parasomnia
چگونه از شر بختک خلاص شویم و راههای درمان این اختلال د رخواب چگونه است؟

خواب شیرین جزو آن دسته از مواردی است که می‌تواند به نشاط افراد برای از سر‌گیری فعالیت‌های روزمره‌شان کمک کند، اما آن چه بعضا شیرینی این رویای زیبا را به کام بعضی‌ها تلخ می‌کند با نام “بختک” شناخته می‌شود ،کابوسی که ممکن است برخی از افراد آن را حداقل یک بار تجربه کرده باشند و این تجربه باعث کاهش کیفیت خوابشان شده باشد.
خلاص شدن از شر بختک خیلی هم آسان نیست
در گذشته عموم مردم بر این باور بودند که بختک موجودی است که بر روی سینه می‌نشیند و خلاص شدن از شر آن خیلی هم آسان نیست.
هم چنین عوام باور دیگری نیز نسبت به بختک داشتند و آن این بود که معتقد بودند که بختک کنیز اسکندر بود! هنگامی که کلاغ به مشک آبی که اسکندر با خود از ظلمات آورده بود منقار زد، کنیز مشتی از آب را خورد که خشم اسکندر را بر انگیخت و بینی بختک را با شمشیر زد و در نهایت بختک از گل برای خود بینی ساخت‌، بنا براین اگر قربانی در همان حالت به بینی بختک بیاندازد، او از ترس اینکه بینی گلی‌اش کنده شود، فرار خواهد کرد.
در داستان‌های قدیمی ما شاید تمامی این اتفاقات به گردن دیو‌های بد سرشتی انداخته شود که با قربانی کردن افراد‌، رعب و وحشت را برایشان به ارمغان می‌آورند، اما در جامعه‌های مختلف این اعتقادات متفاوت‌تر است، این که ایرلندی‌ها اعتقاد دارند فلج خواب یا همان بختک بر اثر دروغی که در روز قبل گفته شده بروز می‌کند.
باز هم به اعتقاد عوام‌، در تاریکی‌ها به خصوص زیر درخت و در جنگل‌ها و باغ‌ها، بختک‌ها قربانی‌های خود را پیدا می کند که این اعتقاد ناشی از نا آگاهی آن‌ها است زیرا شب‌ها از گیاهان گاز کربنیکی متصاعد می‌شود که اگر کسی در جنگل یا در زیر درخت خفته باشد‌، احساس تنگی نفس می‌کند و برخی در این خرافه ها معتقدند در صورتی که بتوان گلو یا بینی بختک را گرفت می توان هر آرزویی کرد تا بختک آن را برآورده کند‌! که البته با توضیحاتی که گذشت تکلیف این خرافه بیش از پیش مشخص است.
بختک تجربه‌ای هراس انگیز 
بختک یا فلج خواب در واقع باعث می‌شود که فرد نتواند حرکت ارادی در خواب انجام دهد که این مسئله تجربه‌ای تلخ را به همراه دارد که اغلب اوقات هنگام بیدار شدن از خواب یا در موارد کمتر هنگام به خواب رفتن به وجود می‌آید، هم چنین فلج در خواب می‌تواند از چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد و کوچک و بزرگ و پیر و جوان هم نمی‌شناسد در عین حال ژنتیک و مسائل ارثی هم می‌تواند در ابتلا به فلج در خواب تاثیر داشته باشد به طوری که پزشکان معتقدند که استرس هم میتواند این عارضه را تشدید کند.
بختک اختلالی از نوع پارا سومنیا
دکتر زهره رافضی متخصص روان شناسی و عضو هیات علمی دانشگاه در این زمینه گفت: بختک مربوط به اختلالی است که در حین بیدار شدن یا در هنگام به خواب رفتن به وجود می‌آید و حالتی است که فرد حداقل یک بار آن را تجربه می‌کند که طی آن عضلات اسکلتی نمی‌توانند حرکت کنند و اختلالی به نام پاراسومنیا به وجود می آید.
وی ادامه داد: خواب انسان از دو مرحله تشکیل شده است:
REM(حرکت غیر سریع چشم) و (حرکت سریع چشم)NONE REM
کسانی که دچار بی‌خوابی یا به افسردگی مبتلا هستند‌، ریتم شبانه روزی خواب شان دچار اختلال می‌شود و در نهایت دوره‌ی حرکت سریع چشم، در آن‌ها کوتاه می شود
فاصله انتقال فرد از دوره ی حرکت غیر سریع چشم به دوره حرکت سریع چشم در حالت عادی 90 دقیقه طول می‌کشد و در افرادی که به فلج خواب مبتلا می شوند این فاصله کوتاه می شود و به دلیل خون رسانی کمتر به عضلات اسکلتی، این حالت در بدن فرد ایجاد می‌شود.
وی در پایان گفت: اضطراب و افسردگی این عمل را تشدید می‌کند و تنها راه برای جلوگیری از این عمل‌، داشتن دوره‌ی خواب منظم است‌.
بختک اختلالی شبه کابوس
بختک جزو اختلالاتی محسوب می‌شود که شباهت زیادی به اختلال هایی مانند کابوس دارد‌، هم چنین باید در نظر داشته باشیم که اختلالات جز مواردی هستند که از ژنتیک تاثیر زیادی می گیرند لذا با رعایت کردن مواردی مانند منظم کردن ساعات خواب از وقوع فلج های خواب میتوان جلوگیری کرد، اما میتوان حداقل با تفکر صحیح درباره جنس فلج خواب از خرافه‌های روح آزار سابق دوری جست.