌های کلی وجود دارند که می‌توانیم شخصیت خوراکی افراد را به طور کلی در آن‌ها دسته‌بندی کنیم. در ادامه پنج گروه اصلی شخصیت خوراکی افراد را به همراه ویژگی‌های هر گروه با هم مرور می‌کنیم.

1) دقیق و منضبط

- این دسته به ساختار و انضباط بیشتر از هر چیز دیگری علاقه‌مند هستند و این تمایل در زندگی آن‌ها نمود دارد. این افراد معمولا هر روز ساعت معینی بیدار شده، احتمالا همان غذاهای همیشگی را میل کرده و به سرکار می‌روند و تنوع تغذیه‌ای قابل‌ توجه‌ای ندارند. این دسته از افراد با داشتن برنامه مناسب عملکرد درخشانی دارند و بهتر است سراغ رژیم‌هایی بروند که برنامه دقیقی از آنچه باید در طول روز و دوره رژیم بخورند را برای آن‌ها تدارک دیده باشد.

2) آزادمنش‌ها

- این‌ها همان مجلس‌ گرم‌کن‌ها و آدم‌های خوش‌مشربی هستند که بیشتر از نظم و ترتیب به آنچه برایشان جالب توجه است علاقه نشان می‌دهند. این افراد معمولا رژیم‌های غذایی را به دلیل اقبال عمومی یا جذابیت شخصی انتخاب می‌کنند و بیشتر از آنکه درگیر اجرای رژیم باشند از خود رژیم‌گرفتن لذت می‌برند. این دسته از افراد معمولا یک در میان به برنامه خود پایبند هستند و هرگز یک برنامه را به طور کامل اجرا نمی‌کنند و به همین دلیل هم هرگز نتیجه درستی از تلاش خود نمی‌گیرند. برای این افراد تعهد گریز، برنامه‌های غذایی مناسب است که دست آن‌ها را تا حدی برای انتخاب باز بگذارد، اما در عین حال مسئولیت را هم بر دوش فرد قرار می‌دهد تا انگیزه‌ای برای پایان رژیم داشته باشند. برنامه‌‌های غذایی مناسب این دسته از افراد باید شامل منوهایی باشد که امکان انتخاب بین چند نوع غذا و میان‌وعده را به فرد بدهد تا همه‌ چیز خسته‌ کننده و تکراری نباشد. البته تمام این موارد حساب‌شده هستند و تنها امکان انتخاب بین گزینه‌های از پیش تعیین شده به فرد داده می‌شود.

3) قهرمان‌ها

- این‌ها افرادی هستند که آن‌قدر درگیر کمک به خانواده، دوستان و اطرافیان خود هستند که توجه به سلامت و تغذیه فردی در فهرست اولویت‌های آن‌ها جای آخر را دارد. معمولا مادرها و پدرها، پرستاران، افسران پلیس و مددکاران اجتماعی در این رده قرار می‌گیرند. این افراد آن‌قدر به وضعیت بقیه توجه دارند که وقتی برای توجه به خود برایشان باقی نمی‌ماند. کمک به این افراد برای بازیابی اولویت‌ها و توجه به نیازهای خودشان می‌تواند باعث تحول در شرایط آن‌ها شود. برای این دسته، برنامه غذایی مناسب باید شامل غذاهای بسیار ساده، میان‌وعده‌ها و غذاهای از پیش آماده شده و استفاده از آرام‌پز برای استفاده بیشتر از زمان باشد. همچنین وجود فهرست‌های خرید دقیق، غذاهای با نیاز به پخت و پز کم در کنار برنامه غذایی بسیار ساده می‌تواند به این افراد کمک کند تا کمی هم به خود و سلامتی‌شان اهمیت بدهند.

4) لجوج‌ها

- لجوج‌ها معمولا آدم‌های بسیار باهوش و موثری هستند، اما در مقابله با مشکلات سلامتی خود معمولا دست به انکار یا پاک کردن صورت مساله می‌زنند. دلیل این امر هم این موضوع است که با تایید وجود یک مشکل، باید دست‌ به کار حل آن مساله شوند که ممکن است در انجام آن شکست هم بخورند. برای مقابله با ترس از شکست این دسته، بهتر است رژیم به صورت مزیت محور تهیه شود تا افراد در ضمن گرفتن رژیم تاثیرات مثبت آن را هم مشاهده کرده و به ادامه برنامه امیدوار شوند. در واقع باید به این افراد به جای مسیر حرکت، علت حرکت داده شود تا بتوانند موفق باشند.

5)  یاغی‌ها

- همان‌طور که از اسمشان بر می‌آید، این دسته کاملا غیرقابل پیش‌بینی هستند. اما اگر ذهن خود را به سمت یک هدف معطوف کنند، از باانگیزه‌ترین انسان‌ها خواهند بود. این دسته از افراد دوست دارند راه خود را پیدا کنند و از مقررات و قواعد متعدد و سخت‌گیرانه خوششان نمی‌آید. اما همین خصوصیت باعث می‌شود در زمینه فعالیت ورزشی، اندازه وعده‌های غذایی و زمان‌بندی بین آن به مشکل بربخورند. بهترین رژیم برای این افراد رژیمی است که تنها خطوط کلی حرکت را مشخص کرده و انتخاب را به خود شخص واگذارد. کنترل سایز وعده‌ها، مقابله با پرخوری‌های عصبی و منظم‌ کردن زمان خوردن غذا بهترین روشی است که می تواند به این تیپ شخصیتی کمک کند.


در این باره بیشتر بخوانید: تیپ شخصیتی رایج در میان مردم

چطوری شخصیت انسان بر روی وزن ما تأثیر می گذارد (قسمت اول)

چطوری شخصیت انسان بر روی وزن ما تأثیر می گذارد (قسمت دوم)


هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.

© مجله پزشکی و سلامت دکتر سلام | Hidoctor.ir