241

تحقیقی که در دانشگاه اوپسالا سوئد انجام شد، دریافت که حتی یک شب نخوابیدن می تواند پیامدهای خیلی بدتری نسبت به آنچه قبلا تصور می شد داشته باشد و مولکول های DNA و همچنین ساعت سلولی را تغییر دهد.

خواب برای انجام درست عملکردهای مختلف بدن حیاتیست. ما حدود 30 درصد از زندگیمان را در خواب میگذرانیم و بدون آن در عرض چند روز خواهیم مرد. جالب است بدانید بدون غذا بیشتر زنده می مانیم تا بدون خواب!خواب به دو نوع تقسیم می شود. خواب طبیعی که به آن non-REM می گویند. این خواب اولین قسمت از تجدید قوا است.و نوع دوم خواب REM که در آن رویا دیده و ماهیچه ها (به جز آنهایی که به ما اجازه نفس کشیدن داده و چشم را حرکت می دهد)، فلج می شوند.عملکرد رویا دیدن هنوز به طور دقیق شناخته نشده، اما تصور می شود که خواب دیدن نقش مهمی در یادگیری و حافظه دارد. داشتن خواب non-REM به دلیل تاثیر آن روی روان و جسم ما خیلی مهم است.کمبود خواب یا محرومیت از خواب که توسط اختلالاتی مثل وقفه تنفسی و حمله خواب رخ می دهد ، عواقبی روی سطح خستگی، هوشیاری، خلق و خو، یادگیری، حافظه و همچنین هماهنگی حرکتی دارند.همچنین روی عملکرد سیستم ایمنی ، ریتم قلبی، فشار خون، عملکرد هورمونی، حساسیت به درد و مستعد شدن به تشنج تاثیر داشته و شواهد زیادی وجود دارند که نشان می دهند کمبود خواب نقش بزرگی در بیماری های قلبی ، ابتلا به سکته و زوال عقل دارد.افراد مختلف به مقدار متفاوتی خواب نیاز دارند، اما یک قاعده کلی می گوید همه ی ما به خوابی هفت تا هشت ساعته در شب نیاز داریم.اگر در طول روز (زمانی که کار نمی کنید) بیشتر از یک ساعت می خوابید، این امر نشان دهنده این است که به اندازه کافی نمی خوابید.اگر شما یا همسرتان اختلال خواب دارید یا در طول روز بیش از حد می خوابید باید به پزشک مراجعه کنید.فشار خون بالا که به درمان دارویی جواب نمی دهد، می تواند امکان وقفه تنفسی در خواب را افزایش دهد. وقفه تنفسی باعث شل شدن دیواره های گلو شده و آنها را در طول خواب باریک می کند، همین امر باعث قطع شدن تنفس طبیعی می شود.

چه تفاوتی بین کمبود خواب و بی خوابی وجود دارد؟

کسانی که کمبود خواب دارند در طول روز خواب آلود هستند و کسانی که بی خوابی دارند شبها در به خواب رفتن مشکل داشته و در طول روز هم نمی توانند بخوابند. عواقب بی خوابی شامل مشکلات روحی و خستگی بوده و خواب آلودگی جز آنها نیست.هنوز مشخص نشده است که عواقب فیزیولوژیکی این دو متفاوت است یا خیر.چه کار کنیم که خواب بهتری داشته باشیم؟

چه کاری انجام بدهم که خواب بهتری داشته باشم؟

رختخواب را فقط به خوابیدن اختصاص دهید. در رختخواب کار نکرده، لپ تاپ را کنار بگذارید و تلویزیون تماشا نکنید.شبها از قرار گرفتن در معرض نور شدید خودداری کنید. این امر باعث کاهش سطح ملاتونین می شود. (با وجود ملاتونین است که مغز سیگنالی ارسال می کند که وقت خواب است.)شام شما نباید پر از کربوهیدارت باشد، چون این امر باعث نوسانات قند خون در شب می شود. بعد از ظهر ها نوشیدنی های کافئین دار مصرف نکنید.در طول روز ورزش کنید نه درست قبل از رفتن به رختخواب.از مصرف الکل خودداری کنید. این نوشیدنی ها می توانند مستقیما خواب را مختل کرده و همچنین باعث اتساع مثانه شده و وقفه تنفسی را هم بدتر کنند.سعی کنید هر شب در ساعت خاصی به رختخواب بروید.

این مطلب توسط تیم مترجمین مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع دکتر سلام(hiDoctor.ir) مجاز می باشد.