energy-drink-dangers1.jpg896+

مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا چه عوارض و پیامدهایی برای ما دارد و تاثیرات منفی آن ها بر بدن انسان ها تا چه میزان خطر آفرین است و آیا می تواند در افراد منجر به بروز اعتیاد شود؟نشاط و سرحالی با مصرف این نوشیدنی ها قابل دستیابی و واقعی است؟

سبک زندگی امروزی و مشغله فراوان کاری باعث شده که این روزها بیش از هر زمان دیگری هر فردی احساس خستگی در طی روز را تجربه کند یا به علت فعالیت‌های سنگین قوای بدنی‌اش تحلیل برود. بنابراین برای اینکه بتواند برای انجام سایر کارها در طول روز انرژی کافی داشته باشد ممکن است به نوشیدن نوشابه‌های انرژی‌ها روی بیاورد. ولی آیا واقعا مصرف این نوشیدنی‌ها صرفا برای افزایش کارایی بدن موثر است یا اینکه می‌تواند با عوارضی همراه باشد؟!

دکتر پیام فرح‌بخش، متخصص تغذیه و و رژیم‌درمانی در پاسخ به این سوال گفت: «در حال حاضر انواع و اقسام نوشیدنی‌های حاوی کافئین در بازار موجود است که به علت وجود کافئین در ترکیبات این محصول نمی‌توان از تاثیر آن بر رفع کوتاه‌مدت خستگی و ایجاد حس سرحالی و نشاط یا تا حدودی افزایش میزان سوخت و ساز بدن غافل بود. ولی نکته حائز اهمیت این است که این نوشیدنی‌ها در کنار افزایش متابولیسم بدن باعث تعریق بیشتر، افزایش ضربان قلب و… نیز می‌شوند.»

وی در ادامه یادآور شد اگرچه مصرف این نوشیدنی‌ها در کنار افزایش هوشیاری و کارایی بدن، اثرات کاهش وزنی را در پی دارند اما در ازای آن با عوارضی همراه بوده که برای برخی از افراد غیرقابل تحمل است. به عنوان مثال فردی که عادت به مصرف موادخوراکی حاوی کافئین ندارد یا دچار حساسیت به کافئین است، این نوشیدنی‌ها باعث تپش قلب، اضطراب، دلشوره، بی‌قراری، گرگرفتگی، کج‌خلقی و… در وی خواهند شد.

این متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی همچنین هشدار داد که نوشابه‌های انرژی‌زا اعتیادآور هستند و آثار سوءمصرف آن مشاهده شده است و مصرف آنها می‌تواند حالت وابستگی در فرد ایجاد کند.

عضو هیات علمی دانشگاه در نهایت خاطرنشان کرد: «نوشیدنی‌های انرژی‌زا باید گهگاه و به صورت حساب شده مصرف شوند و اگر فردی هدفش از نوشیدن این محصولات افزایش هوشیاری و کارایی بدن است نیازی به دوپینگ با این محصولات نیست. بهتر است با یک برنامه غذایی مناسب، خواب منظم و کافی و فعالیت فیزیکی مداوم به این امر دست پیدا کند.»