نقش تغذیه در بیماری رفلاکس اسید معده

زمانی که اسید معده راه را اشتباهی می رود، به مری شما یا لوله ای که گلوی شما را به معده متصل میکند می ریزد، که به آن “رفلاکس اسید معده به مری” و یا به اختصار GERD میگویند. نشانه های آن شامل درد در قفسه سینه، سرفه و مشکلات بلع است؛ بخصوص وقتی که شما در حالت دراز کشیده باشید. البته گاهی اوقات نیز باعث میشود تا تکه ای از غذا یا مایعی ترش به دهان شما باز گردد.

1- نقش غذاها

آنچه میخورید اثر بزرگی بر GERD دارد. لیستی بلند از غذاهایی وجود دارد که باید از آنها دور بمانید. غذاهایی مثل: شکلات، پیازها، مواد غذایی اسیدی و گوشت قرمز. اما غذاهایی نیز وجود دارند که ممکن است کمک کننده بوده، یا حداقل آن را بدتر نکنند. بطور مثال سینه مرغ باریک و بسته- بندی شده با پروتئین ؛ سینه مرغ غذایی است که هضم آن بسیار آسان است. فقط باید مطمئن شوید که کاملا بدون پوست باشد، سپس میتوانید آن را پخته و یا در کمی روغن تفت داده و مصرف کنید.

2- آب

اگر شما مبتلا به رفلاکس معده هستید، بهترین آشامیدنی برای شما «آب» است. نوشیدنی های شیرین ممکن است رفلاکس اسید را تحریک کنند؛ الکل و میوه های اسیدی نیز باعث تحریک اسید معده میشوند. نوشیدنی های گازدار میتوانند به معده شما گاز بیشتری اضافه کرده و باعث شوند تا آروغ بزنید که خود باعث بدتر شدن نشانه های شما میشود.

3- زنجبیل

این ریشه، میتواند به یک معده ناراحت کمک کند تا کمی آرامتر شود. چای زنجبیل گرم را امتحان کنید. از کافئین دور بمانید چون باعث بدتر شدن رفلاکس اسید میشود. میتوانید کمی زنجبیل خشک شده را بجوید. فقط باید برچسب آن را خوب بخوانید تا از نظر عدم وجود شکر در آن مطمئن شوید؛ چون شکر نیز ممکن است باعث تحریک رفلاکس اسید شود.

4- هندوانه

میوه ای که اسید کمی دارد و باعث تحریک کمتر معده شما میشود. در روزهای گرم تابستان، هیچ میوه ای به اندازه یک برش هندوانه عطش شما را فرو نمی نشاند. طالبی و خربزه نیز انتخابهای خوبی هستند، چون دارای اسید کمی هستند.

5- برنج قهوه ای

در جستجوی غذاهای فرعی هستید که باعث تشدید رفلاکس اسید شما نیز نشود؟ راه حل آن استفاده از کربوهیدراتهای پیچیده است؛ ربوهیدراتهای ساده ای مثل برنج سفید، شیرینی ها و یا نوشیدنیهای شیرین، بسیار زود هضم بوده و برای رفلاکس اسید خوب نیستند؛ اما کربوهیدراتهای پیچیده ای مثل برنج قهوه ای به جای نوع سفید آن، هضم طولانی تری دارد و برای رفلاکس نیز بهتر است. در مقایسه با برنج سفید، برنج قهوه ای دارای فیبر اضافی نیز هست که کمک کننده است.

6- بلغور جو دو سر

این ترکیب مخصوص صبحانه، پر از مواد معدنی است. بیکن، سوسیس، پنکیک ها و دونات ها همه میتوانند باعث بدتر شدن رفلاکس اسید شوند. بلغور جو دوسر انتخاب بهتری است. به مقدار زیادی فیبر دارد که شما را کاملا سیر میکند و برای ساعتها به شما انرژی می بخشد. اما مواظب ترکیباتی باشید که به آن اضافه میکنید ؛ ترکیباتی مثل کرم، شکر، شربت و میوه های خشک. همگی اینها میتوانند نشانه ها را بدتر و آنها را تحریک کنند. به جای آنها میتوانید میوه های تازه را با آن مخلوط کنید.

7- سیب زمینی

این سبزی ریشه ای بسیار خوب است؛ همینطور دیگر سبزیجات ریشه ای مثل هویج، شلغم و زردک وحشی. اینها همگی پر از کربوهیدرات های پیچیده سالم و فیبر های قابل هضم هستند. اما به یاد داشته باشید که آنها را با سیر و پیاز نپزید؛ چون این دو سبزی میتوانند رفلاکس اسید شما را تحریک کنند.

8- روغن زیتون

بدن شما برای درست کار کردن نیاز به چربی دارد؛ اما غذاهای چرب میتوانند نشانه های GERD را بدتر کنند. پس شما باید در مورد مصرف چربی هایی مثل کره و یا مارگارین احتیاط کنید. به جای آن میتوانید از چربیهای سالمی مثل روغن زیتون، یا دیگر چربیهای گیاهی که به مزاج شما نیز میسازد، استفاده کنید. البته باید به خاطر داشته باشید که باید از آنها به مقدار کم استفاده کنید، چون دارای چربی و کالری است و ممکن است اضافه وزن شما را بدتر سازد.

9- کاهو و کرفس

رفلاکس اسید باعث میشود تا معده شما پر از گاز شود؛ پس از غذاهایی که میتواند آن را بدتر کند، مثل لوبیاها و میوه های خشک دوری کنید. سبزیجات ملایمی مثل کاهو و کرفس سالم هستند، کالری کمی دارند، هضم آنها آسان است و دلیلی برای گاز بیشتر معده شما نیستند.

10- ریشه رازیانه

دارای طعمی مثل شیرین بیان است، شیرینی ملایمی دارد که میتواند به تسکین ناراحتی معده ای که همزمان هم نشانه های GERD را دارد و هم به آن مبتلاست، کمک کند. میتوانید آن را کباب کرده و به عنوان غذای اصلی مصرف کنید، به عنوان غذای فرعی، با آن ساندویچ درست کرده و یا تکه های خام آن را به سالاد خود اضافه کنید.

برگردان: سیما آزادفلاح

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است

© مجله پزشکی و سلامت دکتر سلام | Hidoctor.ir