cellulitis

سلولیت التهاب لایه داخلی پوست و بافت های زیرین همبند است که ، معمولا نتیجه یک عفونت باکتریایی است. افرادی که واسکولیتیک محیطی ، دیابت، و یا مشکلات گردش خون دارند دچار سلولیت می شوند. سلولیت با  نیش حشرات  باکتری را  به  سطح پوست  وارد میکند و  موجب ایجاد عفونت می شود. اورئوس شایع ترین نوع باکتری مسئول سلولیت است . استرپتوکوک نیز از عفونتهای سلولیتی است. باکتری ها نیز ممکن است از طریق آلودگی یک شیء نافذ وارد شوند. سلولیت نیاز به درمان سریع با داروهای آنتی بیوتیک برای به حداقل رساندن آسیب بافتی و جلوگیری از گسترش عفونت دارد

سلوليت يک بيماري عفوني است که به‌ويژه در ميان افرادي که به زخم‌هاي پوستي ساده خود بي‌توجهي مي‌کنند، به وفور ديده مي‌شود. علت اصلي اين بيماري، عدم رعايت بهداشت مناسب زخم است که در صورت عدم درمان، مي‌تواند به عوارض جدي منجر شود

وقتي يک ناحيه از پوست زخم مي‌شود و بهداشت آن به درستي رعايت نمي‌شود، باکتري‌ها از محل زخم وارد بافت‌هاي عمقي‌تر پوست مي‌شوند و ايجاد عفونت مي‌کنند. ناحيه عفوني شده، به شدت ورم مي‌کند و قرمز مي‌شود و اگر آن را لمس کنيد، کاملا گرم و دردناک است.

اين عفونت مي‌تواند به سرعت پيشرفت پيدا کند و مناطق بيشتري را درگير کند. بيشترين محل درگيري، پوست دست، پا يا صورت است ولي سلوليت مي‌تواند پوست هر قسمت ديگري از بدن را نيز درگير کند.

در صورت عدم درمان حتي ممکن است عفونت به بافت‌هايي که زير پوست قرار دارند نيز حمله کند و وارد جريان خون و غدد لنفاوي شده و باعث ايجاد تب شود.

اين عفونت منتشر اگر درمان نشود، جان بيمار را هم به خطر مي‌اندازد. به همين دليل، مراقبت درست از زخم‌هاي ساده، اهميت بسياري دارد.

استرپتوکک و‌ استافيلوکک نام دو باکتري است که بيش از همه موجب اين بيماري مي‌شوند. سلوليت زماني روي مي‌دهد که اين باکتري‌ها بتوانند از طريق يک شکاف و يا آسيب پوستي که در اثر مواردي چون جراحي‌هاي اخير، بريدگي‌ها، زخم‌هاي باز، التهاب‌ها و يا ساير بيماري‌هاي پوستي ايجاد شده‌اند، وارد بدن ‌شوند.

حتي گزش گونه‌هاي خاصي از حشرات و يا عنکبوت‌ها نيز مي‌تواند باکتري‌ عامل بيماري را به داخل بدن منتقل کند. نواحي پوستي بسيار خشک و شکننده هم مي‌توانند به عنوان يک نقطه ورودي براي باکتري‌ها عمل کنند. يکي از مواردي که به طور شايع باعث ابتلا به سلوليت دست مي‌شود، بريدگي دست به دليل گاز گرفتگي است

 دهان انسان پر از ميکروب‌هاي مختلف است و اگر شما يک روز با مشت توي دهان کسي کوبيديد و دندان او دست شما را زخم کرد، منتظر باشيد که دست شما هم دچار سلوليت شود.

درست مثل همان بيماري که در ابتداي مطلب به آن اشاره کردم. آن بيمار پس از بستري شدن در بخش و در اثر سمج‌بازي ما دانشجوها بالاخره اعتراف کرد که با مشت محکم توي دهان يک نفر ديگر کوبيده و زخم کوچک پشت دستش، اثر دندان فرد کتک خورده است

علاوه بر عدم رعايت بهداشت زخم، عوامل ديگري هم وجود دارند که باعث مي‌شوند خطر ابتلا به سلوليت افزايش يابد.

برخي از اين عوامل عبارتند از:

سن: با افزايش سن، کارايي سيستم گردش خون شما براي تحويل به موقع گلبول‌هاي سفيد به بافت‌هاي دچار عفونت، کاهش مي‌يابد

در نتيجه آسيب‌هاي پوستي بويژه در مناطقي از بدن که جريان خون ضعيف است، مي‌توانند به سلوليت منجر شوند

 ضعف سيستم ايمني:

بيماري‌هايي که سيستم ايمني را ضعيف مي‌کنند نظير ايدز و يا سرطان‌هاي خون، خطر ابتلا به سلوليت را بيشتر مي‌کنند.

استفاده از داروهاي سرکوب کننده ايمني مثل سيکلوسپورين و يا پردنيزولون هم افراد را نسبت به ابتلا به عفونت‌هايي نظير سلوليت حساس‌تر مي‌کند

ديابت:

ابتلاء به ديابت موجب مختل شدن سيستم ايمني و افزايش خطر عفونت‌ها مي‌شود. در طي اين بيماري، پوست يکي از نواحي است که نسبت به عفونت‌ها حساس‌تر مي‌شود.

ديابت همچنين مي‌تواند منجر به بروز زخم‌هاي مزمني بر روي پاها شود که اين زخم‌ها نيز مي‌توانند به عنوان مسيرهاي ورودي براي باکتري‌ها عمل کنند.

منبع- تبیان زنجان