664283_967

اگر می خواهید در ساعات اداری و یا سرکلاس درس و جلسات مهم کاری دچار خواب آلودگی نشوید بهتر است به این توصیه ها و پیشنهادات عمل کنید و آن ها را از یاد نبرید مطمئن باشید نتیجه می گیرید و از شر خواب آلودگی تان رها می شوید

از علت های پزشکی جریان چرت زدن سر کلاس که بگذریم، شایع ترین علت چرت زدن در طول روز کم خوابی است. نداشتن خواب خوب و با کیفیت می تواند تمام روز شما را خواب آلود کند؛ طوری که تمرکزتان به هم بریزد و ندانید کجای کارید و هی دلتان بخواهد به خانه برگردید و حسرت آغوش رختخواب تان را بخورید اما آیا تا به حال برای خواب خود برنامه ریزی کرده اید یا طبق قانون هر چه پیش آمد، خوش آمد، به آغوش رختخواب تان می روید؟

1– برنامه خواب داشته باشید

احتمالا از وقتی که بزرگ شده اید (از حدود هفت هشت سالگی به بعد) و اختیار ساعت های خواب و بیداری تان دست خودتان افتاده است و به اصطلاح خودتان آقای خودتان شده اید، هر ساعتی که دوست دارید می خوابید و هر ساعتی که دلتان می خواهد بیداری می شوید اما در ادامه این دلبخواهی، تقریبا هر روز مجبورید که سر ساعت خاصی بیدار شوید و سراغ کار و زندگی تان بروید.

اینجاست که احتمالا هر روز صبح به خودتان بد و بیراه می گویید تا بتوانید از رختخواب دل بکنید اما آیا تا به حال برای تنظیم خواب شبانه تان به داشتن یک برنامه فکر کرده اید؟ خب اگر جواب تان مثبت باشد که شرط را برده اید و احتمالا مشکل کم خوابی یا چرت زدن در طول روز را ندارید اما اگر به داشتن این برنامه احساس نیاز نکرده اید، حتما در ذهن تان پرونده ای برای آن باز کنید.

منظور ما از داشتن برنامه خواب این است که بدانید چند ساعت خواب برای شما لازم است و طبق نیازتان هر شب چه ساعتی باید به رختخواب بروید؟ در کنار این برنامه ذهنی، باید خودتان را ملزم کنید که به آن عمل کنید و اگر نه در همه هفت شب هفته، ابر و باد و مه و خورشید و فلک دست به دست هم می دهند ا شما در اجرای برنامه خواب تان موفق نباشید؛ بهانه هایی مثل امشب مهمونیه، امشب باید این فیلم رو ببینم، تولد فلانی نرم زشته، امشب با بچه ها دور همیم و یه شب که هزار شب نمی شه و …

2- صبح خروس خون بیدار شوید

برای اینکه بتوانید شب زود بخوابید باید خوابتان بیاید! به همین سادگی. شما بالاخره باید یک روز تصمیم بگیرید صبح زود خودتان را از رختخواب جدا کنید تا بتوانید برنامه خواب تان را تنظیم کنید. البته احتمالا باید خیلی به خودتان فشار بیاورید که عصر آن روز یا سر شب بیهوش نشوید، چون احتمالا بیدارباش زودهنگام صبحگاهی باعث می شود که عصر نتوانید خودتان را کنترل کنید و مغلوب خواب آلودگی شوید.

اگر این اتفاق بیفتد، شما آن شب را خیلی زود می خوابید و می توانید امیدوار باشید که برنامه خواب تان تنظیم شود. بیداری کشیدن آن هم درست زمانی که خواب آلود هستید در حالی که شب قبل هم خوب نخوابیده اید، کمی سخت است اما به زود خوابیدن شبانه و سرحالی فردایش می ارزد.

3- خوردنی ها را جدی بگیرید

کارکرد سیستم بدن شما با نوع تغذیه تان ارتباط مستقیم دارد. اینکه چه چیزی می خورید و چه چیزهایی نمی خورید، می تواند برای یک خواب خوب دردسرساز شود. اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که به راحتی به خواب نمی روند و باید برای خوابیدن با خودشان کلنجار بروند، یادتان باشد که از ساعت های عصر به بعد، نوشیدنی ها با مواد خوراکی کافئین دار و چای مصرف نکنید اما مصرف شیر ولرم یا دوغ می تواند به خواب بهتر شما کمک کند.
دم نوش های آرام بخش مثل بهار نارنج و گلاب و گل گاو زبان هم می توانند خواب خوبی را برای شمار قم بزنند. حواستان به وعده شام باشد که غذای چرب و چیلی و سنگین نخورید.

4- شلوغ بازی نکنید

پیاده روی های تند و ورزش و فعالیت بدنی را از ساعت های اولیه شب حذف کنید، چون تحرک جسمی، سیستم گردش خون بدن شما را فعال می کند و به زبان عامیانه بدن شما را تحریک و سرحال می کند. این سرحالی و سرخوشی باعث می شود که خواب از سرتان بپرد!

بنابراین از ساعت های اولیه شب سعی کنید بدنتان را در حالت ریلکس قرار بدهید و آرام باشید.

5- به آرامش دنیای قبل از خواب برگردید

یادتان هست وقتی بچه بودید و خواب تان نمی برد، مشغول شمارش گوسفندها می شدید؟ همیشه هم بدون اینکه یادتان باشد که تا گوسفند شماره چند شمرده اید، در یک خواب شیرین و آرام غرق می شدید اما خیلی وقت است که موبایل ها و تبلت ها و اینترنت، آن آرامش قدیمی خواب شبانه را از شما گرفته اند.

نور موبایل و تبلت و احتمالا محتوایی که پر از تحرک است، آرامش قبل از خواب مغزتان را از شما می گیرند. سعی کنید با موبایل و تبلت به رختخواب نروید. به دنیای آرام قبل از خواب مغزتان احترام بگذارید. خواندن چند آیه از قرآن هم می تواند به آرام شدن تان کمک کند.

می توانید از داروهای خواب آوری مثل کتاب و مجله کمک بگیرید. اگر هم کتاب مذکور جزو کتب درسی باشد که فبها، اثرگذاری سریع تر و بهتری دارد!

هفته نامه همشهری جوان